Huuh­ka­jat aloit­taa EM-kar­sin­nat vie­ras­ot­te­luil­la Italiaa ja Ar­me­niaa vastaan – en­sim­mäi­nen ottelu pe­la­taan lauan­tai-il­ta­na

Huuhkajien EM-karsinnat käynnistyvät. Miten valmistaudutaan kahden ottelun rytinään? Kaleva selvitti asioita maajoukkueen oululaisen apuvalmentajan Mika Nurmelan avulla.

-
Kuva: Georgia Panagopoulou

Huuhkajien EM-karsinnat käynnistyvät vierasotteluilla Italiaa ja Armeniaa vastaan. Miten valmistaudutaan kahden ottelun rytinään? Mihin asioihin Suomi kiinnittää huomiota harjoituksissaan? Kaleva selvitti asioita maajoukkueen oululaisen apuvalmentajan Mika Nurmelan avulla.

Tiiviimpi tahti

EM-karsinnat ovat tahdiltaan kiivaammat kuin aikaisemmin. Huuhkajat pelaa karsinnoissa kymmenen ottelua alle kahdeksassa kuukaudessa. Syksyllä pelataan kuusi ottelua reilussa kahdessa kuukaudessa.

– Harjoitusmaaottelut ovat jääneet pois, joten uusien pelaajien sisäänajo on vaikeampaa kuin ennen, Suomen apuvalmentaja Mika Nurmela sanoo.

Noin viikko aikaa

Nykyisin joukkueet pelaavat kaksi karsintaottelua viikonlopun molemmin puolin. Suomi kohtaa avauksessaan Italian lauantai-iltana ja Armenian tiistai-iltana.

– Käytännössä harjoitusviikko on noin kahdeksan yhdeksän päivän mittainen. Ensimmäiseen peliin saamme hyvän ja normaalin harjoitusviikon.

Maajoukkueen harjoituksissa käydään tällä viikolla tarkasti läpi taktisia kuvioita Italia-otteluun. Samalla on pystyttävä harjoittelemaan normaalisti kuin kyseessä olisi seurajoukkue.

– Meidän on seurattava kuormittavuutta ja intensiteettiä. Jokaisessa harjoituksessa on iso taktinen osuus, joka tehdään yleensä 11 vastaan 11 -miehistöillä.

Nurmela muistuttaa, että pelaajat ovat tottuneet seurajoukkueissaan 30–40 ottelun kausiin. Maajoukkueen harjoitukset eivät voi yhtäkkiä olla fyysisesti tyystin erilaisia vaan niissä pyritään rakentamaan terävyyttä otteluun.

Videot

Videopalaverit kuuluvat päivään jokaiseen. Suomen päävalmentaja Markku Kanerva on pedanttina luokanopettajana innostunut videoiden avulla opettamisesta.

– Nyt käymme videoiden avulla läpi Italian ja meidän omat vastahyökkäykset ja niiden puolustamisen. Samoin tutkimme erikoistilanteet.

Nurmelan mukaan on aina tasapainottelua, mikä on sopiva määrä videoiden katselua.

– Valmentajilla on omat ryhmät, joissa käymme läpi jokaisen pelaajan henkilökohtaiset klipit.

Toinen ottelu

Ensimmäistä ottelua edeltää tasapainoinen harjoitusviikko. Toista ottelua ennen on vain matkustus- ja palautuspäivä (sunnuntai) sekä yksi peliä ennakoiva harjoituspäivä (maanantai).

– Väitän, että ensimmäinen ottelu on fyysisesti kovempi kuin normaali ottelu. Toiseen otteluun valmistautuminen jää väkisinkin vajaaksi. Keskitymme harjoituksissa enemmän vastustajaan, koska oma pelimme on hyvin tiedossa.

Ensimmäisen viikon harjoituksissa saattaa olla Armenia-ottelua ennakoiva osio, mutta sillä tavalla, että pelaajat eivät ole tietoisia siitä.

Huuhkajien kivijalka

Vaikka harjoituksissa on paljon taktisia yksityiskohtia, joukkueella pitää olla pelillinen kivijalka. Apuvalmentaja Nurmela yrittää muistuttaa pelaajille esimerkiksi Kreikka- ja Unkari-kotiotteluiden tunteesta.

– Miksi olemme onnistuneet niissä? Koko joukkueen puolustaminen oli erinomaista ja työmoraali valtava. Lisäksi olimme omassa hyökkäyspelissämme pallon kanssa rohkeita ja tehokkaita.

Suomen pitää edelleen puolustamiseen, mutta voitto-otteluissa pelaajat ovat uskaltaneet pitää palloa myös hyökkäyspäässä vastustajan muodon sisällä.

– Haluan hakea pelaajille sitä onnistumisen tunnetta aikaisemmista peleistä. Meidän on oltava äärimmäisen kurinalaisia.

Nurmela sanoo, että Suomi ei ollut erityisen huono Kansojen liigan tappio-otteluissa Kreikkaa ja Unkaria vastaan.

– Teimme pieniä vääriä valintoja kentällä. Jotenkin pelaajista aisti, että silmät eivät aivan kiiluneet. Jos tunne putoaa 100 prosentista 95:een, siitä rokotetaan. Pelaajat ymmärtävät, että näissä otteluissa ei voi lipsua.

Suoritus ennen tulosta

Päävalmentaja Kanervalta kysellään, millainen pistemäärä karsinnoista olisi Huuhkajille hyvä. Kysymys ei ole joukkueelle olennainen, sillä ennen tulosta on aina suoritus.

– Tulos tulee jos tulee. Pyrimme luomaan suunnitelman, joka antaa meille mahdollisuuden voittaa. Heti, kun ajattelee muuta, mennään jo asioiden edelle.

Kivikova Italia

Italia ei ollut MM-turnauksessa mukana, mutta kyseessä on silti kivikova huippujoukkue. Roberto Mancinin luotsaama ryhmä pelasi viime syksynä kovia maita vastaan tasaisia ja vähämaalisia otteluita.

Huuhkajat tietää, että Italia yrittää syöttää Suomen muodon sisään ns. taskuihin. Suomi puolestaan yrittää vahvistaa taskujen puolustamista.

Jos taitava italialaispelaaja pystyy kääntymään hyökkäyspäässä, Suomi on pulassa.

– Ihannetilanteessa meidän pitäisi saada Italian hyökkäys poikki jo keskialueella, ja sen jälkeen olisi pystyttävä itse laadukkaaseen hyökkäykseen. Siihen vaaditaan rohkeutta, että pelaaja uskaltaa tulla ahtaista paikoista pallon kanssa ulos ilman pakkoa roiskaisusta.

Kiinnitä huomio

Mihin yksityiskohtiin tavallinen katsoja voi lauantai-iltana kiinnittää huomiota? Suomi on onnistunut, jos Italian hyökkääjä Ciro Immobile alkaa hakea palloa keskikentältä. On myös positiivinen signaali, jos keskikentän keskustan Jorginho ja Marco Verratti alkavat liikkua Suomen muodon ulkopuolelle laitoja kohti.

– Tiedämme, että Italia tulee pelin alussa hirveällä höngällä päälle. Vaikka yritämme välttää sitä, pelin alussa voimme joutua jopa roiskimaan palloa.

Pelin edetessä Huuhkajien pakko pystyä omiin pallollisiin jaksoihin. Vaikka Suomi yrittää riiston jälkeen iskemään nopeilla vastahyökkäyksillä, sen pitää pyrkiä myös pidempiin hyökkäyksiin. Samoin Huuhkajien on pystyttävä välillä prässäämään korkealta.

Tilastojen perusteella Suomi riistää palloja pari metriä korkeammalla kuin edellisen päävalmentajan Hans Backen aikakaudella.

EM-karsintaottelu Italia–Suomi alkaa lauantaina kello 21.45. Viasat-maksukanava näyttää Suomen ottelut myös ilmaisessa Viafree-palvelussa.

Suomella kuuden joukkueen lohko

Vuoden 2020 EM-turnauksen karsinnat alkoivat torstaina. Suomi pelaa ensimmäisen ottelunsa lauantaina.

Joukkueet on jaettu 11 karsintalohkoon. Jokaisen lohkon kaksi parasta selviää lopputurnaukseen. Loput neljä kisapaikkaa jaetaan Kansojen liigan pudotuspeleissä, joihin Suomi on jo selvinnyt.

Suomen ohjelma

23.3. Italia (vieraissa)

26.3. Armenia (vieraissa)

8.6. Bosnia ja Hertsegovina (kotona)

11.6. Liechtenstein (vieraissa)

5.9. Kreikka (kotona)

8.9. Italia (kotona)

12.10. Bosnia ja Hertsegovina (vieraissa)

15.10. Armenia (kotona)

15.11. Liechtenstein (kotona)

18.11. Kreikka (vieraissa)