Ikävä toisen luo vaivaa ilman seksiä eläviä

Aino, 42, erosi viisi vuotta sitten. Siitä alkoi sinkkuvaihe, jota Aino jälkeenpäin muistelee raskaiden huokausten kera.

Aino, 42, erosi viisi vuotta sitten. Siitä alkoi sinkkuvaihe, jota Aino jälkeenpäin muistelee raskaiden huokausten kera.

"Minuun iski ilmeisesti teini-ikä. Kasaan kuivuneen liiton jälkeen halusin ottaa kaiken takaisin. Ravasin ravintoloissa ja harrastin irtosuhteita. Tätä jatkui vuoden verran, minkä jälkeen tuli totaalinen yökötys ja stoppi."

Aino oli törmäillyt viikonloppuisin kehen milloinkin, ja jälkeen päin olo oli tyhjä. Hän päätti, että sähäkkä sinkkuelämä saa nyt loppua. "Päätin, etten päädy punkkaan, ellen sitten löydä oikeasti jotain ihanaa ihmistä, joka on valmis seurusteluun." Nyt Aino laskeskelee, että meneillään on neljäs vuosi "melkein selibaatissa". Yhden kerran hän nimittäin seurusteli kolmen kuukauden ajan. "Mutta muun ajan olen pysytellyt miehistä kaukana", Aino nauraa.

Viikonloput täyttyvät lasten kanssa touhuamisesta. Ravintoloissakin Aino on käynyt, mutta enää hän ei jaksa edes kuunnella iskuyrityksiä. "Se on jotenkin niin raadollista ja säälittävää touhua. Ei minusta ole sellaiseen." Aino myöntää, että läheisyyden tarve on kova.

"Ja se on nimenomaan läheisyys, jota kaipaan. Sitä, että saisi olla toisen ihmisen vieressä ja toinen olisi minunkin tukenani." Ongelma on, ettei yli nelikymppinen nainen niin vain enää miehiä tapaa, jos baari-illat on suljettu vaihtoehdoista pois.

"Missä voi tavata miehen, joka ei ole naimisissa, eroamassa tai toipumassa erosta? En halua olla kenellekään laastarisuhde, mutta tässä iässä tuntuu siltä, että kaikki ovat jotenkin rikki ja hajalla ihmissuhteista", Aino pohtii.

Hänen mielestään ilman seksiä voi vallan hyvin elää.

"Monelle tulee varmasti kuitenkin paineita, kun yhteiskunta on ihan läpiseksualisoitunut. Seksistä annetaan ihan vääristynyt kuva. Mietipä vaikka amerikkalaisia elokuvia? Eihän niillä ole todellisuuden kanssa mitään tekemistä", Aino sanoo.

Ainolle seksitön elämä on vapaaehtoinen valinta. "Olen tässä tilanteessa vapaaehtoisesti niin kauan, kuin löydän jonkun oikeasti kiinnostavan ihmisen."

57-vuotias Eero elää raskasta elämänvaihetta. Vaimo sairastui vakavasti kaksi vuotta sitten, ja siitä lähtien Eero on hoitanut vaimoa kotona töiden ohella.

"Kyllä sen voin ihan suoraan sanoa, ettei tässä jaksa seksiä ajatellakaan. Ja vaikka ajattelisin, on vaimo sairas. On luonnollista, että muut asiat ovat nyt etusijalla."

Eeron mielestä seksillä on erilaisia tarkoituksia eri ikävaiheissa.

"Nuorenahan se kuuluu perheenperustamiseen ja lastentekoon. Ja onhan erotiikka ihanaa, ei siitä pääse mihinkään." Eero lupasi aikoinaan seistä vaimonsa rinnalla niin myötä kuin vastoinkäymisissä. "Ja niin aion tehdäkin, seksillä tai ilman. Se on suurinta rakkautta se."

Eero haluaa nyt olla mahdollisimman paljon vaimonsa lähellä. "Pitelemme toisiamme kädestä, silittelemme ja halaamme paljon. Se antaa voimaa puolin ja toisin vaikeassa elämäntilanteessa."

52-vuotias Matti ei muista, milloin on "viimeksi saanut".

"Niinhän sitä sanotaan, vai mitä? Ei minulla ole enää vihiäkään asiasta. Olen jo paatunut poikamies. Naiset kiertävät minut kaukaa." Matti on seurustellut elämänsä aikana tasan yhden kerran. Tyttö lähti lopulta toisen pojan matkaan. "Jäin kakkoseksi kuin nalli kalliolle."

Matti luonnehtii itseään ujoksi. Hänen on vaikea lähestyä uusia ihmisiä. Usein mahdolliset seurustelusuhteet ovat kaatuneet siihen, että Matti on ollut liian vaikeasti tavoiteltava.

"En tiedä, onkohan minulla sitten jotain estoja ja traumoja", Matti kysyy.

Matti kuitenkin uskoo, että hänenkaltaisiaan poikamiehiä on varsinkin maaseudulla paljon. "Suurin haaveeni on vielä vanhoilla päivilläni löytää nainen, jonka saisin likistää lähelleni", Matti sanoo silmät kostuen. Mutta niin kauan kuin morsmaikkua ei ole, Matti pärjää ilmankin.

"Pakkohan se on. Elämä menee eteenpäin. Ilman seksiä kyllä pärjää, mutta ilman toista ihmistä? Se on jo vaikeampi juttu."

Kaikkien haastateltavien nimet on muutettu.