Kirkko: Oulun tuo­mio­ro­vas­ti Satu Saa­ri­nen: Samaa su­ku­puol­ta olevien vih­ki­mi­sen aika on nyt

Vanhat kuvat: Nuo­ri­so­muo­ti innosti 2010-lu­vun Oulussa

Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

"Huus­sin­si­ni­sen" maalin kysyntä kas­va­nut

Jos Oulun tai naapurikuntien mökkien ja huussien seinät ovat yhtäkkiä saaneet uuden kauniin taivaansinisen sävyn, voi se johtua oululaisten päähänsä saamasta uskomuksesta sinisen värin kärpäsiä ja hyttysiä karkottavasta voimasta.

Maaliosastonhoitaja Kimmo Syrjänen ei osaa sanoa, karkottaako tämä vaaleansinisen sävy oikeasti kärpäsiä ja sääskiä. "Päivittäin sitä meillä kyllä sekoitetaan juuri tähän tarkoitukseen", Syrjänen toteaa.
Maaliosastonhoitaja Kimmo Syrjänen ei osaa sanoa, karkottaako tämä vaaleansinisen sävy oikeasti kärpäsiä ja sääskiä. "Päivittäin sitä meillä kyllä sekoitetaan juuri tähän tarkoitukseen", Syrjänen toteaa.

Jos Oulun tai naapurikuntien mökkien ja huussien seinät ovat yhtäkkiä saaneet uuden kauniin taivaansinisen sävyn, voi se johtua oululaisten päähänsä saamasta uskomuksesta sinisen värin kärpäsiä ja hyttysiä karkottavasta voimasta.

"Jo viime vuonna asiakkaat ostivat sinistä maalia", kertoo Välivainion K-raudan maaliosastonhoitaja Kimmo Syrjänen. Tänä kesänä Syrjänen on sekoitellut taivaansinistä Ulappa-sävyä lähes päivittäin.

"Eli niin sanottua kärpäsenkarkotussävyä", jatkaa myymäläpäällikkö Tommi Telin.

Tikkurilasta kerrotaan, että heillä tosiaan on kaksi maalisävyä nimetty kärpäsenkarkotussävyiksi. "Ne ovat H436 ja J358", kertoo Tikkurilan markkinointikoordinaattori Eeva Chydenius.

Syrjänen ei osaa sanoa, miksi maali toimisi kärpäsiä ja hyttysiä ehkäisevällä tavalla. "Syynä voisi olla se, että vaaleampi maali on talon seinällä kylmempi, ja kärpäset tunnetusti karttavat kylmempiä paikkoja."

Tikkurilan värisuunnittelija Katriina Lemettinen kertoo törmänneensä joskus kotieläimille tehtyyn tutkimukseen.

"Tutkimuksessa oli maalattu kotieläintalleja sekä punaisiksi että sinisiksi ja tutkittu värien vaikutusta eläinten viihtyvyyteen. Kotieläimet olivat rauhoittuneet sinisissä talleissa nopeammin kuin punaisissa. Samassa oli huomattu, että sinisissä talleissa oli vähemmän kärpäsiä", Lemettinen sanoo.

Tutkija Kimmo Saarinen Allergia- ja ympäristöinstituutista purskahtaa nauruun väitteen kuullessaan. "Tämä ylittää jo kaikki kaupunkilegendat. Siis täyttä puppua. Hyttyset suunnistavat hajuaistin perusteella. En usko, että tässä on totuuden hiventäkään taustalla."

"Siitä, että kärpänenkään välttelisi sinistä väriä, ei ole ainakaan mitään tieteellistä näyttöä", Saarinen sanoo.

Saarinen kertoo kärpäsen karttavan vaaleaa väriä ihmisen päällä, mikä johtunee enemmän siitä, että vaaleasävyiseen vaatetukseen pukeutunut ihminen ei hikoile niin paljon.


Voisiko kyseessä olla sitten jokin kansallinen uskomus sinisen värin kärpäsiä ja hyttysiä karkottavasta voimasta?

Helsingin folkloristiikan laitoksella ollaan aivan ymmällään. Myöskään Oulun yliopiston kirjallisuuden laitoksella ei tällaisesta ole kuultu puhuttavan.

Pohjois-Pohjanmaan museon väellekin asia on outo.

"En ole ikinä kuullut, että seinät maalattaisiin siniseksi tämän vuoksi", Pohjois-Pohjanmaan museon tutkija Kaija Niemitalo sanoo.

Kysytäänpä saamelaismuseo Siidasta.

Markkinointisihteeri Unni Länsman ei ole koskaan kuullut moista väitettä tai uskomusta. "Mutta kun mietin, niin aika monta asiaa lapsuudessani oli sinistä. En tiedä kuitenkaan, olivatko ne ukin ja mummin jäljiltä senvärisiksi maalattuja juuri tässä tarkoituksessa."

Ainakaan se, että saamelaiset uskoisivat sinisen värin voimaan ja olisivat valinneet sen vuoksi pukujensa väriksi sinisen, ei pidä paikkaansa.

"Saamelaiset hankkivat senväristä verkaa, mitä oli saatavilla. Aluksi saatiin harmaata, myöhemmin sinistä ja punaista", kertoo Siidan opas Oda-Liv Koivisto.

OululainenAntero Törmälä maalasi oman Panumanjärven rannalla sijaitsevan kesämökkinsä hyysikän seinät ja lattian tänä kesänä sinisellä maalilla. Samoin hän teki pesuhuoneen ja saunan lattialle.

40 vuotta sääskirikkaalla alueella mökkeillyt Törmälä on tänä vuonna saanut heittää hyttyskiekurat nurkkaan, sillä sääskiä ei hyysikässä ole juuri näkynyt. "Jos ne tänne tulevat, niin heti lähtevät. Ne eivät jää tänne olemaan niin kuin ennen", Törmälä iloitsee.

Törmälä neuvoi saman konstin myös naapurinisännälle, jonka mökki sijaitsee Jurmussa. Isäntä meni oululaiseen rautakauppaan, jonka seinällä oli lappu: Ulkowc:n maali, sininen.

Oli sinisen värin teho kärpäsiin ja hyttysiin totta tai ei, jokainen voi testata sitä itse.