Kaupat: Yk­si­näi­nen hal­pa­kaup­pa pyörii ket­ju­jen pu­ris­tuk­ses­sa Hau­ki­pu­taal­la

Eläimet: Lau­ha-lam­mas ilah­dut­taa asuk­kai­ta ou­lu­lai­ses­sa hoi­va­ko­dis­sa

Jääkiekko: Jesse Pul­ju­jär­vi pes­tat­tiin tes­ti­so­pi­muk­sel­la NHL-seu­raan

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Kolumni

Il­jet­tä­vät ri­kok­set tar­vit­se­vat jär­jes­täy­ty­nei­tä vas­ta­toi­mia – eivät oman käden oi­keut­ta

Kun toissa kesänä tuli tieto Turun puukotuksista, mielessä välähti ajatus, voisiko vastaava toistua jossakin muualla Suomessa, myös Oulussa, kirjoittaa Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen.

Kyösti Karvonen
Kyösti Karvonen

Kun toissa kesänä tuli tieto Turun puukotuksista, mielessä välähti ajatus, voisiko vastaava toistua jossakin muualla Suomessa, myös Oulussa.

Tuo ajatus palasi mieleen tänä viikonloppuna, kun poliisilta tuli tieto uusista, ulkomaalaistaustaisten epäillyksi tekemistä, alle 15-vuotiaisiin tyttöihin kohdistuneista seksuaalirikoksista ja yhden uhrin poismenosta.

Turun ja Oulun tapaukset ovat erilaisia, mutta taustat ovat samanlaisia. Turussa puukotti radikalisoitunut, Suomeen pakolaisaallossa tullut marokkolaisnuorukainen, Oulussa iljettävistä rikoksista on kiinni ilmeisesti Pohjois-Afrikan, Lähi-idän ja Afganistanin kriisialueilta tänne eri vaiheissa tulleita nuoria miehiä.

Vuonna 2015 tilanne oli kaoottinen. Suomeen tuli kriisialueilta yli 30 000 ihmistä, joista erittäin monet oikeasti kuolemanvaaraa pakoon lähteneitä hädänalaisia. Heidät täytyi ottaa vastaan ja saada katto pään päälle.

Oulun traagiset tapahtumat todistavat kuitenkin kiistatta sen, että joukossa oli myös niitä, jotka olivat hakevinaan turvaa, mutta jotka ovat vastenmielisillä rikoksillaan aiheuttaneet turvattomuutta ja käyttäneet hyväkseen suomalaisten hyväsydämisyyttä ja sinisilmäisyyttä.

Suomen on vastattava tällaiseen rikosaaltoon ottamalla käyttöön, huolellisen valmistelun jälkeen, nykyistä tehokkaampia keinoja, joilla maasta karkotetaan tämäntyyppisiä rikoksia tehneet, poistetaan heiltä kaksoiskansalaisuus ja lisäksi tiivistetään seulaa, ettei heidän kaltaisiaan enää Suomeen pääsisi.

Tiukempiin keinoihin on turvauduttava, jotta suomalaisen yhteiskunnan ykkösvahvuus, perusturvallisuus ei enää järkkyisi lisää. Järjestäytyneen yhteiskunnan on pystyttävä suojaamaan kansalaisensa.

Samalla pitää muistaa, että tällaisiinkaan rikoksiin ei pidä vastata oman käden oikeudella, katupartioilla tai muilla laittomuuksilla.

Demokraattiseen oikeusvaltioon kuuluu, että se puolustaa itseään järjestäytyneesti. Osa tätä järjestystä on se, että Suomi noudattaa kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. Se että monet maat rikkovat niitä ei ole käypä peruste rikkoa niitä.

Rikosten myötä ilmapiiri on muuttunut Oulussa kalseaksi ja jännittyneeksi. Ulkomaalaistaustaisia on tönitty, ja heitä on aiempaa vähemmän Valkeassa. Vaikka rikoksista kumpuava järkytys, jopa viha, on ymmärrettävää, ei pidä sortua siihen, että syyllistää ja epäilee kaikkia maahanmuuttajia.

Järkytys on tullut myös koteihin, varsinkin niihin, joissa on rikoksen kohteiksi joutuneiden ikätovereita ja kavereita. Tällaisina hetkinä vanhempien rooli korostuu entisestään. Heidän on tarjottava jälkeläisilleen turvaa ja myös asetettava rajoja, olipa sitten kysymys kotiintuloajoista tai liikkumisesta somessa. Viranomaisten tehtävä on huolehtia siitä, että kaupungilla on turvallista liikkua.

Piispa Jukka Keskitalo sanoi haastattelussa, että keittiön pöydän ääressä käytävät keskustelut tuovat turvallisuutta lapsille ja nuorille. Se oli hyvin sanottu.

Oulussa on määrä järjestää loppukuusta turvallisuusinfo. On pidettävä huolta siitä, että siitä tulee nimensä mukainen ja ettei sitä käytetä vääriin tarkoitusperiin. Näinä aikoina tällainen on hyvinkin mahdollista. Perusturvallisuudesta huolehtiminen on kaikkien, ei vain yhden tai kahden ryhmän, asia. Sen takaamisessa ei toisaalta loputon ymmärtäminen auta.

On hyvä, että hallitus reagoi Oulun tapahtumiin nopeasti lähettämällä sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) kaupunkiin heti lauantaina.

Mykkänen luetteli Ylen Ykkösaamussa suunnitteilla olevia toimia. Ne olivat järkeen käyviä. Ne saattavat jäädä seuraavan eduskunnan ja hallituksen tehtäviksi, mutta tehtävä ne on.

Mykkänen ei sulkenut pois myöskään kansallisia toimia, jos uusia aaltoja tulee tai jos EU-maat eivät pääse sopuun vastaanottokeskusten perustamisesta tuloalueille.

Ministeri puhui eniten makrotason asioista. Ne ovat tärkeitä. Mikrotasolla eli Oulussa ja seudulla tarvitaan nyt myötäelämistä rikosten uhreiksi joutuneiden ja heidän perheidensä kanssa. Ei voi olla hirveämpää kuin se, mitä heille on tapahtunut.

Me muut tarvitsemme sisäistä lujuutta ja malttia. Jos menetämme ne, menetämme paljon muutakin.

Kirjoittaja on Kalevan päätoimittaja.