Koti: Ou­lu­lai­set Mat­lee­na ja Jori Haa­pa­lai­nen ra­ken­si­vat unel­mien­sa kodin lu­moa­viin mai­se­miin Jää­lin­jär­ven ran­nal­le

Päätoimittajan kolumni: Kou­lu­jen le­vot­to­muus kertoo siitä, että ai­kui­set eivät ole kan­ta­neet vas­tuu­taan

Luitko jo tämän: Sä­de­sie­ni lymysi Oulun po­lii­si­ta­los­sa, po­lii­sin yk­si­näi­nen tais­te­lu päättyi äl­lis­tyt­tä­vään voit­toon kor­keim­mas­sa oi­keu­des­sa

Ikään­ty­mi­sen tuomiin haas­tei­siin asu­mi­ses­sa kan­nat­taa va­rau­tua ajoissa – Aralta voi saada avus­tuk­sia kor­jaa­mi­seen

Esimerkiksi kodin esteettömyyttä voidaan usein parantaa merkittävästi paitsi valtion tukemilla muutos- ja korjaustöillä, myös monenlaisilla apuvälineillä.

Seminaarissa tutustuttiin myös Oamkin Mahdollistava koti -oppimisympäristöön, jossa liikkumisessa, näkemisessä tai kuulemisessa erityisratkaisuja tarvitsevat henkilöt pärjäävät itsenäisesti arjen askareissa. –Esimerkiksi keittiön tasojen ja kaapistojen korkeutta voi säätää, ja ikkunan voi avata puheohjauksella, toimintaterapian lehtori Eliisa Niilekselä kertoi.
Seminaarissa tutustuttiin myös Oamkin Mahdollistava koti -oppimisympäristöön, jossa liikkumisessa, näkemisessä tai kuulemisessa erityisratkaisuja tarvitsevat henkilöt pärjäävät itsenäisesti arjen askareissa. –Esimerkiksi keittiön tasojen ja kaapistojen korkeutta voi säätää, ja ikkunan voi avata puheohjauksella, toimintaterapian lehtori Eliisa Niilekselä kertoi.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Ikääntymisen tuomiin haasteisiin asumisessa on järkevää varautua hyvissä ajoin. Esimerkiksi kodin esteettömyyttä voidaan usein parantaa merkittävästi paitsi valtion tukemilla muutos- ja korjaustöillä, myös monenlaisilla apuvälineillä.

Näin todettiin Oulun ammattikorkeakoulun Kontinkankaan kampuksella keskiviikkona järjestetyssä seminaarissa, jonka aiheita olivat kotona selviytyminen ikääntyneenä ja ikääntyneiden asumisratkaisut.

Tarjolla oli tietoa esimerkiksi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (Ara) myöntämistä korjaus-, hissi- ja esteettömyysavustuksista sekä asuntojen muutostöihin liittyvistä lupa-asioista.

Muun muassa Aran ja Oulun kaupungin asiantuntijoiden alustuksia oli kuuntelemassa parikymmentä ihmistä. Seminaarin järjestivät Oulun kaupunki ja ammattikorkeakoulu, Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiö, Ara, Kone ja Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi.

Oulun kaupungin asumisen asiantuntija Mikko Autio muistutti, että väestö ikääntyy ja eläkeikäisten määrä kasvaa vauhdilla. Oulussa esimerkiksi yli 75-vuotiaita on kymmenen vuoden päästä roimasti enemmän kuin nyt.

– Tällä hetkellä liki 92 prosenttia yli 75-vuotiaista asuu kotonaan ja 46 prosenttia yksin. Kotona asuvien osuus on Oulussa valtakunnan keskitasoa, Autio kertoi.

Oulun kaupungin toissa vuonna tekemien asuntopoliittisten linjausten mukaan pääperiaatteena on normaalius ja itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen.

– Kaikilla oululaisilla ensisijainen asumisen muoto on normaali vuokra- tai omistusasunto, johon tarjotaan tarpeelliset asumista tukevat palvelut, Autio sanoi.

– Tehostetusta palveluasumisesta painopistettä siirretään yhteisölliseen asumiseen, palvelutaloissa toteutettavaan välimuotoiseen asumiseen ja perhehoitoon.

Ara myöntää avustuksia iäkkäiden ja vammaisten asuntojen korjaamiseen, liikkumisesteiden poistamiseen ja jälkiasennushissien rakentamiseen.

– Tänä vuonna 35,5 miljoonan euron määrärahasta on käytetty noin 23 miljoonaa euroa, eli merkittävästi enemmän kuin viime vuonna, ylitarkastaja Tomi Tervo kertoi.

Yli 65-vuotiaalle tai vammaiselle myönnettävä korjausavustus kotona asumisen edistämiseksi voi olla 50 tai erityisistä syistä 70 prosenttia korjauskustannuksista. Avustettavia korjauksia ovat esimerkiksi kynnysten poisto, ovien leventäminen ja vesikaton uusiminen.

Lisätietoa avustuksista on löydettävissä Aran verkkosivuilta.