Rakentaminen: Oulun kes­kus­taan nousee lä­hi­vuo­si­na uusia, aiempaa kor­keam­pia ker­ros­ta­lo­ja Hal­li­tus­ka­dul­le ja Hei­nä­pää­hän

Kevään ylioppilastulokset: Katso listoja Oulun ja muun Poh­jois-Poh­jan­maan uusista yli­op­pi­lais­ta

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Il­ma­voi­mien sormus sui­vaan­nut­ti sak­sa­lai­set

Veteraanikeräyksen perinnesormuksen hakaristikuvio on herättänyt närkästystä Saksassa. Suomen ilmavoimat käytti kuitenkin hakaristitunnusta jo ennen Hitleriä. Arkeologisten löytöjen perusteella suomalaiset ovat raapustelleet onnen ja rauhan tunnuksena pidettyjä hakaristejä jo rautakaudella.

Hakaristi-symboli koristaa ilmapuolustussormusta.
Hakaristi-symboli koristaa ilmapuolustussormusta.
Kuva: Heikki Ketola

Rahapaja Moneta ei ole hermostunut veteraanikeräyksen perinnesormuksen saamasta arvostelusta.

Saksalainen Der Spiegel -lehti kertoi saksalaisten närkästyneen Suomessa myynnissä olevasta ilmapuolustussormuksesta, jota koristaa ilmavoimien vanha hakaristi-symboli. Jutussa tuotiin myös esiin, että sormuksen yhteys natsismiin ei ole tarkoituksellinen, vaan kyseessä on vanha suomalainen tunnus.

Sormusta myyvälle Rahapaja Monetalle ei ole tullut sormuksen hakaristikuviosta palautetta sen paremmin saksalaisilta kuin suomalaisiltakaan.

"Uskoakseni suomalaiset ovat tietoisia symbolin historiasta ja taustasta. Ilmavoimien hakaristi-tunnus ei liity mitenkään natsisymboliin", sanoo viestintäpäällikkö Håkan Forsgård.

Forsgårdin mielestä ei kuitenkaan ole yllättävää, että saksalaiset ovat reagoineet sormukseen.

"Saksalaisillahan on herkkä historia näihin asioihin liittyen."


Vuoden loppuun saakka
R-kioskeissa myynnissä oleva hopeasormus on tarkka kopio suomalaisesta ilmapuolustussormuksesta, jolla sodan uhan alla kerättiin varoja Suomen ilmavoimille vuonna 1940. Kultasormuksensa tai kultaesineitä isänmaan hyväksi antaneet saivat vastineeksi rautaisen sormuksen.

Kultaa ei kuitenkaan ehditty käyttää maanpuolustustarkoituksiin ennen sodan syttymistä. Loppujen lopuksi osalla koruista ostettiin viljaa kansanhuollon tarpeisiin, osa myytiin kotimaiselle kultasepälle sulatettavaksi. Arvokkaimmat kultaesineet myytiin museoihin nimelliseen hintaan.

Ilmapuolustussormuksien kopioita oli ennen joulua myyty noin 15 000 kappaletta. Sotiemme veteraanit 2007 -keräyksen varainhankkija Pia Mikkonen sanoo, että sormusta on hankittu muun muassa valmistujaislahjaksi ja sotaveteraanit ovat lahjoittaneet niitä lapsenlapsilleen.

"Erityisesti hopeakoru on ollut nuorten miesten suosiossa ja he ovat ostaneet sitä käyttösormukseksi."

Historiallisesti hakaristi eli "svastika"on vanha symboli, jota käytetään onnen ja rauhan tunnuksena monissa eri kulttuureissa. Kuvio esiintyy myös keskiajan kirkollisissa yhteyksissä ja suomalaisugrilaisissa koristeissa. Suomessa hakaristiä esiintyi arkeologisten löytöjen perusteella jo rautakaudella.

Maailmanlaajuisesti hakaristi tunnetaan parhaiten natsi-Saksan ja kansallissosialismin tunnuksena. Hitler luonnosteli hakaristilipun vuonna 1919 Saksan kansallissosialistista työväenpuoluetta varten.


Suomen ilmavoimilla hakaristi oli kansallisuustunnuksena vuosina 1918-1945. Hakaristi koristaa edelleen useita suomalaisia kunniamerkkejä ja esiintyy Vapaudenristissä ja Ilmavoimien lipussa.