Tatuoinnit: Näin syntyy mui­nais­ta­tuoin­ti ou­lu­lai­sen Hanni Airikan kä­sis­sä: vä­li­nei­nä ora­pih­la­jan piikki, jau­het­tua hiiltä ja Kos­ken­kor­vaa

Koti: Ou­lu­lai­set Mat­lee­na ja Jori Haa­pa­lai­nen ra­ken­si­vat unel­mien­sa kodin lu­moa­viin mai­se­miin Jää­lin­jär­ven ran­nal­le

Luitko jo tämän: Sä­de­sie­ni lymysi Oulun po­lii­si­ta­los­sa, po­lii­sin yk­si­näi­nen tais­te­lu päättyi äl­lis­tyt­tä­vään voit­toon kor­keim­mas­sa oi­keu­des­sa

Hy­gie­nias­ta vas­taa­vien to­dis­tet­ta­va osaa­mi­sen­sa

Uima-allasvesien laadusta vastaavilta henkilöiden osaaminen joutuu tehotarkasteluun. Tammikuun alusta voimaan astuneen terveydensuojelulain asetuksen myötä uimaloiden, uimahallien, kylpylöiden, vesipuistojen, virkistymis-, kuntoutus- ja hierontalaitosten sekä muiden vastaavien laitosten allasvesien laadusta huolehtivalta henkilöiden täytyy todistaa allashygieeninen ja laitostekninen osaamisensa testin avulla.

Uima-allasvesien laadusta vastaavien henkilöiden osaaminen joutuu tehotarkasteluun.
Uima-allasvesien laadusta vastaavien henkilöiden osaaminen joutuu tehotarkasteluun.
Kuva: Maikkola Tapio

Uima-allasvesien laadusta vastaavilta henkilöiden osaaminen joutuu tehotarkasteluun. Tammikuun alusta voimaan astuneen terveydensuojelulain asetuksen myötä uimaloiden, uimahallien, kylpylöiden, vesipuistojen, virkistymis-, kuntoutus- ja hierontalaitosten sekä muiden vastaavien laitosten allasvesien laadusta huolehtivalta henkilöiden täytyy todistaa allashygieeninen ja laitostekninen osaamisensa testin avulla. Vaatimus koskee myös muun muassa hotelleja, oppilaitoksia ja Suomen lipun alla seilaavia laivoja, joissa on uima-allas.

"Vastaavanlainen osaamisjärjestelmä on ollut käytössä elintarvikepuolella jo pari vuotta. Heillä se kulkee nimellä hygieniapassi, meillä se on laitostekninen ja allasvesihygieeninen osaamistesti", Oulun uimahallien isännöitsijä Jari Leviäkangas selittää.

Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus (STTV) on nimennyt Suomeen viisi tahoa, jotka kouluttavat ja testaavat allasvesihygieenistä osaamista. Leviäkangas on yksi testaajista ja hänen toiminta-alueensa ovat pääosin Oulun ja Lapin läänit.

Leviäkangas vetää ensimmäisen tilaisuutensa Oulu-hallissa 20. maaliskuuta. Sinne on ilmoittautunut kymmeniä allasveden laadusta vastaavia henkilöitä Oulun seudulta. Päivän aikana allasveden laatuun vaikuttavaa tietoa jakaa myös Oulun seudun elintarvike- ja ympäristölaboratorion päällikkö, mikrobiologi Sanna Raunila.

Koulutukseen osallistuville annetaan opastusta uima-allasveden laatuun vaikuttaviin tekijöihin, minkä jälkeen heidän osaamisensa testataan. Osallistujien täytyy tuntea muun muassa mikrobiologiaan, allasvesikemiaan, allasveden puhdistustekniikkaan, ilmavaihtoon, henkilökohtaiseen hygieniaan ja puhtaanapitoon liittyviä asioita.

"Pääsääntöisesti nämä asiat osataan jo, mutta esimerkiksi mikrobiologian kohdalla voi joillekin tulla uutta tietoa", Leviäkangas kuvailee.

Laitosteknisen ja allasvesihygieenisen osaamistestin läpäisseille myönnetään todistus, joka on voimassa viisi vuotta. Kaikkien uima-allasveden laatuun vaikuttavia toimenpiteitä tekeviltä henkilöiltä täytyy se löytyä vuoden 2008 kesäkuun loppuun mennessä. Terveystarkastajat valvovat tilannetta.

Laitosteknistä ja vesihygieenistä osaamista vaaditaan nykyisin myös talousvettä toimittavassa laitoksessa työskentelevältä henkilöltä eli muun muassa vesilaitoshoitajilta, huolto- ja laitosmiehiltä sekä johtojen asentajilta. Vesi- ja viemärilaitosyhdistys järjestää tämän vuoksi koulutustilaisuuden tänään keskiviikkona Oulussa.

Tilaisuus on tarkoitettu vesihuoltolaitosten ja muille talousveden laatuun vaikuttavia toimenpiteitä tekeville henkilöille. Sen päätteeksi osallistujat voivat tehdä STTV:n vaatiman testin, jonka hyväksytysti suorittavat saavat osaamisestaan todistuksen.