Hu­ma­void-lau­la­ja Su­vi­mar­ja Hal­met­oja koki pi­dät­te­le­vän­sä itseään lau­laes­saan puh­taas­ti: "Tuntuu aivan mah­ta­val­ta, kun pääsee oikein säröllä huu­ta­maan"

Metallimusiikki on ollut Pyhäsalmelta lähtöisin olevan Suvimarja Halmetojan intohimo teini-ikäisestä asti.

Suvimarja Halmetoja on kokenut keytarin toimivaksi keikoilla, sillä sen kanssa lavalla esiintyminen, liikkuminen ja riehuminen on helpompaa. Samanaikainen esiintyminen tuottaa lisähaasteita soittamiseen, mutta Halmetoja kertoo nauttivansa siitä joka tapauksessa todella paljon. Humavoidin lisäksi Suvimarja Halmetoja kiertää keikoilla improryhmä Kolinan kanssa.
Suvimarja Halmetoja on kokenut keytarin toimivaksi keikoilla, sillä sen kanssa lavalla esiintyminen, liikkuminen ja riehuminen on helpompaa. Samanaikainen esiintyminen tuottaa lisähaasteita soittamiseen, mutta Halmetoja kertoo nauttivansa siitä joka tapauksessa todella paljon.
Suvimarja Halmetoja on kokenut keytarin toimivaksi keikoilla, sillä sen kanssa lavalla esiintyminen, liikkuminen ja riehuminen on helpompaa. Samanaikainen esiintyminen tuottaa lisähaasteita soittamiseen, mutta Halmetoja kertoo nauttivansa siitä joka tapauksessa todella paljon.
Kuva: Pekka Peura

Metallimusiikki on ollut Pyhäsalmelta lähtöisin olevan Suvimarja Halmetojan intohimo teini-ikäisestä asti. Nykyisin hän pääsee toteuttamaan itseään Humavoid-yhtyeessään.

– Aloin kuunnella metallimusiikkia jo 13-vuotiaana. Rinnakkaisluokan pojilla oli kyllä metallibändi, mutta en olisi ikinä voinut kuvitellakaan uskaltavani kysyä, pääsisinkö mukaan, Pyhäsalmelta kotoisin oleva Humavoid-yhtyeen laulaja-keytaristi Suvimarja Halmetoja kertoo.

Vasta kun Halmetoja tapasi nykyisen puolisonsa Niko Kalliojärven, syntyi ensimmäinen toteuttamiseen asti edennyt idea omasta yhtyeestä. Tästä ideasta syntyi Humavoid.

Aiempien bändikokeilujen jälkeen Halmetojaa innosti erityisesti se, että pariskunta sai itse määrittää, minkälaista musiikkia uusi yhtye alkaisi tehdä.

Humavoidin tyyliä Halmetoja kuvailee progressiivis-aggressiiviseksi metalliksi, jossa on äkkivääriä rytmejä, fuusiojazzia ja modernia pianismia.

Kappaleet Halmetoja tekee pääasiassa Kalliojärven kanssa. Hän kertookin saaneensa kuulla ihmettelyä siitä, miten naimisissa olevan parin yhteistyö voi toimia.

Halmetoja toteaa, ettei minkäänlaisia ongelmia ole tullut vastaan.

– Päinvastoin se on järjettömän suuri etu, että toinen on sielunkumppani ja että hänen kanssaan saa vielä tehdä töitä. Mielestäni tilanne ei voisi olla parempi, hän pohtii.

Vuosi sitten yhtyeeseen liittyivät basisti Mikki Rousi ja rumpali Heikki Malmberg, joka vaikuttaa myös Diablossa. Tulevaisuudessa olisi tarkoitus, että myös he osallistuisivat enemmän kappaleiden tekemiseen.

Humavoidin lisäksi Suvimarja Halmetoja kiertää keikoilla improryhmä Kolinan kanssa.
Humavoidin lisäksi Suvimarja Halmetoja kiertää keikoilla improryhmä Kolinan kanssa.
Kuva: Pekka Peura

Nykyisen kokoonpanon kanssa on kierretty viime syksystä. Sitä ennen Halmetoja soitti vielä koskettimia PMMP:stä tutun Mira Luodin bändissä mutta lopetti voidakseen keskittyä täysin Humavoidiin. Tähän asti isoimmat keikat yhtye teki joulukuun alkupuolella Stam1nan lämmittelijänä.

Halmetoja on erityisen innoissaan yhtyeensä uudesta Monkey Trap -sinkkulohkaisusta. Se on nimittäin ensimmäinen julkaisu, jolla kuullaan solistin uusi, aggressiivisen huutava laulutyyli. Aiemmin Halmetoja lauloi puhtaasti, mutta se ei koskaan tuntunut täysin omalta jutulta.

Halmetoja koki pidättelevänsä itseään.

– Tuntuu aivan mahtavalta, kun pääsee oikein säröllä huutamaan. Nyt on löytynyt oma ääni, eläimellinen ja hurja, Halmetoja kuvailee.

Halmetoja on kuitenkin sitä mieltä, että ensin kannattaa opetella laulamaan puhtaasti ja vasta sitten kokeilla erilaisia tekniikoita. Huutamistakin täytyy harjoitella, eikä laulaja suosittele ketään ryhtymään siihen tuosta vain. Äänen kun pitäisi pystyä huutamiseen päivä ja keikka toisensa jälkeen.

Uuden laulutyylin vastaanotto on huvittanut Halmetojaa. Laulajan kirkkaaseen ääneen tottuneet kuuntelijat ovat kyselleet, eikö hän itse laula enää ollenkaan.

Vuonna 2020 julkaistavalla kokopitkällä albumilla kuullaan Halmetojan mukaan jo huomattavasti enemmän huutoa kuin puhdasta laulua. Kunhan levyn julkaisupäivä selviää, pitäisi keikkoja sen tiimoilta tulla myös pohjoisemmas.

– Tarkoitus olisi kiertää koko Suomi läpi, laulaja lupailee.

Osana teatteri- ja musiikkitieteiden opintojaan Helsingin yliopistossa Halmetoja teki pro gradun metallimusiikista ja naisista siinä. Opinnäytetyön tekoon uppoutuminen oli hänen mielestään kiinnostavaa, koska aihe tuli niin lähelle itseä.

Aiempien tutkimuksien kartoittamat kertomukset miesvaltaisen genren naisvihasta ja naisten kokemasta ulkopuolisuuden tunteesta sen sijaan eivät vastanneet Halmetojan omia kokemuksia. Hän myöntää silti, että sukupuolella on yhä alalla väliä.

– Paremminkin minut on otettu vastaan mielenkiinnolla ja uteliaisuudella. Että okei, olet nainen ja pystyt tekemään näitä asioita, kuten huutamalla laulamista ja metallimusiikin säveltämistä, hän kertaa saamiaan reaktioita.

Halmetoja itse tuntee kuitenkin olevansa metallimusiikin parissa omimmalla alueellaan. Hän ei ole kokenut sukupuoltaan haitaksi, eikä häntä kohtaan ole hyökätty sen varjolla.

Laulaja myös muistuttaa, että genren kuuntelijoissa on niin paljon naisia, että on turhaa yrittää naamioitua mieheksi kelvatakseen äijäporukkaan.

– Voi olla nainen, oma itsensä ja silti uskottava metalliartisti tai metallimusiikin kuuntelija, Suvimarja Halmetoja summaa.

Suvimarja Halmetoja

Syntynyt 1984.

Kotoisin Pyhäsalmelta, asuu Espoossa.

Valmistunut Tampereen ammattikorkeakoulusta muusikoksi ja Helsingin yliopistosta musiikkitieteen maisteriksi.

Opiskellut laulua Pop & Jazz Konservatoriossa.

Uutena aluevaltauksena Humavoid-yhtyeen musiikkivideoiden käsikirjoittamisesta, tuottamisesta ja editoimisesta vastaaminen.

Kiertää keikoilla improryhmä Kolinan kanssa, toimii ryhmän yhden naisen bändinä. Muita jäseniä ovat muiden muassa Roope Salminen ja Ernest Lawson. Ryhmä tunnetaan myös MTV3:n Älä jäädy -ohjelmasta.

Humavoid

Perustettu 2014.

Suvimarja Halmetoja, laulu ja keytar.

Niko Kalliojärvi, kitara ja laulu.

Heikki Malmberg, rummut.

Mikki Rousi, basso.