Yritykset: Kemp­pai­sen ken­kä­kaup­pa Oulun kes­kus­tas­sa täyttää 100 vuotta

Kulttuuri: Ou­lu­lai­nen Emilia Laa­ti­kai­nen kisaa Sar­ja­ku­va-Fin­lan­dias­ta

Luitko jo tämän: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Huikka hurjan hyvälle ololle

Nallikarin rantamaisemassa raikuvat kannustushuudot ja aplodit. Puolimaratonin juoksijat taivaltavat iltapäiväpuhteensa viimeisiä metrejä. Ilmeet vaihtelevat tuskaisen ja onnellisen välimaastossa.

Tutoris Oy:n naiset kipaisivat kympin lenkin. Maalissa maistui ansaittu janojuoma.
Tutoris Oy:n naiset kipaisivat kympin lenkin. Maalissa maistui ansaittu janojuoma.

Nallikarin rantamaisemassa raikuvat kannustushuudot ja aplodit. Puolimaratonin juoksijat taivaltavat iltapäiväpuhteensa viimeisiä metrejä. Ilmeet vaihtelevat tuskaisen ja onnellisen välimaastossa.

Reitin varrella menoa ihmettelee arviolta parivuotias tyttö. Tämä havahtuu salamannopeasti ajatuksistaan ja hihkaisee spontaanisti miehelle, joka on tuttuakin tutumpi:

"Isi!"

Juoksijan kasvoille leviää hymy ja näyttää kuin askel keventyisi entisestään. Aurinkoinen iltapäivä on täynnä ohikiitäviä hetkiä, joiden ainutlaatuisuutta ei voi kuvailla sanoin.

Tapahtuman ilmapiirissä on jotain, mikä vetoaa erityisesti naisiin. Kauniimman sukupuolen edustajien määrä kasvoi viime vuodesta erityisesti puolimaratonilla ja kympillä.

Kaverukset Terhi Heikkilä, 32, ja Marjo Innanen, 27, osallistuivat Terwahölkkään ensimmäisen kerran. Tunnelma teki kaksikkoon heti lähtemättömän vaikutuksen.

"Oli vähän sellainen ajatus, että onkohan täällä tiukkapipoisia tyyppejä, jotka pyörivät vain nestepussiensa kanssa. Mutta ei se niin ollutkaan. Oli kaikkiaan mahtava juosta. Reitilläkin riitti kannustusta", Heikkilä ja Innanen ihastelivat kymppinsä jälkeen.

"Ensi vuonna tulemme varmasti uudestaan."

Kehut ovat paras mahdollinen lahja järjestelyistä vastaavalle Asko Vääräniemelle.

"Juuri tähän on pyritty. Olemme halunneet eroon turhasta tiukkapipoisuudesta."Kuka sitä yksin puurtaisi


Juuri nyt juoksuharrastus on kova juttu. Moni juoksua kammoksunut on kaivanut lenkkitossut esiin ja aloittanut kadonneen kunnon metsästyksen.

"En puhuisi trendistä tai muoti-ilmiöstä. Ihmiset ovat heränneet huolehtimaan itsestään. Juoksu on hyvä laji, koska kynnys aloittamiselle on matala", maan eturivin kestävyysjuoksijoihin kuuluva Maija Oravamäki tietää.

Jos haluaa juosta, ei pururadoilla ja pyöräteillä ole pakko puurtaa yksin. Juoksukoulut elävät uuden kukoistuksen aikaa.

Myös Oravamäki on mukana yhden juoksukoulun toiminnassa. Lauantaina numerolappu niitattiin kahdeksan juoksukoululaisen rintaan.

"Yksi juoksukoululainen kannusti muita pyörän selästä", Oravamäki lisää.

Tyypillinen juoksukoululainen on noin kolmekymppinen nainen, joka on aloittanut tavoitteellisemman juoksemisen vasta varttuneemmalla iällä. Oravamäen suojatteihin kuuluva Tytti Kaijanen sopii profiiliin täydellisesti.

31-vuotias Kaijanen nautiskelee maalialueella elämänsä ensimmäisen maratonin tunne- ja endorfiinikuohusta.

"Väsynyt mutta onnellinen", Kaijanen puuskahtaareilun neljän tunnin huhkimisen jälkeen.

Kyseisessä juoksukoulussa on niin sanottu akkavalta. Asetelmassa ei ole mitään ihmeellistä.

"Jos juoksuharrastusta miettii, niin aika usein miehet juoksevat mieluummin itsekseen. Naisille yhteisöllisyys on tosi tärkeä juttu", Oravamäki selittää.

Yksi iltapäivän pirteimmistä ilmestyksistä on Tutoris Oy:n kahdeksanhenkinen iskuryhmä. Päivän motto on "yksilöllisesti yhdessä".

"Tarkoitus oli tehdä jotain yhdessä. Lähdimme tänne kohottamaan tiimihenkeä", porukan puhenainen Laura Suorsa summaa.

Iloisista ilmeistä päätellen tehtävä myös onnistui.Tiimihenki tapissaan


Ihmisruuhkassa näkee harvoin yhtä nauravaisia naamoja kuin Nallikarissa lauantaina. Juoksutapahtumassa sopu antaa kaikille sijaa - niin maratoonareille kuin rennommin urakkaansa suhtautuville kympin kiertäjillekin.

"Oli hyvä, ettei tapahtumaa rajattu vain yhdelle sukupuolelle Naisten Kympin tapaan. Maisemat olivat välillä todella upeita", Tutoriksen naiset viittaavat sekä tapahtuman miljööseen että miesmaratoonarien treenattuihin vartaloihin.

"Ensi vuonna tulemme uudestaan - ja vähän kovemmilla urheilullisilla tavoitteilla."

Puhe pulppuaa ja nauru helisee, kun ryhmä suuntaa Edenin edustalta kohti vuokramökkiään. Päivän huippuhetket taitavat olla vielä edessäpäin.