Kolumni: Kukaan ei saisi joutua kiu­sa­tuk­si, mutta yhä liian moni joutuu

Kuvagalleria: North of Hell -fes­ti­vaa­li kokosi me­tal­li­kan­san Kuu­si­saa­reen

Il­mas­ton­muu­tos heti ta­lous­en­nus­tei­den pe­rus­tak­si

Enää ei riitä, että pohdimme ja ennakoimme miten selviämme esimerkiksi Suomessa Euroopan nopeimmin ikääntyvänä maana.

Enää ei riitä, että pohdimme ja ennakoimme miten selviämme esimerkiksi Suomessa Euroopan nopeimmin ikääntyvänä maana. Talousennusteissa on kerta kaikkiaan pakko ryhtyä arvioimaan myös sitä, miten ilmastonmuutos tulee kehystämään talouden kehitystä tulevina vuosina, painottaa valtiosihteeri Raimo Sailas.

Helsingissä keskiviikkona Sijoitus-Invest 2006 -tapahtuman avannut valtiovarainministeriön kansliapäällikkö kertoi saaneensa itse herätyksen ja tajunneensa ilmastonmuutoksen rajut taloudelliset seuraukset luettuaan aiheesta Sir Nicholas Sternin laajan tutkimuksen. Sternin Britannian hallituksen toimeksiannosta tekemä laaja selvitys ilmastonmuutoksen taloudellista vaikutuksista ja aiheuttamista kustannuksista valmistui lokakuun lopussa.

Selvityksestä muodostuu Sailaksen mielestä jo pitkään jatkuneen ilmastopoliittisen keskustelun käännekohta. Hänen mukaansa selvityksen julkistamisen jälkeen mitkään pitkän aikavälin ennusteet tai kasvuarviot eivät yksinkertaisesti ole uskottavia, ellei niissä ole otettu perusteellisesti huomioon ilmastonmuutoksen kustannuksia ja vaikutuksia talouksien kehitykseen.

Valtiosihteeri Sailas kertoi heränneensä Sternin varoitukseen: ellei ilmastonmuutoksen vaikutuksia millään tavalla ryhdytä loiventamaan, pitkällä aikavälillä maailman talous voisi romahtaa suorastaan kohtalokkaalla tavalla.

Hänen mukaansa on älykästä noudattaa Sternin suosituksia ja ryhtyä hänen esittämiin toimiin. Näin toimittaessa tunnustetun ekonomistin laskemien mukaan ilmastomuutoksesta selvittäisiin kohtuudella, jopa ainoastaan yhden prosenttiyksikön suuruisella vuotuisella miinuksella kansantuotteessa.

Valtiosihteeri Sailas kertoi täysin vakuuttuneensa Sternin näkemyksen oikeellisuudesta ja painotti siksi olevansa valmis noudattamaan brittiekonomistin ohjeita myös aikataulun osalta eli ryhtymään toimiin heti.

Valtiosihteeri Sailas raotti sijoittajatilaisuudessa hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan tällä viikolla käsittelemää vakausohjelmaa. Toistaiseksi kaikki on hyvin ja vakausohjelmakin vahvistaa sen, että Suomen talous etenee vielä tänä vuonna ennakoidusti eli vahvalla 4,5 prosentin kasvu-uralla.

Häiriötekijät, edes pelätty Kiina-ilmiö, eivät Sailaksen mukaan ole riittäneet tainnuttamaan Suomen talouden jo runsaan vuosikymmenen kestänyttä talouden kasvun kautta. Mutta ilmastomuutoksen ja väestön ikääntymisen vuoksi jatko ei enää näytä yhtä suotuisalta.

Tästä eteenpäin kasvun ennakoidaan hidastuvan, mutta kyllä pysyvän Sailaksen mukaan vuosikymmenen loppuun saakka silti edelleen kohtuullisena.

Ensi vuosikymmentä koskevissa laskelmissa kohdataan sitten väestön ikääntymisen vaikutukset. Kun supistuva työvoima samalla myös ikääntyy, ekonomistit ennakoivat myös tuottavuuden alenevan Suomessa.

Ongelmia on väistämättä edessä ja ne ovat jo alkaneet hiipiä Suomen talouteen, Sailas painotti.

Viimeistään ensi vuosikymmenellä ne huomataan kunnolla ja niiden kanssa on sitten elettävä ainakin kaksi seuraavaa vuosikymmentä, sillä Suomi ikääntyy Euroopan maista nopeimmin.