
Kuulonhuoltoliitto on huolissaan nuorten kuulokekuuntelusta. Kun musiikkia kuunnellaan kehnolla bassotoistolla varustetuilla kuulokkeilla, väännetään äänenvoimakkuutta herkästi isommalle. Erityisasiantuntija Kauko Saari kuulonhuoltoliitosta huomauttaa kuitenkin, että melun sieto on yksilöllistä.
"Toinen kestää melua paremmin kuin joku muu. Kuulokkeista ääni menee korvakäytävään, joten niitten suurin äänenvoimakkuus pitäisi olla 80 desibelin luokkaa", Saari mainitsee.
Umpikuulokkeet ovat kuulon kannalta turvallisempia kuin muut. Niitä ei tarvitse soittaa niin kovaa, ja bassokin kuuluu helpommin."Lisäksi ne peittävät ulkopuolisen äänen tehokkaasti", Saari tietää.
Työterveyslaitoksen tutkimusten mukaan kuulokkeilla kuunnellaan musiikkia yleensä 16 desibeliä ympäristön ääntä kovempaa. Ruuhka-aikana kaupungilla liikuttaessa voi ympäristöääni olla 85 desibelin luokkaa, jolloin kuulokevoimakkuus voi ylittää 100 desibeliä. Tässä melussa ihminen voi olla vain 15 minuuttia ilman kuulovaurioriskiä.
Kuulokkeiden käyttäminen esimerkiksi pyöräiltäessä ja kotiaskareissa on tavallista, mutta niihinkin liittyy riskinsä. Eräs huomattavin riskitekijä on huomion herpaantuminen ympäristöstä.
"Se on verrattavissa kännykkään puhumiseen autoa ajaessa", Saari muistuttaa. Myös moottoripyörällä ajettaessa on syytä muistaa korvaparkoja. Mp-lehden mittausten mukaan nopeuden ollessa sadan kilometrin tuntivauhdissa melutaso nousee 95-99 desibeliin ja 112 km/h 109 desibeliin.
Melualtistus voi heijastua monina kuulovaurioina. Yleisimmät ovat korvien soiminen, tinnitus tai kuulon yliherkkyys, hyperakusia.
"Jälkimmäisessä pienetkin äänet voivat tuntua epämiellyttäviltä. Nykyisin on jo paljon ihmisiä, jotka joutuvat pitämään kuulosuojaimia tiskatessa", Saari arvioi.
Hyperakusia lisääntyy kovalla vauhdilla. Se on nykyisin eräs kuulonhuoltoliiton kysytyimmistä ongelmista.
Paras tapa testata kuulokkeiden laatu on mitata niistä tuleva desibelimäärä. Jos musiikki kuulostaa hyvälle ja äänentoisto on selkeää pienillä voimakkuuksilla, on kuuloke laadukas.
Desibelimäärän mittaus voidaan suorittaa desibelimittarilla. Mittareita on saatavilla kuulonhuoltoliitoilta. Joissakin kännykkämalleissakin on jo sellainen.
"Mittari laitetaan kuulokkeiden väliin. Mitä pienemmät desibelimäärät ovat, sen paremmat kuulokkeet", Saari opastaa.
Kuulonhuoltoliito on huomannut, että valistus alkaa tehota rock-piireihin. Festivaaleilla ja klubeilla äänentaso alkaa olla jo siedettävä. Saari on kulkenut vuosikaudet festareilla desibelimittarin kanssa ja huomannut ilokseen, että miksaajat eivät enää käännä niin herkästi nuppeja kaakkoon kuin ennen. Festareilla yleisin desibelimäärä on noin 95, kun määrä muutama vuosi sitten oli roimasti päälle sata.
Tinnitus eli korvien soiminen on piinallinen vaiva. Jopa miljoona suomalaista kärsii siitä, mutta vain murto-osalle tinnitus on jokapäiväistä elämää vaikeuttavaa. Tinnitukseen ei ole tepsivää lääkettä.
"Ajoittain joku luulee keksineensä siihen rohdon, mutta yksikään ei ole tehonnut. Se joka keksii tinnitukselle hoitomuodon, saa ilman muuta Nobelin lääketieteen palkinnon."
Korvien soiminen on elinikäinen vaiva. Se voidaan kuitenkin pitää rajoissa suojaamalla korvat jatkuvalta melualtistukselta.