Yritykset: Kemp­pai­sen ken­kä­kaup­pa Oulun kes­kus­tas­sa täyttää 100 vuotta

Teollisuus: Tältä näyttää maail­man suurin kahden puu­la­jin kui­vaus­ko­ne

Luitko jo tämän: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Ilmeen vaihto teki terää

Nimi ei miestä pahenna. Maratonin kanssa asia voi olla toisin.

Alkumatka . Ensimmäinen Oulu-maraton juostiin kesällä 1989. Parin viimeisen vuoden aikana tapahtuma on kasvanut valtakunnan suurimpiin.
Alkumatka . Ensimmäinen Oulu-maraton juostiin kesällä 1989. Parin viimeisen vuoden aikana tapahtuma on kasvanut valtakunnan suurimpiin.
Kuva: Kalevan arkisto

Nimi ei miestä pahenna. Maratonin kanssa asia voi olla toisin.

Kaksi vuotta sitten Oulu-maraton vaihtoi nimeään: syntyi Terwahölkkä ja -maraton. Nimen vaihdolla haluttiin pönkittää juoksutapahtuman uutta ilmettä.

"Tapahtuma oli liian kilpailupainotteinen. Halusimme siitä leimasta eroon", Risto Tuominen Oulun NMKY:n maratontoimikunnasta sanoo.

Nimen vaihto ja kasvojen pesu kannattivat. 300-400 juoksijan kokoiseksi jumittunut tapahtuma heräsi uuteen kevääseen. Vuonna 2003 juoksijoita oli lähes 900 ja viime keväänä jo liki 1200. Runsaan viikon päästä lauantaina järjestettävään tapahtumaan ynniläiset odottavat 1 600 juoksijaa.

"Jo nyt ilmoittautuneita on 1 350", Tuominen sanoo.Suomen kuudenneksi
suurin maraton


Henkeä tussahtaneeseen tapahtumaan pumpattiin muullakin kuin nimen vaihdolla. Juoksun järjestäjät alkoivat katsoa asiaa juoksijoiden silmillä - ajatella asiakkaan aivoilla: huoltoa ehostettiin, ilmoittautumista helpotettiin, maali- ja lähtöpaikan järjestelyjä selkiytettiin, oheisohjelmaa lisättiin...

"Ylipäätään mietimme, mitä kunnon tapahtumassa pitää olla. Ennen muuta olemme saaneet läpi ajatuksen, että Terwahölkkä ja -maraton on kuntoilijoiden ja koko perheen iloinen liikuntatapahtuma."

Pelkästään täysmaratonin juosseiden määrällä (294) mitattuna Terwamaraton oli viime vuonna Suomen kuudenneksi suurin maraton. Tänä keväänä se petraa sijoitustaan pykälällä tai parilla.

Tuominen ohittaa sujuvasti ajatuksen Suomen ykköseksi kiilaamisesta. Matkaa Helsinki City Maratonin mittoihin (5 600 juoksijaa) on turhan paljon.

"Mutta tilaa kasvulle joka tapauksessa on. Se on ihan selvää", hän sanoo. "Tavoite on, että muutaman vuoden päästä juoksijoita on kaksi tuhatta."

Kokemus on opettanut Ynnin maratontoimikuntaa: paikalleen ei parane jäädä polkemaan. Tapahtumaan haetaan koko ajan jotakin uutta. Tänä vuonna uusinta uutta on perjantai-illan pasta party, jossa voi yhdistää hiilihydraattitankkauksen ja huvin. Hupia pitäisi riittää myös tapahtumapäivänä: lähtö- ja maalipaikan lisäksi laulu raikaa ja torvet soivat myös reitin varrella.

"Yritämme onkia hyviä ideoita muista tapahtumista, myös ulkomailta. En tiedä, onko missään muualla Suomessa pasta partyjä", Tuominen toteaa.

17. oululainen maraton on vielä juoksematta. Silti Tuomisen aivot askaroivat jo tulevien vuosien tapahtumissa.

Ajatuksissa ovat pyörineet muiden muassa verkostoituminen muutaman muun pohjoissuomalaisen maratonin kanssa ja oululaisen juoksuviikonlopun järjestäminen.Kolme kärpästä
yhteen nippuun


Mielenkiintoiselta kuulostavat myös visiot juoksuviikonlopusta, johon niputettaisi Terwahölkkä, Naisten Kymppi ja Oulun Ympärijuoksu.

"Olen heittänyt ajatuksen ilmaan, mutta vastakaikua ei ole vielä kuulunut. Yhteinen viikonloppu palvelisi kuntoilijoita, järjestäviä seuroja ja kaupungin matkailuelinkeinoa", hän sanoo.

"Olisi aika hienoa, jos seurat löytäisivät tässä asiassa toisensa."

Terwahölkkä ja -maraton juostaan Oulussa lauantaina 21. toukokuuta. Matkavaihtoehdot ovat maraton, puoli- ja neljännesmaraton.