Hyväksi ei tulla het­kes­sä

Sotkamo Nuorten sarjoissa vuosina 1995-96 neljä arvokisamitalia voittanut Sanna-Leena Perunka on yksi esimerkki siitä, miten pitkä tie urheilijal

Sitkeys palkittiin. Sanna-Leena Perunka jaksoi sitkeästi mennä eteenpäin vaikeiden aikojen yli. Sitkeys palkittiin viime sunnuntaina maailmancupin palkintopallilla.
Sitkeys palkittiin. Sanna-Leena Perunka jaksoi sitkeästi mennä eteenpäin vaikeiden aikojen yli. Sitkeys palkittiin viime sunnuntaina maailmancupin palkintopallilla.
Kuva: Seppo Karppinen

Sotkamo

Nuorten sarjoissa vuosina 1995-96 neljä arvokisamitalia voittanut Sanna-Leena Perunka on yksi esimerkki siitä, miten pitkä tie urheilijalla voi olla menestykseen aikuisten mittelöissä.

Vuosi 2000 oli jo lupaava, parhaana saavutuksena 8. sija maailmancupin osakilpailussa. Sitten tuli taas takapakkia.

"Nuorten sarjan mitalien jälkeen ihmettelin monena talvena, että eikö minusta ikinä tulekaan mitään. Syytäkään en oikein tiennyt, koska olin harjoitellut tunnollisesti."

Myöhemmissä analyyseissa Perunka ja valmentajat tulivat siihen tulokseen, että harjoittelu ei ollut oikeanlaista ja sitä oli tullut ehkä liikaa.

Viime talven olympialaisissa Perungan paras sijoitus oli 20. Kun keväällä tuli vielä maailmancupissa kaksi sijoitusta 15 parhaan joukkoon, urheilijan usko alkoi palautua.

Nettisivullaan Perunka toteaa, että vastoinkäymiset ovat kasvattaneet häntä kestämään epäonnistumiset.Viimeinkin
palkintopallille


Viime sunnuntai muutti kaiken. Sanna-Leena Perunka pomppasi Östersundin maailmancupissa takaa-ajokisan jälkeen palkintopallille kolmossijalla.

Perunka miettii hetken ennenkuin sanoo, mitä kolmossija merkitsee.

"Sen kilpailun jälkeen lasken itseni niiden joukkoon, joilla on mahdollisuuksia palkintopallille. Kolmostila ei minun tavoitteisiini vaikuta. Lähden joka kisaan nöyrin mielin taistelemaan. Pahin vastustajani olen minä itse."

Östersundissa Perunka hiihti kokonaisuutena hyvin sijaluvuille 12, 13 ja 18. Perunka muistuttaa, että ampumahiihdossa on maailmancupissa 15-20 urheilijaa, jotka hyvänä päivänä voivat päästä kolmen joukkoon.Harjoittelu viimein
oikealla tolalla


Tärkeä tekijä menestyksen taustalla on se, että Perunka on pysynyt terveenä. Toinen syy on siinä, että vuosien hakemisen jälkeen harjoittelu on osunut oikeille raiteille. Jo syksyn testiarvot kertoivat, että hyvällä tiellä ollaan.

Kunto testataan juoksumatolla, jossa urheilijasta otetaan irti viimeinenkin voimanripe.

"Siinä kysytään ennenkaikkea henkistä kanttia. Testissä mennään yli rajojen, maalia ei ole näkyvissä."

Perunka pohtii, että kukin urheilija näköjään kulkee oman tiensä.

Hän tunnustautuu kovaksi harjoittelijaksi. Ennen olympialaisia venäläinen Anatoli Hovantsev veti A-maajoukkuetta neljä vuotta.

"Jokainen valmentaja tuo oman lisänsä harjoitteluun. Hovantsevin aikana kehityin ja menin hiihtovauhdissa eteenpäin."Ihana
elämäntapa


Tällä hetkellä Perunkaa valmentaa A-maajoukkueen vetäjä Toni Roponen.

"Kovaa mennään nytkin, mutta yksilöllisyys huomioiden. Minulle ampumahiihto on ihana elämäntapa."

Perunka jatkaa, että ampuminen ja fyysinen kunto kulkevat käsi kädessä. Hän pitää itseään kriittisenä tekemisilleen.

"Ampumahiihto vaatii taktista silmää, on tiedettävä tarkasti, millä vauhdilla ja sykkeellä tullaan ampumapaikalle."

Seuraavaksi Perunka kilpailee Saksassa Schalken jalkapallostadionilla ensi lauantaina Vesa Hietalahden kanssa parikisassa, joka käydään kutsukilpailuna. Perunka pääsi mukaan kilpauransa päättäneen Katja Holannin paikalle.Rovaniemeltä
Vuokattiin


Rovaniemeläinen Sanna-Leena Perunka on asunut Vuokatissa jo viisi vuotta. Tärkein syy muuttoon oli Vuokatissa asuva poikaystävä.

Rovaniemellä Perungalla on kotiväki ja opiskelupaikka Lapin yliopistossa. Haaveena on luokanopettajan ammatti.

Perunka kotiutui Östersundin maailmancupin reissulta maanantaina, mutta sitten iski flunssa. Viime päivät ovat menneet hissun kissun. Maailmancup pyörii parhaillaan Slovakiassa, mutta sinne suomalaiset eivät lähteneet.

"Siitä sovittiin jo hyvissä ajoin. Yritetään säästää kilpailunälkää maaliskuisiin MM-kisoihin."

Perunka on täysipäiväinen ampumahiihtäjä.

"Kiitos tukijoukoille, joita itsekin olen ollut hommaamassa. Kädestä suuhun elämistä tämä on eikä maailmancupin kolmossija vielä paljon taloutta kohentanut."

Dopingista Perungalla on selkeä mielipide.

"Elämänarvoista terveys on minulle ykkössijalla, enkä lähde sitä dopingin kautta pilaamaan. Tiedän, että ampumahiihdossa voi nousta huipulle puhtain keinoin, kun vain jaksaa yrittää."

Veriarvojen kanssa Perungalla ei ole ollut ongelmia. Hemoglobiiniarvo pyörii 135 tienoilla. Kilpailemaan pääsyn raja on naisilla 165.