Palkanmaksu: OYSin lää­kä­reil­le liikaa mak­set­tu­ja palk­ko­ja ei peritä ta­kai­sin

Energiansäästö: Oulu säästää mer­kit­tä­väs­ti sam­mut­ta­mal­la kou­lu­jen il­man­vaih­don yöllä

Pohde: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

In­fek­tio­lää­kä­ri epäilee wc-is­tuin­suo­jan hyötyä

Wc-istuinsuojat ovat ilmestyneet monien lääkärikeskusten ja päivystyspisteiden vessoihin, ja suojia voi ostaa omaankin käyttöön muun muassa apteekeista ja huoltoasemilta.

Wc-istuin vuorataan uusiopaperista valmistetulla suojalla. Käytön jälkeen se poistuu huuhteluveden mukana viemäriverkostoon, jossa se hajoaa maahantuojan mukaan nopeammin kuin wc-paperi.
Wc-istuin vuorataan uusiopaperista valmistetulla suojalla. Käytön jälkeen se poistuu huuhteluveden mukana viemäriverkostoon, jossa se hajoaa maahantuojan mukaan nopeammin kuin wc-paperi.
Kuva: Katja Lehto

Wc-istuinsuojat ovat ilmestyneet monien lääkärikeskusten ja päivystyspisteiden vessoihin, ja suojia voi ostaa omaankin käyttöön muun muassa apteekeista ja huoltoasemilta. Varsinkin lapsiperheet suosivat kertakäyttöisiä suojia käydessään yleisövessoissa.

Mitä mieltä lääkäri on istuinsuojan tarpeellisuudesta? Tarttuuko wc-istuimen kautta oikeasti tauteja?

"Wc-istuimen merkitystä tartunnan lähteenä pidetään vähäisenä. Infektioiden torjunnan näkökulmasta istuinsuojilla ei juuri ole merkitystä. Istuinsuojien käyttö on lähinnä mukavuustekijä", kertoo infektiolääkäri Pekka Ylipalosaari Oysin infektioiden torjuntayksiköstä.

Hän korostaa, että suuri osa infektioista tarttuu käsien välityksellä, ja huolellinen käsien pesu wc-käynnin jälkeen on siten parasta ennalta ehkäisyä.

Ylipalosaari toteaa, että joitain yksittäistapauksia wc-istuimen kautta saaduista tartunnoista on kuvattu.

"On tietysti tärkeää, että wc-tilat siivotaan säännöllisesti kiinnittäen huomiota erityisesti kosketuspintoihin."

Koululaiset karttavat vessassa käyntiä epämukavien tilojen takia. Wc-istuinsuojia maahantuovassa oululaisessa Puritas Oy:ssä uskotaan, että jos koulujen vessoissa olisi tarjolla istuinsuojia, wc:ssä käyntikin maistuisi oppilaille paremmin.