Hyvä sa­la­sa­na ei ole sana vaan lause

Suomalaisten osaaminen tietoturva-asioissa vaihtelee paljon ja osa saattaa haksahtaa alkeellisiinkin huijauksiin.

Suomalaisten osaaminen tietoturva-asioissa vaihtelee paljon ja osa saattaa haksahtaa alkeellisiinkin huijauksiin. Puolustusministeriön yhteydessä toimiva turvallisuuskomitea julkaisi torstaina oppaan, jonka toivotaan helpottavan selustan turvaamista kybermaailmassa. Ainakin seuraavat keinot kannattaa ottaa käyttöön.

Opas on ladattavissa verkossa osoitteessa www.turvallisuuskomitea.fi.

Tee salalauseita

Salasanoja eivät yritä murtaa ihmiset, vaan tehokkaat tietokoneet. Ne tunnistavat yleisimmät salasanat ja salasanojen teossa käytettävät kikat. Hyvä salasana on pitkä, 15-20 merkkiä. Parhaimmillaan salasana ei ole sana, vaan lause tai runonpätkä, jota voi muunnella esimerkiksi ottamalla vain sanojen ensimmäiset kirjaimet käyttöön.

Jos salasanasi on vaikkapa "k0ira", koneelta menee sen murtamiseen sekunnin tuhannesosa. Salasanan "MustanKissanPaksutPosket" murtamiseen menee vuosia.

Älä klikkaile linkkejä suinpäin

Sähköpostin kautta levitettävät haittaohjelmat on usein piilotettu liitetiedostoihin. Liite kannattaa avata vasta, kun on selvittänyt lähettäjän luotettavuuden.

Luotettavuutta voi arvioida esimerkiksi niin, että laittaa lähettäjä-tiedon päälle kursorin, mutta ei klikkaa. Lähettäjän nimen alle avautuu ikkuna, josta näkyy, mistä sähköpostiosoitteesta viesti on tullut. Tietojen pitäisi vastata toisiaan.

Samalla tavoin voi tarkastaa linkin. Kursorin laitto linkin päälle tuo esiin ikkunan, josta näkyy, mihin osoitteeseen linkki johtaa.

Tunnista pankkitietojen urkinta

Kun haluat käyttää verkkopankkia, mene sinne pankkisi verkkosivujen kautta. Älä koskaan mene verkkopankkiin painamalla linkkiä, joka lähetetään esimerkiksi sähköpostissa tai tekstiviestissä.

Katso verkkopankissa ruudun vasenta yläreunaa selaimen osoiterivin vieressä. Siellä pitäisi olla lukon kuva. Osoiterivin alussa pitää lukea https://, ei http://. Lukko ja s-kirjain tarkoittavat, että tietokoneen ja pankin välinen yhteys on salattu. Ne kertovat myös, että olet aidoilla sivuilla. Huijarisivuilla lukkoa ja s-kirjainta ei yleensä ole.

Huijari voi kysellä pankkitunnuksia ja luottokortin tietoja myös puhelimitse esiintyen esimerkiksi poliisina tai pankkivirkailijana. Tunnuksia ei pidä kertoa puhelimessa kenellekään.

Varo verkkokauppahuijareita

Tunnetut ja vakiintuneet kaupat toimivat luotettavasti myös verkkokauppoina. Sivujen ulkonäkö ei sen sijaan kerro kaupan luotettavuudesta, sillä myös huijarikaupoilla voi olla isolla rahalla tehdyt sivut.

Ennen verkkokaupasta ostoa kannattaa kirjoittaa selaimen hakuriville verkkokaupan nimi ja sana kokemuksia. Jos kielteisiä kommentteja on paljon, kannattaa tilausta vielä harkita. Verkkokaupan sivuilta pitäisi selvitä kaupan yhteystiedot ja ohjeet tilauksen peruuttamiseen. Kannattaa myös varmistaa, että tilauksen voi maksaa luottokortilla. Jos tavara ei tule tai siinä on vikaa, siitä voi vaatia hyvitystä luottokorttiyhtiöstä.

Pidä maltti somen käytössä

Älä kerro sosiaalisessa mediassa henkilökohtaisia tietoja kuten osoitettasi tai julkaise kuvia, joissa näkyy lapsesi, autosi tai kotisi. Ei kannata myöskään julkaista kuvia esimerkiksi lentolipuista, sillä lipun tiedot voidaan kaapata ja kotiin murtautua loman aikana.

Satsaa yksityisyyteen varsinkin Facebookissa. Voit esimerkiksi kieltää kohdennetun mainonnan ja piilottaa kaverilistasi.