Il­vek­sen ahteri tal­len­tui riis­ta­ka­me­raan Ala-Tem­mek­sel­lä

Limingan Ala-Temmeksellä vilisee ilveksiä. Ison kissan peffa tallentui viime tai toissa yönä Hannu Pietiläisen riistakameraan.

Ilves heiluttaa hännäntöpöään riistakameralle.
Ilves heiluttaa hännäntöpöään riistakameralle.
Kuva: Hannu Pietiläinen

Limingan Ala-Temmeksellä vilisee ilveksiä. Ison kissan peffa tallentui viime tai toissa yönä Hannu Pietiläisen riistakameraan. Koska kameran näyttö on rikki, tarkkaa aikaa ilveksen käynnille ei saatu.

Kamera on asennettu ilvesten kulkureitin varrelle, jonka kautta tupsukorvat kulkevat Temmesjoen ja nelostien ylitse. Lähimmät asuintalot ovat vain noin 40 metrin päässä riistakamerasta.

Pietiläinen on tehnyt parikymmentä ilveshavaintoa seudulla."Lumijoen, Limingan ja Tyrnävän alueelta on tältä talvelta myös useita pentuehavaintoja", Pietiläinen kertoo. Tupsukorvat ovat käyneet pihoilla tai niitä on bongattu autoista.

Ilveksillä riittää syömistä

Limingan-Temmeksen Metsästysyhdistyksen sihteerinä toimiva Pietiläinen tietää, että ilveksillä riittää syömistä. Jäniskanta on nimittäin erittäin hyvä. Alueella majailleet metsäkauriit ovat myös hävinneet samassa tahdissa kasvaneen ilveskannan kanssa.

Ilveksiä saa kaataa poikkeusluvalla. Tänä talvena Lumijoen Metsästysyhdistys sai yhden ilveksen kaatoluvan, saaliiksi saatiin ilvesuros.

Vaikka ilveksiä seudulla riittää, kaikki koiranomistajat eivät osaa varoa suurpetoa. Kuukausi sitten Limingan Tikkaperällä koira oli metsässä yön ajan ja tuli takaisin pahasti ontuen, korvat revittyinä. Eläinlääkäri arvioi ilveksen olleen asialla. Myös pihakissoja on mennyt tupsukorvien saaliiksi seudulla paljonkin, Pietiläinen arvioi.