Kolumni

Ilmastoliike tarvitsee korjausliikkeen

Pelottelun sijasta lapsille ja nuorille kannattaa kertoa, että me suomalaiset kannamme vastuuta, ja meillä on mahdollisuus viedä ilmasto-osaamistamme myös sinne, missä tuotantoa ei toteuteta yhtä ympäristöystävällisellä tavalla.

Eduskunnasta

-

Luonnonsuojelu ei ole uusi asia. Vanhan testamentin alkulehdillä kerrotaan, että ensimmäinen ihminen sai tehtäväkseen ”viljellä ja varjella” luomakuntaa. Tämä on edelleen hyvä periaate.

Nykyinen ilmastoliike on joiltakin osin saanut aikaan jopa enemmän vahinkoa kuin hyötyä. Se on esimerkiksi syyllistänyt suomalaista maa- ja metsätaloutta, vaikka tosiasiassa ne eivät ole ongelmia vaan osa ratkaisua.

Näyttävimpiä aikaansaannoksia on turha väittely siitä, saako Suomessa syödä lihaa ja hakata metsiä. Totta kai saa syödä lihaa ja metsiä pitääkin hakata, sillä hoidettu metsä toimii hiilinieluna. Puu on uusiutuva raaka-aine, jolla voidaan korvata esimerkiksi öljypohjaisia tekstiilejä ja muovituotteita.

Luvassa on pahaa jälkeä, jos kotimainen maatalous ajetaan alas ja metsäteollisuus häädetään muualle. Suomalainen maatalous ja metsäteollisuus ovat laadultaan ja ympäristöystävällisyydeltään maailman kärkeä. Ruoka tuotetaan ja puu hakataan aina jossakin.

Nuoret ovat oikeassa, kun he sanovat, että aikuiset eivät ole tehneet tarpeeksi luonnon varjelemiseksi. Sivuseikkoihin keskittyessään ilmastoliike on tuhlannut aikaa, energiaa ja luontoa sekä lietsonut turhaa pelkoa ja ahdistusta. Ihmisiä on asetettu eri leireihin, kun päinvastoin meidän kaikkien tulisi toimia yhdessä luonnon varjelemiseksi.

Nyt viimeistään olisi syytä lopettaa populismi ja ryhtyä todella vaikuttaviin tekoihin. Meidän tulee antaa lapsille ja nuorille kasvurauha ja keskittyä kehittämään puhtaita energiamuotoja ja uusiutuvien raaka-aineiden kuten puun käyttöä sekä hillitsemään kansainvälisellä tasolla fossiilisten polttoaineiden kulutusta.

Otsonikato saatiin pysäytettyä vuonna 1987 solmitulla kansainvälisellä sopimuksella, jolla kiellettiin otsonia tuhoavien yhdisteiden käyttö. Lihansyöjien tai työmatka-autoilijoiden syyllistämisen sijasta voisimme keskittyä vaikkapa siihen, että muualle maailmaan on parhaillaan rakenteilla yli 1 400 hiilivoimalaa.

Keskusta on esittänyt luonnon varjelemiseksi oikeita, vaikuttavia ratkaisuja kuten biopolttoaineiden ja puurakentamisen lisäämistä. Viime hallituskaudella tehtiin monia tärkeitä päätöksiä joilla on todella merkitystä, mutta jotka eivät ahdista ketään.

Pelottelun sijasta lapsille ja nuorille kannattaa kertoa, että me suomalaiset kannamme vastuuta, ja meillä on mahdollisuus viedä ilmasto-osaamistamme myös sinne, missä tuotantoa ei toteuteta yhtä ympäristöystävällisellä tavalla.

Maapallon tilanne ei ole toivoton vaan toiveikas. Edelleen kannattaa opiskella, perustaa perhe, tehdä työtä ja suunnitella tulevaa. Päättäjien vastuulla on tehdä päätöksiä, jotka auttavat vähentämään päästöjä kotimaassa ja viemään osaamistamme maailmalle.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Oulusta.