Pekingin olympialaiset: Katso ki­sa­oh­jel­ma tästä

SSAB: Raa­hes­sa saatiin kai­vat­tu päätös: te­räs­teh­das jatkaa

Huawein myynti takkuaa yhä – Trumpin kom­ment­ti pal­jas­taa va­koi­lu­syy­tös­ten luon­teen, sanoo tie­to­verk­ko­asian­tun­ti­ja Huawein puhelin kor­val­laan

Huawein tutkimus- ja tuotekehitys jatkuu Suomessa ja kasvaa, yhtiö vakuuttaa.

Huawei vakuuttaa, että sen tutkimus- ja kehitystyö jatkuu Suomessa.
Huawei vakuuttaa, että sen tutkimus- ja kehitystyö jatkuu Suomessa.
Kuva: MAURITZ ANTIN

Huawein tutkimus- ja tuotekehitys jatkuu Suomessa ja kasvaa, yhtiö vakuuttaa. Puhelinmyynti suomalaisissa kaupoissa romahti toukokuussa, mutta hiipuu nyt vähitellen.

Huawein puhelimien myynti on elpynyt pohjalukemista, mutta pelko Googlen vetäytymisestä Huawein puhelimista pitää lukuja yhä painuksissa.

Näin kerrotaan kodintekniikkaa myyvistä kaupoista ja teleoperaattoreilta.

– Myynti laski noin puoleen aiemmasta, mutta on nyt alkanut palautua. Tällä hetkellä myynti on noin 30–40 prosenttia aiempaa pienempää, Dna-kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko kertoo.

Huawein puhelimet kävivät kaupaksi vielä alkuvuonna, mutta myynti putosi, kun Google ilmoitti toukokuussa, että se katkaisee yhteistyön Huawein kanssa.

Samaan aikaan myyntiluvut syöksyivät myös teleoperaattori Elisalla sekä Gigantti- ja Verkkokauppa.com-kaupoissa, yritykset kertovat Lännen Medialle.

Sittemmin myynti on alkanut palautua, kun Google kertoi, ettei vetäytyminen vaikuta nykyisiin puhelimiin.

Toukokuussa Huawein puhelinten ulkomaanvienti laski noin 40 prosenttia, uutistoimisto Bloomberg kertoo. Vuositasolla yhtiö varautuu puhelinviennissä jopa 50 prosentin pudotukseen.

Vaikka liikevaihto laskee voimakkaasti, pidetään tutkimus- ja kehitysbudjetti yhtiön mukaan ennallaan.

– Suomessa tutkimus- ja tuotekehitystoimintamme jatkuu normaalisti, kertoo Huawein Suomen ja Baltian yhteiskuntasuhde- ja viestintäjohtaja Hennariikka Andersson.

Yhtiön Suomessa työskentelevistä 370 henkilöstä yli 300 työskentelee tuotekehityksen parissa.

– Viime vuonna investoimme siihen noin 50 miljoonaa dollaria, ja tänä vuonna odotamme tähän jopa 30 prosentin vuosittaista kasvua, Andersson sanoo.

Muita kiinalaisia yhtiöitä ei syytetä vakoilusta

Huawein tulevat odotukset riippuvat vakoilusyytösten ja Yhdysvaltain boikotin jatkumisesta, mutta mistä voidaan lopulta tietää, vakoileeko yhtiö vai onko kyse pelkästä kauppasodasta ja painostuksesta?

Varsin tyhjentävän vastauksen saa, kun katsoo Donald Trumpin kommenttia viime kuulta, suosittaa Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner.

Silloin Trump sanoi, että Huawei on suuri uhka turvallisuudelle, mutta jos Kiina ja Yhdysvallat saavat aikaan kauppasopimuksen, Huawei-boikotti voitaisiin lopettaa.

– Tuon kommentin valossa näyttää päivänselvältä, että kiistassa on ennen kaikkea kysymys politiikasta, jos kerran kauppasopu tekisikin Huaweista yhtäkkiä tietoturvallisen yhtiön, Manner toteaa.

Puhelimitse haastateltu Manner kommentoi tapausta Huawein puhelimeen puhuen.

Huaweilla on läheiset välit Kiinan hallintoon, mutta yli puoli vuotta jatkuneiden vakoilusyytösten aikana vakoilusta ei ole esitetty todisteita.

On mahdollista, että jollakin valtiolla on tiedustelutietoa Huawein vakoilu-uhista, mutta sitä ei voida paljastaa tiedustelukeinojen suojaamiseksi.

Mantereen mukaan todisteiden puute ei merkitse sitä, ettei tietojen vuotaminen olisi Huaweille teknisesti mahdollista.

– Todisteiden puuttuessa se näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä.

Jos Huawei vuotaisi tietoja, luultavasti niin tekisivät muutkin, Manner sanoo.

– Silti muut kiinalaiset yhtiöt, esimerkiksi OnePlus, eivät ole syytösten kohteena.

Huawein suomalainen verkkoturvallisuusjohtaja kiistää vakoilun

Useat hallitukset tekevät päätöksiä uutisotsikkotason ymmärryksellä, arvioi Huawein kansainvälinen verkkoturvallisuusjohtaja Mika Lauhde.

Lauhteen mielestä vakoilusyytökset pitävät pintansa ymmärryksen puutteen takia ja siksi, että väitteitä on toistettu niin pitkään.

– Kun tapaamme eri maiden hallituksia, kysymme, minkälaisia teknisiä ratkaisuja he haluavat vakuuttuakseen turvallisuudesta. Vastaus on, ettei epäilyttäviä kohtia ole löytynyt.

Lauhde listaa useita teknisiä perusteluja vakoilusyytöksiä vastaan: yhtiö näyttää koko lähdekoodinsa kiinnostuneille, tietoverkoissa on aina Huawein laitteiden lisäksi muidenkin yhtiöiden laitteita, teleoperaattorit asentavat itse Huawein päivitykset, operaattorien tietoverkoista ei lähde yhteyttä Huaweille.

– Lisäksi vuotaminen olisi Huawein bisneksille liian iso riski.

Aalto-yliopiston professori Manner sanoo teknisten perustelujen olevan päteviä, muttei aukottomia. Vakuuttavin argumentti on Mantereen mielestä uhka tietovuodosta kiinnijäämisestä.

– Jos Huawei kaiken tämän jälkeen jäisi vakoilusta kiinni, piru olisi irti.