Ih­mis­kau­pan uhrien aut­ta­mis­jär­jes­tel­mäs­sä oli ke­sä­kuun lopussa enemmän apua tar­vit­se­via kuin koskaan

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmässä oli kesäkuun lopussa enemmän asiakkaita kuin koskaan aiemmin. Maahanmuuttoviraston mukaan auttamisjärjestelmässä on nyt lähes tuhat asiakasta.

Auttamisjärjestelmän asiakasmäärät ovat enemmän kuin kolminkertaistuneet viime vuosien aikana. Neljä vuotta sitten asiakkaina oli 269 henkilöä, kaksi vuotta sitten 587 ja nyt 992. Tällä hetkellä asiakkaista olevista lähes 800 on mahdollisia ihmiskaupan uhreja ja loput reilut 200 heidän alaikäisiä lapsiaan.

Tämän vuoden alkupuoliskolla auttamisjärjestelmään otettiin 109 uutta asiakaista. Heistä 45 joutui ihmiskauppaan viittaaviin olosuhteisiin Suomessa ja 64 Suomen ulkopuolella. Suomessa hyväksikäytetyt ovat joutuneet esimerkiksi pakkotyöhön, seksiorjuuteen tai pakkoavioliittoon. Pakkotyöhön joutuneet työskentelivät erityisesti siivous- ja ravintola-alalla.

Hyväksikäytettyjen joukosta löytyy rikollisessa toiminnassa ja prostituutiossa hyväksikäytettyjä ihmisiä.

Ihmiskaupan auttamisjärjestelmä toimii Joutsenon vastaanottokeskuksen yhteydessä. Toimipisteitä auttamisjärjestelmällä on Oulussa, Helsingissä, Tampereella ja Lappeenrannassa. Osana Maahanmuuttovirastoa toimiva auttamisjärjestelmä on ollut toiminnassa vuodesta 2006 lähtien.