Terveys: Ou­lu­lai­nen Olli Jun­tu­nen meni vat­sa­ki­vun takia lää­kä­riin, samalla löytyi keuh­ko­ve­ri­tulp­pa

Polttoaine: Die­se­lin hinta painui Poh­jois-Poh­jan­maal­la­kin alle kahden euron

Pääkirjoitus

Hu­ma­ni­taa­ri­nen apu on pääs­tet­tä­vä perille

Suomen lipun alla purjehtivan Estelle-aluksen matka katkesi niin kuin etukäteen oli tiedossa: Israelin merivoimat esti humanitaarista apua kuljettaneen aluksen pääsyn Gazan alueelle.

Suomen lipun alla purjehtivan Estelle-aluksen matka katkesi niin kuin etukäteen oli tiedossa: Israelin merivoimat esti humanitaarista apua kuljettaneen aluksen pääsyn Gazan alueelle.

Estelle on jo ties kuinka mones Gazan asukkaille apua kuljettanut alus, joka on kokenut saman kohtalon sen jälkeen kun Israel aloitti alueen saarron vuonna 2007. Israel julisti saarron gazalaisten annettua vaaleissa tukensa islamistiselle Hamas-liikkeelle.

Pahin välikohtaus avustajien ja Israelin merivoimien sotilaiden kesken tapahtui vuonna 2010, jolloin turkkilaisaluksen matka katkaistiin väkivaltaisesti. Yhteenotossa sai surmansa yhdeksän turkkilaista avustustyöntekijää.

Ne, jotka ovat käyneet palestiinalaisten asuttamalla Gazan alueella, sanovat sen olevan kuin maanpäällinen helvetti. Pari miljoonaa ihmistä elää kaikilla mittareilla mitattuna surkeissa oloissa ilman työtä ja toimeentuloa. Pulaa on käytännössä kaikesta.

Israelin saarto on pahentanut inhimillistä hätää. Saarron seurauksena Gazan talous ja infrastruktuuri ovat luhistuneet. Saarrosta kärsivät ennen kaikkea siviilit. Se koetaankin gazalaisia kohtaan suunnattuna rangaistuksena, joka on vain omiaan lisäämään Israelin vastaisuutta alueella.

Mitä kovemmalla kädellä Israel on kurittanut Gazan asukkaita, sitä enemmän se on tehnyt tilaa ääriaineksille.

Vaikka Israelin toimet tuomitaan laajasti maailmalla, Suomen johdon kommentit ovat olleet turhan varovaisia. Humanitaarisen avun estämistä hätää kärsiville ihmisille ei voida hyväksyä missään oloissa. Vaikka pyrkimykset oman alueensa suojaamiseksi ovat ymmärrettäviä, se ei oikeuta Israelia rankaisemaan kaikkia gazalaisia.