Ii­läis­nuor­ten il­mas­to­vies­ti meni perille Brys­se­lis­sä, kuu­li­ja­na tulevan EU-ko­mis­sion pu­heen­joh­ta­ja Ursula von der Leyen – "Ei jän­nit­tä­nyt paljon yhtään"

Iiläisnuoret avasivat torstaina Brysselissä Euroopan tila 2019 -tilaisuuden kymmenen minuutin puheenvuorolla.

Iiläisiä edustivat Brysselissä Leena Vuotovesi (vas.), Henna Anunti, Joonas Veijola, Jere Viinamäki, Iina Loukusa ja Tuomo Lukkari.
Iiläisiä edustivat Brysselissä Leena Vuotovesi (vas.), Henna Anunti, Joonas Veijola, Jere Viinamäki, Iina Loukusa ja Tuomo Lukkari.

Iin Alarannan koulun kuudesluokkalainen Jere Viinamäki, Valtarin koulun yhdeksäsluokkalainen Joonas Veijola ja Iin lukion kakkosluokkalainen Iina Loukusa avasivat torstaina aamupäivällä Brysselissä Euroopan tila vuonna 2019 -tilaisuuden kymmenen minuutin puheenvuorolla sen puolesta, että ilmastonmuutos vaatii toimia kaikilta.

Nuoret osoittivat viestinsä heidät ison pyöreän pöydän ääreen kutsuneelle, tulevan EU-komission puheenjohtajalle Ursula von der Leyenille, joka teki muistiinpanoja.

Harjoittelu oli tepsinyt.

– Ei jännittänyt paljon yhtään. En ole paljon paremmin saanut vedettyä, arvioi juniori Jere Viinamäki, 12.

– Tilaisuus oli aivan mahtava. Hirveästi kiinnostavia asioita. Minun sanoma oli se, että jokaisen, näiden isojen ja vaikutusvaltaistenkin pitää tehdä jotakin ilmastonmuutokselle. Moni alkoi puhua siitä, että se on aivan totta, mitä nuoret puhuvat, kertoo Joonas Veijola.

Tilaisuus järjestettiin Egmont-palatsin ylväissä, uusklassisissa puitteissa englanniksi, mutta hyvin asiat ymmärsi. Joonas Veijola myös vaikuttui EU:n mahdollisuuksista.

– Siellä voidaan tehdä isoja asioita. Asiat voivat lähteä aivan mainioon suuntaan.

Iina Loukusa toteaa jännittäneensä vain sitä, jos joku tulee haastattelemaan englanniksi.

– Joku tuli kysymään, kuinka meidän kunnassa nuoret voivat vaikuttaa. Yritettiin puhua kunnanvaltuustosta ja nuorisovaltuustosta. Kyllä me saimme hyvin asiamme kerrottua.

Iiläiset koululaiset olivat ainoat nuorison edustajat kansalaisnäkökulmaa painottaneessa, noin 200 hengen tilaisuudessa. Paikalla oli paitsi poliitikkoja myös liike-elämän edustajia. Muut puhujat, kuten Tukholman kaupunginjohtaja, kommentoivat nuorten sanomaa.

– Aivan loistavasti meni. Nuorten vahvaa viestiä kuunneltiin, kertoo luokanopettaja Henna Anunti.

Ilmaston lisäksi keskusteltiin kansalaisten osallistamisesta, Euroopan asemasta globaalisti sekä yhtenäisyyden ja kahtiajakautumisen haasteesta.

– Nuorten sanomaan palattiin monta kertaa: me luotamme teihin päättäjiin, luottakaa te myös meihin nuoriin. Se puhutteli, kertoo yleisön joukossa tilannetta tarkkaillut Iin opetusjohtaja Tuomo Lukkari.