Lukijalta
Mielipide

Imetys on terveysvalinta ja ekoteko

Jokaisen tulisi tietää rintamaidon kiistattomat ja osin elinikäiset terveysvaikutukset. Rintamaito on halpa, ekologinen ja uusiutuva ravinto.

Jokaisen tulisi tietää rintamaidon kiistattomat ja osin elinikäiset terveysvaikutukset. Rintamaito on halpa, ekologinen ja uusiutuva ravinto. Jokainen äiti voi imettää. Imetys ei tuota päästöjä, pakkausmateriaalia tai jätettä.

Imettää voi aikaan tai paikkaan katsomatta. Rintamaito rinnasta on aina sopivan lämpöistä ja taatusti tuoretta.

Rintamaidon koostumus tukee parhaiten pienen lapsen nopeaa kehitystä. Rintamaidon sisältämät rasvahapot antavat aivoille, hermostolle ja aisteille parhaat rakennusaineet.

Rintamaito sisältää lukuisia infektiosuojaa lisääviä ja tulehdusreaktioita hillitseviä ainesosia. Se vahvistaa lapsen vastustuskykyä suojaten hengitystieinfektioilta, korvatulehduksilta sekä sairaalahoitoa vaativilta ripulitaudeilta.

Rintamaito kypsyttää suoliston hyvien ominaisuuksien muodostumista. Täysimetyksen on todettu vähentävän atooppisen ihottuman sekä astmaan sairastumisen riskiä. Imetys edistää myös lapsen suun, hampaiston ja purennan sekä puheen kehittymistä.

Näyttöä on jo siitä, että rintamaito voi suojata lasta myöhemmältä lihavuudelta ja estää tyypin 1 ja 2 diabeteksen syntyä. Kätkytkuolemat ovat harvinaisempia imetetyillä vauvoilla.

Imettäneillä äideillä on pienempi riski sairastua muun muassa sydän- ja verisuonisairauksiin ja 2-tyypin diabetekseen. Heillä on myös pienempi riski saada rinta- tai munasarjasyöpä. Imetys edistää synnytyksestä toipumista ja tukee painonhallintaa.

Fyysisten terveysvaikutusten lisäksi ei voi olla korostamatta imetyksen merkitystä äidin ja lapsen psykososiaaliseen terveyteen ja hyvinvointiin. Imetyshetki ihokontaktissa edistää lapsen ja äidin kiintymissuhteen ja varhaisen vuorovaikutuksen kehittymistä. Tämä edistää jatkossa myös äidin, lapsen ja perheen mielenterveyttä.

Terveen vastasyntyneen täys- imetystä suositellaan 4–6 kuukautta jatkuen muun ravinnon ohella vuoden ikään ja perheen halutessa pidempäänkin. Suomalaisäidit imettävät keskimäärin noin seitsemän kuukautta. Täysimetyksen osuus on vain 1,4 kuukautta, eli valtaosalla imetyssuositus ei toteudu täysimetyksen tai osittaisimetyksen osalta.

Rintamaito sisältää vauvan tarvitsemat ravintoaineet oikeassa suhteessa ja helposti sulavassa muodossa. Lapsi tarvitsee ainoastaan D-vitamiinilisän.

Puolisolla ja lähipiirillä on tärkeä merkitys äidin imetyskokemukselle. Tuoreelle äidille on tärkeää, että puoliso, oma äiti, isoäiti ja anoppi tietävät imetyksen nykysuositukset, eivätkä neuvo tyttäriään vanhentunein tiedoin.

Oikeanlaisen ja oikea-aikaisen tiedon ja tuen avulla perhe voi saavuttaa imetykselle asettamansa tavoitteen. Tukea voidaan tarvita muun muassa vauvaperheen arjen rytmittömyyteen.

Yösyötöt kuuluvat normaalina osana vauvaperheen arkeen. Tällöin puolison ja muiden läheisten tuki on äärimmäisen tärkeää äidin ja perheen jaksamisen näkökulmasta.

Äitiä ja perhettä tuetaan luottamaan omiin vaistoihinsa vauvan ravitsemuksen suhteen tiedostaen imetyksen turvamerkit. Näitä ovat esimerkiksi vauvan virkeys, virtsaaminen ja ulostaminen.

"Tuoreelle äidille on tärkeää, että puoliso, oma äiti, isoäiti ja anoppi tietävät imetyksen nykysuositukset, eivätkä neuvo tyttäriään vanhentunein tiedoin."

Imetykseen liittyvistä hyvistä terveysvaikutuksista huolimatta imetys koetaan usein haasteelliseksi. Pulmatilanteissa perhe voi saada tukea eri toimijoilta, esimerkiksi oman alueen imetyksen vertaistukiryhmistä, imetystukipuhelimesta sekä terveydenhuollon ammattilaisilta.

Oikea-aikainen ja näyttöön perustuva ohjaus tukee imetyksen jatkumista eikä perheen tarvitse jäädä yksin asian kanssa.

Imetyksen toteutuminen ei ole äitiyden mittari. Imetys on äidin ja perheen oma valinta. Tätä itsemääräämisoikeuden kautta tuotua valintaa tulee kunnioittaa.

Imetysviikkoa vietetään 16.–22.10. teemalla imetyksen tukena yhdessä.

Anu Ihme

kätilö, lehtori, OSAO

Satu Rainto

kätilö, lehtori, OAMK

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.