Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Pääkirjoitus

Hyvän sään hal­li­tus­oh­jel­ma

Jyrki Kataisen tulevan hallituksen ohjelma on 89-sivuinen. Jo pituus ja yksityiskohtaisuus kertovat siitä, että kysymyksessä on kuuden ja vielä ideologisesti eriseuraisen puolueen yhteen harsittu tilkkutäkkiohjelma. Se on rakennettu jokaiselle jotakin -periaatteella.

Jyrki Kataisen tulevan hallituksen ohjelma on 89-sivuinen. Jo pituus ja yksityiskohtaisuus kertovat siitä, että kysymyksessä on kuuden ja vielä ideologisesti eriseuraisen puolueen yhteen harsittu tilkkutäkkiohjelma.

Se on rakennettu jokaiselle jotakin -periaatteella.

"Avoin, oikeudenmukainen ja rohkea Suomi" on hyvän sään hallitusohjelma. Laman aikana ylös ampaissut valtion velkasuhde aiotaan painaa "selkeään laskuun" vaalikauden loppuun mennessä. Menoja leikataan ja veroja kiristetään 2,5 miljardilla eurolla.

Tavoite on vaatimaton ja aikataulu hidas. Laman tuoman velkapiikin sulatteluun ei taida riittää tällä tahdilla kaksikaan vaalikautta.

Sixpack-hallitus luottaa "toivotaan, toivotaan" -hengessä siihen, että talouskasvu tekee tehtävänsä ja vähentää velkataakkaa suurempina verotuloina. Tässä piilee ohjelman sudenkuoppa: jos hyvä sää ei jatkukaan, valtiontalouden tasapainotusyritys joutuu vaikeuksiin.

Ohjelmaan rakennettiin huonompien talouskelien varalle kuitenkin peukaloruuvi, jolla hallitus aikoo tehdä vuosittain lisäleikkauksia ja kiristää verotusta, jos valtionvelan bkt-osuus ei käännykään laskuun.

Varotoimi on järkevä. Viimeistään tuolloin testataan kuitenkin se, pysyvätkö hallitusrivit etenkin vasemmistoliiton kohdalla suorina.

Kuuden puolueen hallitus oli Kataiselle viimeinen jäljellä ollut enemmistöpohja. Siksi kokoomus joutui pulittamaan muille puolueille kalliin hinnan sekä ohjelmassa että ministerisalkuissa.

Ohjelmaa turvottaa sekin, että siihen kirjattiin perussuomalaisten pelossa kaikki mahdollinen.

Voimasuhteetkaan eivät ole kokoomukselle otolliset. Sillä, RKP:llä ja kristillisdemokraateillla on vain yhdeksän salkkua demarien, vasemmistoliiton ja vihreiden kymmentä salkkua vastaan. Vihreät on tiukoissa paikoissa hallituksen vaa´ankieli.

Hidastahtinenkin valtiontalouden tasapainotus tietää tiukempia aikoja kansalaisille. Vaikka tuloverotus ei kiristy, verottaja käy kukkarolla valmiste- ja paheveroja kiristämällä.

Polttonesteiden veroja nostetaan kahdessa vaiheessa peräti kymmenen prosenttia. Lisäksi asuntolainakorkojen tähän asti pyhänä pidettyyn verovähennysoikeuteen kajotaan.

Hallituksen Nato-linjausta on ehditty tulkita jo kuin piru Raamattua. Sen perusteella Suomen Nato-linja muuttuu kuitenkin yhtä railakasta tahtia kuin tulppaani kasvaa. Jäsenhakemusta ei aiota valmistella "tämän hallituksen aikana".

Uutta on vain se, että Suomi aikoo harjoittaa yhteistyötä suoraan Naton kanssa. Aiemmin yhteistyö niitattiin rauhankumppanuuteen.

Vasemmiston kädenjälki näkyy erityisen selvästi siinä, että ohjelma vannoo porvarihallitusten aikana unholaan jääneen kolmikantayhteistyön nimiin. Hallitus on valmis avittamaan tuloratkaisua kuin tupo-aikana konsanaan.

Työnantajapuoli on silti tuskin valmis kaivamaan esille kuoppaamiaan keskitettyjä tuloratkaisuja, semminkin kun monet veronkorotukset ja hallituksen talouslinja yleisemminkin ovat sille kitkeriä.