Mainos: Anna lah­jak­si pai­kal­li­sym­mär­rys­tä. Tutustu Kalevan joulun ti­laus­tar­jouk­siin klik­kaa­mal­la tästä.

Ii­sal­men Sa­no­mat: Hakkeri iski lyp­sy­ro­bot­tiin ja soitti yli tu­han­nen euron laskun

Maitotilalliset hämmästyivät Kiuruvedellä, kun pari viikkoa sitten avasivat puhelinlaskuaan. Lypsyrobotin hälytyslinjasta tuli yli tuhannen euron lasku.

Kuvan lehmä ei ole syypää tapahtuneeseen.
Kuvan lehmä ei ole syypää tapahtuneeseen.
Kuva: Petri Hakkarainen

Maitotilalliset hämmästyivät Kiuruvedellä, kun pari viikkoa sitten avasivat puhelinlaskuaan. Lypsyrobotin hälytyslinjasta tuli yli tuhannen euron lasku. Asiasta kertoo Iisalmen Sanomat.

Ilmeisesti kyseessä oli hakkeri, joka oli onnistunut pääsemään langattomaan laajakaistayhteyteen perustuvaan järjestelmään. Puhelinlaskun erittelyssä robotin linjalta oli soiteltu 173- ja 172- alkuisiin numeroihin, jotka viittaavat ajanvietepalveluihin.

Lypsyrobotin reitittimen sim-kortin kautta oli soiteltu iltaisin ja aamuyön tunteina.

– Puhelinlasku oli monisivuinen ja yhteydenottojen arvonlisäverollinen hinta toista tuhatta euroa. Normaalisti puhelinlasku kyseisestä liittymästä on aivan marginaalinen, koska lypsyrobotin reititin ilmoittaa kännykkään vain ja ainoastaan häiriötilanteesta, maatilan emäntä Sari Tikkanen toteaa lehdelle.

DeLavalin huoltoteknikko Timo Toivanen kertoo Iisalmen Sanomille, että moista ongelmaa ei ole aiemmin tullut vastaan.

– Ulkoapäin on jotenkin päästy tunkeutumaan lypsyrobotin reitittimeen, jonka yhteys pelaa gsm-linkin kautta. Häiriötilanteessa lypsyrobotin reititin lähettää hälytyksen tekstiviestinä ennalta ohjelmoituun kännykkänumeroon. Tällä kertaa joku oli yhteydessä hieman useampaankin paikkaan.
Asiasta on tehty rikosilmoitus.