Huuh­ka­jat jäi Italian jal­koi­hin – Suomi avasi EM-kar­sin­nat tap­piol­la

Italia juhli Udinen illassa kahden maalin kotivoittoaSuomen miesten jalkapallomaajoukkueelle jäi EM-karsintojen avausottelusta luu käteen.

Suomen puolustus Paulus Arajuuren johdolla ei pystynyt pitämään Italiaa pois vaarallisilta tekopaikoilta.
Suomen puolustus Paulus Arajuuren johdolla ei pystynyt pitämään Italiaa pois vaarallisilta tekopaikoilta.
Kuva: Markku Ulander

Italia juhli Udinen illassa kahden maalin kotivoittoa

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueelle jäi EM-karsintojen avausottelusta luu käteen. Lohkon ennakkosuosikki Italia kukisti Udinessa pelatussa kamppailussa Suomen 2–0.

Avausmaalia ei jouduttu odottamaan pitkään, sillä Italia siirtyi johtoon Nicolo Barellan seitsemännellä peliminuutilla tekemällä osumalla.

Maali syntyi Marco Verrattin antaman vapaapotkun jälkeen, kun Tim Sparv puski purkupallon suoraan Barellalle. Keskikenttäpelaaja Barella tälläsi sydämensä kyllyydestä, pallo otti Suomen pelaajista kimmokkeen ja meni maaliin.

Italia piti odotetusti Suomea enemmän palloa ja pyöritti peliä. Avauspuoliajalla kuitenkin näytti siltä, että tiiviisti puolustanut Suomi pystyy pitämään Italian maalia lukuun ottamatta melko hyvin kurissa.

Myös Suomi pystyi avausjaksolla pallonhallintajaksoihin ja muutamiin puolivaarallisiin vastaiskuihin. Lopulta Italia meni kuitenkin menojaan ja jyräsi voittoon.

Loppunumerot sinetöi hyökkääjä Moise Kean. Juventuksessa pelaava Kean on osa Italian uudistunutta ja nuorentunutta maajoukkuetta, sillä hän on täyttänyt alkuvuodesta vasta 19 vuotta.

Ottelun 74. minuutilla Italia pääsi vahvaan vastahyökkäykseen, pallo pelattiin pystyyn Keanille, joka laukoi sen verkon perukoille. Toisen puoliajan lopussa kotijoukkueella oli pari loistopaikkaa lisätä karkumatkaansa, mutta ylärima ja maalivahti Lukas Hradecky pelastivat Suomen lisätakaiskuilta.

Suomen paras maalipaikka nähtiin 65. minuutilla, kun Teemu Pukki ohjasi Robin Lodin matalan keskityksen hiuksenhienosti maalin ohi.

Kanerva yllätti monet

Päävalmentaja Markku Kanerva yllätti monet ja lähti otteluun viiden pelaajaan puolustuslinjalla, kun hän on aiemmin peluuttanut Suomea ryhmityksessä 4–4–2.

Suomen puolustuksessa pelasivat Albin Granlund sekä Juha Pirinen laidoilla ja Joona Toivio, Paulus Arajuuri sekä Sauli Väisänen keskellä.

Keskikentän pohjalla olivat Sparv sekä Glen Kamara ja laidoilla Lod sekä käytännössä myös Kasper Hämäläinen. Kun Pukki oli kärjessä, ryhmitykseksi tuli Kanervan aikakaudelle täysin poikkeuksellinen 5–4–1.

Nykyinen Italia on laatujoukkue, muttei se ole aivan samanlainen jalkapallomahti kuin joskus takavuosina. Ryhmässä on paljon nuoria pelaajia, mutta sen laatu ja rutiini riittivät avaamaan karsinnat lopulta melko odotetulla rutiinivoitolla.

Suomi jatkaa karsintaurakkaansa tiistaina Jerevanissa, jossa se kohtaa Armenian. Ensimmäisen kotipelinsä Kanervan miehistö pelaa kesäkuussa, kun vastaan asettuu Bosnia ja Hertsegovina.