HS: Ja­ko­hih­no­ja rik­ko­van Oulun taudin epäil­lään le­viä­vän Vaasaan

Auton moottoreiden jakohihnoja katkovan niin sanotun Oulun taudin epäillään levinneen Vaasaan, uutisoi Helsingin Sanomat.

Oulun seudulla on pitkään ihmetelty auton jakohihnojen ennenaikaisia katkeamisia. Harmin aiheuttaja on yhä epäselvä.
Oulun seudulla on pitkään ihmetelty auton jakohihnojen ennenaikaisia katkeamisia. Harmin aiheuttaja on yhä epäselvä.
Kuva: Pekka Peura

Auton moottoreiden jakohihnoja katkovan niin sanotun Oulun taudin epäillään levinneen Vaasaan, uutisoi Helsingin Sanomat. Takuukorjausten lisääntymistä Vaasan seudulla on ihmetelty muun muassa Skodaa maahantuovassa Helkama-Autossa.

Helkama-Auton takuukäsittelijä Anton Henriksson kertoo lehdelle, että Vaasan kaupungin alueella kyse on muutamista tapauksista. Valtaosa takuutapauksista tulee edelleen Oulun seudulta.

Oulun seudulla on pitkään ihmetelty auton jakohihnojen ennenaikaisia katkeamisia. Harmin aiheuttaja on yhä epäselvä. Erikoisinta koko asiassa on ollut, että jakohihnavauriot keskittyvät melko pienelle alueelle Oulua ympäröivälle kehälle. Aiemmin niitä esiintyi eniten Volkswagen-konsernin merkkien autoissa eli Volkswageneissa, Audeissa, Skodissa ja Seateissa.

Jakohihnaongelman yhdeksi aiheuttajaksi on epäilty Tornion terästehtaalta peräisin olevaa oktomursketta. Pari vuotta sitten tehdyissä selvityksissä oktomurskeen yhteyttä jakohihnaongelmaan ei kuitenkaan löytynyt.

Liikenneviraston maanteiden kunnossapidon asiantuntija Otto Kärki kertoo Helsingin Sanomille, että oktomursketta käytettiin Raahe–Oulu–Tornio-valtatien ja moottoritien päällystyksessä vuodesta 2006 lähtien sekä Oulun jälkeen Vaasan yksitoista kilometriä pitkän mottoritien asfaltoinnissa. Kärki pitää mahdollista Oulun taudin leviämistä Vaasaan yllättävänä.

– Tien pintamateriaalin vaikutukset näkyvät pitkien aikojen kuluessa ja niitä on vaikea tutkia.

Helsingin Sanomien haastatteleman hihnavalmistaja Gatesin Suomen myyntijohtajan Jarkko Lehtisen mukaan syksyllä on suunitteilla järjestää Oulun autoteknisen yhdistyksen kanssa kokous, jotta jakohihnaongelman tutkintaan saataisiin jatkorahoitusta.