Luitko jo tämän: Sä­de­sie­ni lymysi Oulun po­lii­si­ta­los­sa, po­lii­sin yk­si­näi­nen tais­te­lu päättyi äl­lis­tyt­tä­vään voit­toon kor­keim­mas­sa oi­keu­des­sa

Pääkirjoitus: Kou­lu-uh­kauk­set eivät koskaan ole hyvää "läp­pää"

Kalevan podcastit: Raksila on isojen muu­tos­ten edessä, mutta min­kä­lais­ten?

Il­ma­tie­teen laitos: Tu­le­va­na yönä tai­vaal­la leimuaa

Ensi yönä taivaalla voi jälleen nähdä revontulia, kertoo Ilmatieteen laitos.

Tulevana yönä on taas mahdollisuus nähdä komeita revontulia koko Suomen alueella.
Tulevana yönä on taas mahdollisuus nähdä komeita revontulia koko Suomen alueella.
Kuva: Heikki Ketola

Ensi yönä taivaalla voi jälleen nähdä revontulia, kertoo Ilmatieteen laitos. Päivystävän meteorologin Hannu Vallan mukaan revontulia on mahdollista nähdä pohjoisesta aina etelään saakka.

– Revontulien näkemisen todennäköisyys kuitenkin laskee, mitä etelämmäs mennään. Revontulet saattavat myös leiskua taivaalla vain muutaman minuutin kerrallaan, Valta sanoo.

Vallan mukaan revontulien todennäköisyydestä kertova geomagneettinen aktiivisuus on hieman koholla.

– Jos yllättävä purkaus sattuu, revontulia voi nähdä. Todennäköisesti keskiviikon kaltaisia revontulia ei silti ihan esiinny.

Revontulet syntyvät Maan yläilmakehässä noin sadan kilometrin korkeudella, kun Auringosta tuleva hiukkasvirta eli niin sanottu aurinkotuuli pääsee Maan magneettikentän läpi ja törmää yläilmakehän kaasumolekyyleihin.

Parhaiten revontulivalon näkee paljain silmin, kun seisoo kirkkaan ja pimeän taivaan alla, poissa kaupungin valosaasteesta. Pimeässä kannattaa oleilla puolisen tuntia, että silmä ehtii tottua hämärään.

Katso Kalevan lukijakuvia viime tiistai-illan revontulista tästä linkistä.