URHEILU: Mikko Manner hou­kut­te­li Kärp­pien kul­ta­vah­din Veini Veh­vi­läi­sen Ruot­siin

TEATTERI: Aapo Salonen Li­min­gan teat­te­ri­lin­jal­ta va­lit­tiin Teat­te­ri­kor­keaan yli 1 200 pyr­ki­jän jou­kos­ta

Ihmisen apu voi koitua kuo­le­mak­si – vil­li­eläin­ten poi­ka­set työl­lis­tä­vät nyt pien­eläin­vas­taan­ot­toa

Orvolta vaikuttava poikanen ei välttämättä ole ihmisen avun tarpeessa.
Orvolta vaikuttava poikanen ei välttämättä ole ihmisen avun tarpeessa.

Poratiellä sijaitsevalle Oulun kaupungin pieneläinvastaanotolle tuodaan joka vuosi alkukesästä luonnosta löytyneitä villieläinten poikasia, eikä kuluva kesä ole tehnyt poikkeusta.

– Itse asiassa tänä kesänä villieläinten poikasia on tuotu meille tavallista enemmän, sanoo vs. valvontaeläinlääkäri Elina Lehinsalo Oulun seudun ympäristötoimesta.

Ilmiö on osin selitettävissä sillä, että poikkeuskeväänä ihmiset ovat liikkuneet luonnossa normaalia ahkerammin.

Kuuttejakin hoidettu

Oulun kaupungin pieneläinvastaanotolle on tuotu hoidettavaksi eläintenpoikasia aina linnuista siileihin ja oravista kuutteihin.

– Villieläimen akuuttiavun, joka pieneläinvastaanotolla toteutetaan lainsäädännön mukaisesti, maksaa aina valtio, Lehinsalo kertoo.

Usein eläinlääkärin pakeille tuodut poikaset eivät kuitenkaan hoitoa tarvitse. Pieneläinvastaanotolta muistutetaankin, ettei yksinäistä, avuttoman oloista poikasta kannata napata matkaan suin päin, vaan sen tilannetta kannattaa ensin seurata etäämmältä.

Vaikka emoa ei näy, se todennäköisesti on jossain lähistöllä ja odottaa ihmisen poistumista.

Esimerkiksi jänikset, peurat, oravat ja monet linnut jättävät poikasensa suojaisaan paikkaan ja palaavat aika-ajoin niitä hoitamaan.

– Pahimmassa tapauksessa poikasen käsittely ja löytöpaikalta siirtäminen voi koitua eläimen kuolemaksi, sillä emo saattaa hylätä poikasen ihmisen hajun vuoksi, Lehinsalo muistuttaa.

Selvästi loukkaantuneen eläimen kohdatessa tilanne on toinen.

Jo eläinsuojelulaissa sanotaan, että loukkaantunutta tai pulassa olevaa eläintä tulee auttaa.

Samainen laki kieltää luonnonvaraisen eläimen ottamisen lemmikiksi.

Ranuan eläinpuisto kuntouttaa

Pieneläinvastaanotolla hoidetut villieläimet pyritään palauttamaan aina luontoon tai sellaiseen asiantuntevaan hoitopaikkaan, jossa eläin on mahdollista kuntouttaa luontoon palautettavaksi.

Yksi kuntoutettavia villieläimiä vastaanottavista tahoista on Ranuan eläinpuisto, jossa on vuosien varrella hoidettu yli yhdeksänkymmenen eri eläinlajin ­edustajia.

– Vuositasolla vastaanotamme yhteensä noin satakunta eläintä, kertoo Ranuan eläinpuiston luonnonvaraisista hoivaeläimistä vastaava eläintenhoitaja Virpi Impiö.

– Juuri nyt meillä on hoidossa orpo ketunpoika ja kärpän poikanen. Viimeisin luontoon palautettu oli Toivo, harmaahylkeen kuutti ­Oulusta.

Impiön mukaan kuluva kevät ja alkukesä ovat olleet Ranuallakin kiireisiä hoivaeläinten osalta.

– Juuri nyt luonnonvaraisiin eläimiin liittyviä yhteydenottoja, lähinnä puheluja, tulee päivittäin 5–12 kappaletta.

Susanna Eksymä

susanna.eksyma@forum24.fi