Pääkirjoitus

Huume hou­kut­taa ai­kui­sia – entistä useam­mal­la suo­ma­lai­sel­la on oma­koh­tais­ta ko­ke­mus­ta huu­meis­ta

Yhä useammalla suomalaisella on omakohtaista kokemusta huumeista. Käytön yleistyminen kasvattaa huumehaittojen hintalappua. Huumeita käyttävät tai kokeilevat parhaassa työiässä olevat ihmiset.

Huumeiden käyttö ja kokeilu yleistyvät suomalaisten keskuudessa. Siitä kertovat niin THL:n säännöllinen kysely kuin muut tietolähteet, kuten jätevesien huumejäämät, huumerattijuopumustilastot ja huumetakavarikot.
Huumeiden käyttö ja kokeilu yleistyvät suomalaisten keskuudessa. Siitä kertovat niin THL:n säännöllinen kysely kuin muut tietolähteet, kuten jätevesien huumejäämät, huumerattijuopumustilastot ja huumetakavarikot.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Huumeiden käyttö ja kokeilu yleistyvät suomalaisten keskuudessa. Suomalaisten yleisin käyttämä huume on kannabis, ja sen käyttö tai kokeilu sojottaa tilastoissa ylöspäin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tuoreen päihdetutkimuksen tulokset ovat siltä osin huolestuttavia. THL:n säännöllisesti tekemä päihdekysely osoittaa, että huumekokeilut yleistyvät samalla kun asenteet kannabiksen käyttöä kohtaan ovat lieventyneet.

Peräti neljännes 15–69-vuotiaista on joskus elämänsä aikana kokeillut tai käyttänyt kannabista. THL:n neljän vuoden välein tekemä laaja päihdekysely paljastaa, että suomalaisten kannabiskokeilut ovat nelinkertaistuneet tarkastelujaksona 1992–2018. Myös amfetamiinin, ekstaasin ja kokaiinin kokeilut ovat yleistyneet, mutta lukemat jäivät alle viiteen prosenttiin.

Kokeilunhaluisimpia ovat 25–34-vuotiaat nuoret aikuiset. Heistä lähes puolet on käyttänyt jotain laitonta huumetta elämässään. Huumekokeilut ovat yleistyneet myös tätä vanhemmassa ikäryhmässä. Aika moni parhaassa työiässä oleva siis tuntee tai tietää jonkun käyttäjän lähipiirissään.

Myönteistä on, että 15–24-vuotiaiden nuorten ryhmässä käyttö on tasaantunut neljän vuoden takaiseen tilanteeseen nähden. Nykynuoret ovat monessa suhteessa edeltäjiään parempia. Nuoret kaihtavat entistä useammin myös tupakointia ja alkoholia. Täysraittius on heille trendikkäämpää kuin päihdehörhöily.

Muutamaan kertaan jäävät satunnaiset kokeilut eivät tarkoita sitä, että päihteistä tulisi pysyvä osa elämää. Eri tietolähteet kuitenkin osoittavat, että huumeiden käyttö jatkaa yleistymistään.

Reaaliaikainen tilanne voidaan päätellä jätevesien huumejäämistä. Tulokset käyvät yhteen huumerattijuopumustilastojen samoin kuin poliisin ja tullin tekemien takavarikoiden kanssa. Lisääntyvä käyttö tietää kulujen kasvua haittojen puolella.

Huumeet aiheuttavat sietämättömiä ongelmia. Yhteiskunnalle huumehaitoista aiheutuvat kustannukset ovat useita satojamiljoonia euroja vuodessa. Päihdehaittojen inhimilliset seuraukset vaikuttavat käyttäjien ohella myös heidän perheidensä ja läheistensä elämään.

Ongelmaksi yltyneeseen huumeiden käyttöön liittyy taloudellisia riskejä, rikoksia, onnettomuuksia, petoksia ja kovaotteista perintää. Päivittäisiä huumeannoksia rahoitetaan rötöstelyllä. Oulussa tämä ilmenee esimerkiksi pyörävarkauksina. Myös apteekit ovat olleet kovilla ryöstelyaallon kourissa. Tulli paljasti vain muutama kuukausi sitten Oulussa laajan huumeiden levityksen ja maahantuonnin. Viimeksi raportoitiin, että Meri-Lappi painii vakavan huumeongelman kanssa.

Huumeiden käytön rangaistavuudessa asenteet ovat THL:n selvityksissä muuttuneet sallivampaan suuntaan. Kuitenkin rangaistavuuden poistaminen kannabiksen käytöltä ja kasvatukselta ei ole enää tuoreimmassa kyselyssä kasvanut. Ehkäpä se kertoo siitä, että vapaamielisissä asenteissakin on jokin raja. Lääkekannabikselle sen sijaan on laaja tuki.