Il­moi­tus­ruuh­ka väsytti - ve­net­sia­lais­ra­ke­teis­ta ei tar­vit­se il­moit­taa

Venetsialaisten ilotulituksesta ei tarvitse enää tehdä etukäteen ilmoitusta Oulu-Koillismaan pelastustoimen alueella. Muutos ei koske taajama-alueita.

Venetsialaisviikonloppuna ilotulitteita saa Oulu-Koillismaan pelastustoimen alueella ampua luvallisesti ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta. Muutos ei koske taajama-alueita.
Venetsialaisviikonloppuna ilotulitteita saa Oulu-Koillismaan pelastustoimen alueella ampua luvallisesti ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta. Muutos ei koske taajama-alueita.
Kuva: ekapappa

Elokuun lopussa vietettävänä venetsialaisviikonloppuna saa nyt ampua luvallisesti ilotulitteita ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta Oulu-Koillismaan pelastustoimen alueella.

Lupa on voimassa 30.–31. elokuuta kello 18–24 ja se koskee koko Oulu-Koillismaan pelastustoimen aluetta lukuun ottamatta taajama-alueita. Oulu-Koillismaan pelastustoimen alueeseen kuuluu seuraavat kunnat: Hailuoto, Ii, Kempele, Kuusamo, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulu, Pudasjärvi, Taivalkoski, Tyrnävä, Utajärvi.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas kertoo, että ilmoitusvelvollisuudesta päätettiin luopua turhan paperityön välttämiseksi. Oulu-Koillismaan pelastuslaitos on saanut vuosittain noin 50 ilotulitusilmoitusta, joissa suunniteltu ilotulitus ajoittuu venetsialaisviikonloppuun.

”Katsotaan nyt, miten tällainen yleinen lupa toimii. Venetsialaisten ilotulitukset ovat perinteisesti olleet sen verran marginaali-ilmiö, että vahinkoja ei ole tullut tietoon”, Honkakunnas sanoo.

Kesäajan ilotulituksissa suurin riskitekijä liittyy maasto- ja metsäpaloihin. Ilotulittajien on oltava erityisen huolellisia, jos olosuhteet ovat kuivat. Ilotulitus on kokonaan kielletty, jos ilotulitushetkellä on voimassa metsäpalovaroitus.

Honkakunnas muistuttaa, että taajama-alueilla pelastusviranomaiselle on edelleen tehtävä ilmoitus ilotulituksesta.
Ilmoituksen voi tehdä pelastuslaitoksen internetsivuilta löytyvällä lomakkeella.

Ilmoitus on tehtävä vähintään viisi vuorokautta ennen suunniteltua ilotulitusta. Pelastuslaitos tekee ilmoituksista erilliset päätökset.