Iin Il­mas­to­Aree­nal­le tultiin poh­ti­maan kes­tä­viä il­mas­to­rat­kai­su­ja sa­de­sääs­tä huo­li­mat­ta – "Paljon on muut­tu­nut meidän ai­ka­nam­me, il­mas­ton tilanne huonoon suun­taan, mutta ih­mis­ten käytös pa­rem­paan"

Koko kansan ilmastofestivaali käynnistyi Iin koululaisten vakuuttavalla marssilla tapahtuman pääalueelle.

Koko kansan ilmastofestivaali käynnistyi Iin koululaisten vakuuttavalla marssilla Iin IlmastoAreenen pääalueelle Huilingissa. Lapset järjestivät ilmastomarssin osana Iissä järjestettävää IlmastoAreena-tapahtumaa.
Koko kansan ilmastofestivaali käynnistyi Iin koululaisten vakuuttavalla marssilla Iin IlmastoAreenen pääalueelle Huilingissa.
Koko kansan ilmastofestivaali käynnistyi Iin koululaisten vakuuttavalla marssilla Iin IlmastoAreenen pääalueelle Huilingissa.
Kuva: Matti R‰ty

Iin Huilingissa järjestettävä IlmastoAreena avattiin Iin koululaisten ilmastomarssilla ja painavalla keskustelunavauksella, johon osallistui likimain kaikki alueen alakoululaiset. Yli 50 puhujan tapahtumaan saapui sadesäästä huolimatta uteliaita kuulemaan aiheiltaan monipuolisia ilmastokeskusteluja.

Koko kansan ilmastofestivaali käynnistyi Iin koululaisten vakuuttavalla marssilla Iin IlmastoAreenen pääalueelle Huilingissa.

Iskulauseet kaikuivat, kun lapset saapuivat tapahtuman päälavalle itse tuunaamiaan banderolleja kantaen. Lavalla lapset kertoivat festivaaliyleisölle ajatuksiaan ilmastonmuutoksesta.

– Kirjoitin paperille ilmastonmuutokseen liittyviä asioita ja luin niistä muutaman, kertoo päälavalla puhunut Iita Kimpimäki, 12.

– Oli aika siistiä, hän toteaa, ja tunnustaa jännittäneensä tilannetta hieman etukäteen.

Pallo koululaisilta iltapäivällä puhuville päättäjille on heitetty: ilmaston eteen on toimittava.

Kimpimäki kuuluu sukupolveen, joka oppii ympäristöystävällistä elämää jo varhain koulun penkiltä. Iissä siinä on terästäydytty erityisen hyvin.

IlmastoAreenaan valmistauduttiin monialaisen oppimiskokonaisuuden viikolla, jolla muun muassa vierailtiin luontokohteessa ja valmisteltiin tietolehtinen ilmastonmuutoksesta. Samalla syntyivät banderollit ja asusteen marssia varten, tietysti kierrätysmateriaaleista.

Kimpimäki kertoo oppineensa koulussa paljon ilmastonmuutoksesta ja siitä mitä se aiheuttaa. Samalla on omaksuttu arjen pieniä ilmastotekoja.

– Katson aina, että valot sammutetaan! Pikkuveli Ukko Kimpimäki, 8, huudahtaa.

IlmastoAreenan avajaisten keskiössä ovat juuri lapset ja nuoret, tulevaisuuden tekijät. Tapahtuman vastaava tuottaja Hanna Lahti kertoo, että marssi oli koulujen oma tempaus ja siksi erityisen vaikuttava.

– Tulevaisuuden ääni oli se, mikä kuului. Se ei varmasti jättänyt ketään kylmäksi. Minulle tulee siitä mieletön toivo ja usko tulevaisuuteen, että on alakoululaisia, jotka tekevät jo elämässään ilmastotekoja. Voimme aikuisina katsoa heistä mallia, Lahti toteaa.

– Tapahtumaa ei avannut presidentti, vaan lapset, Iin Micropolis Oy:n toimitusjohtaja Leena Vuotovesi kiteyttää avajaistempauksen merkityksen.

Perjantain sadesää ei paljoa haittaa. Tärkeää on, että ensimmäinen IlmastoAreena toteutui suunnitellusti, ja että se on herättänyt kiinnostusta saaden monet tekijät lukuisine yhdistyksineen, yrityksineen ja puhujineen mukaansa.

– Tälle on ollut tilausta, Vuotovesi painottaa.

Tapahtuma on luotu koko kansan festivaaliksi, vaikka avajaiset kuuluivatkin koululaisille.

Perjantaina tapahtuman ohjelmassa vuorottelivat erilaiset puheenvuorot aina hiilineutraalista maataloudesta ja elintarviketuotannosta puoluejohdon tenttiin. Huilingin näyttämöllä voitiin muun muassa katsella hiilineutraalia musiikkiteatteria sekä kuunnella livemusiikkia ja tietoiskuja.

Aloituspäivä veti puoleensa monenlaisesta ilmastotyöstä kiinnostuneita.

– Tulimme tänne, sillä olemme kiinnostuneita asiasta. Tapahtuma on iso ja uudenlainen, eläkeläiset Seija ja Tarmo Mähönen kommentoivat.

He kertovat huomanneensa, että lapsille opit ympäristöystävällisestä elämäntavasta menevät perille. Lastenlasten vieraillessa aihepiiri nousee usein esille.

– Paljon on muuttunut meidän aikanamme. Ilmaston tilanne huonoon suuntaan, mutta ihmisten käytös parempaan.

– Ilmastokeskustelu ei ahdista tai ärsytä. Hyvä, että ilmastoasioihin kiinnitetään huomiota.

Kommentointi uutiseen on päättynyt.

IlmastoAreena keskittyy ilmastoratkaisuihin

IlmastoAreena-viestintähanke keskittyy ilmastoratkaisuihin ja sen tarkoituksena on olla alusta ympärivuotiselle ilmastokeskustelulle.

Hankkeen ensimmäinen projekti on perjantaina avajaisiaan juhlinut kaksipäiväinen ilmastofestari Iin Huilingissa.

Ohjelmassa on erilaisia keskustelutilaisuuksia, joissa on puhumassa asiantuntijoita, päättäjiä, elinkeinoelämän ja tieteen edustajia. Tapahtumassa on musiikkiesiintyjiä, taidetta ja sosiaalisen median vaikuttajia.

Lauantaina paikalla on esimerkiksi somevaikuttaja Roni Back, ilmastoahdistuksesta puhuva psykologi Sanni Saarimäki sekä tähtitieteilijä, emeritusprofessori Esko Valtaoja.

Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.