ADHD: Oulussa ke­hi­tet­tiin peli, joka voi jopa pal­jas­taa lapsen ADHD:n

Sirkus: Kahden lapsen äiti sai syk­syl­lä puhelun ja päätti karata sir­kuk­sen matkaan

Oulu: Ro­tuaa­rin palloa vaivaa mys­ti­nen vika, jota sel­vi­te­tään edel­leen

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Idea­kil­pai­lu: Oulun torille tor­ni­ta­lo ja kon­ges­si­kes­kus – myös To­ri­pol­lii­sil­le esi­te­tään uutta paikkaa

Voittaneessa työryhmä Ou-Luupin visiossa näkökulma ei rajoittunut pelkästään kilpailualueelle eli torille, vaan siinä ideoitiin myös Linnansaaren, Raatinsaaren ja Hollihaan rantojen kehittämisestä.

Kirjaston taakse suunnitelmassa nousisi korkea maamerkkirakennus. Myös Toripolliisi-patsas saisi uuden paikan (kuvassa keskellä). Havainnekuva voittaneesta suunnitelmasta. Suunnitelma ulottuu Raatinsaaresta Hollihakaan asti. Tämä kartta on nähtävissä tarkemmin jutun lopussa olevasta pdf-tiedostosta.
Kirjaston taakse suunnitelmassa nousisi korkea maamerkkirakennus. Myös Toripolliisi-patsas saisi uuden paikan (kuvassa keskellä).
Kirjaston taakse suunnitelmassa nousisi korkea maamerkkirakennus. Myös Toripolliisi-patsas saisi uuden paikan (kuvassa keskellä).
Kuva: Havainnekuva

Oulun torialueen ideakilpailun tulos on julkistettu. Voittaneessa työryhmä Ou-Luupin visiossa näkökulma ei rajoittunut pelkästään kilpailualueelle eli torille, vaan siinä ideoitiin myös Linnansaaren, Raatinsaaren ja Hollihaan rantojen kehittämisestä.

Raatinsaareen, venesataman kohdalle ja Hollihaan puistoon tarjotaan asuntorakentamista ja Linnasaaren rantaan saunaa ja ympärivuotista maauimalaa. Hollihaan edustan saaret jalostettaisiin virkistyskäyttöön.

Torin alueelle Vänmannin saareen kilpailun voittaja oli sijoittanut tornimaisen maamerkkirakennuksen ja Radisson Bluen eteen kongressirakennuksen.

Myös Toripolliisi-patsas on saanut uuden sijainnin läheltä kirjastoon ja teatterille johtavaa siltaa.

"Ou-Luups-ehdotuksen ansiot ovat torialueen monipuolisessa ideoinnissa sekä selkeässä, tasapainoisessa ja harkitussa rantavyöhykkeen täydennysrakentamisessa", sanoo Oulun yliopiston edustajana tuomaristossa toiminut koulutusrehtori, professori Helka-Liisa Hentilä.

Erityisen tyytyväinen tuomaristo on ideoihin, joita töissä esitettiin ranta-alueiden ja kauppatorin molemmin puolin sijaitsevien saarien kehittämiseksi. Ehdotuksissa alueet on osoitettu asumiseen, virkistykseen ja lomailuun, minkä lisäksi rantavyöhykettä on täydennetty pienillä keinosaarilla Kiikelin tapaan. Ratkaisut luovat kokonaan uuden keinon Oulun merellisen identiteetin vahvistamiseksi.

Ou-Loop-suunnitelman tekivät arkkitehtiopiskelijat Raquel Lima (Portugali), Siiri Murtola (Suomi) ja Benjamin Darbot (Ranska).

Havainnekuva voittaneesta suunnitelmasta.
Havainnekuva voittaneesta suunnitelmasta.
Kuva: Havainnekuva

Tuomaristo painottaa, että ideakilpailun luonteen vuoksi ehdotuksia tulee tarkastella periaatteellisina ratkaisuina yksityiskohtaisten suunnitelmien sijaan. Tuomariston mukaan kilpailutyöt tarjoavat erinomaiset lähtökohdat kansalaiskeskustelulle torin tulevaisuudesta. 

Kilpailutyöt asetetaan kaikkien oululaisten nähtäväksi heti vuodenvaihteen jälkeen tammikuussa 2016. Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut toivovat vilkasta keskustelua ja kommentointia niin voittajaehdotuksen kuin muidenkin kilpailutöiden osalta.

Ideakilpailun järjestivät Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut ja Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunta. Kilpailuun on kutsuttiin maisterivaiheen arkkitehtiopiskelijoita.

Kilpailutöitä jätettiin seitsemän. Työt luovutettiin arvioitavaksi nimettöminä.

Katso kartalta koko alueen suunnitelma (pdf)

Yksityiskohtainen suunnitelma torista, jossa näkyy muun muassa Toripolliisi-patsaalle ehdotettu uusi paikka (pdf)