HS: Imes­kel­tä­vät sink­ki­tab­le­tit todella ly­hen­tä­vät fluns­saa - mutta eivät mitkä tahansa sink­ki­tab­le­tit

Sinkkiä sisältävät imeskelytabletit todella voivat lyhentää perusflunssan kestoa jopa kolmanneksella, kertoo Helsingin Sanomat. Tiedot perustuvat dosentti Harri Hemilän tutkimukseen.

Sinkkiä sisältävät imeskelytabletit todella voivat lyhentää perusflunssan kestoa jopa kolmanneksella, kertovat asiasta tehdyt tutkimukset.
Sinkkiä sisältävät imeskelytabletit todella voivat lyhentää perusflunssan kestoa jopa kolmanneksella, kertovat asiasta tehdyt tutkimukset.
Kuva: Peura Pekka

Sinkkiä sisältävät imeskelytabletit todella voivat lyhentää perusflunssan kestoa jopa kolmanneksella, kertoo Helsingin Sanomat.

Asia selviää Helsingin yliopiston dosentin Harri Hemilän tutkimuksesta.

Hyötyä on nimenomaan imeskeltävistä tableteista: niissä sinkki vapautuu nieluun. Tablettien koostumuksella on kuitenkin Hemilän mukaan suuri merkitys. Jos sinkki on sellaisessa muodossa, että se ei vapaudu nielussa, tableteista ei ole hyötyä.

Jutun mukaan Suomessa on myynnissä kolmenlaisia imeskelytabletteja. Ne eroavat sen sinkin suolojen osalta. Kolme vaihtoehtoa ovat sinkkisitraatti, sinkkiglukonaatti ja sinkkiasetaatti.

Hemilän mukaan sinkkisitraattia sisältävät tabletit ovat tehottomia, joten niitä ei kannata käyttää flunssan hoitoon.

– Sitraatti sitoo sinkkiä voimakkaasti, ja siksi näistä imeskelytableteista ei ole hyötyä flunssan hoidossa, Hemilä sanoo lehdessä.

Aiempien tutkimusten perusteella sinkki vapautuu paremmin sinkkiasetaatista kuin sinkkiglukonaatista.

Hemilän tekemä tutkimuskatsaus kattaa seitsemän satunnaistettua yhdysvaltalaistutkimusta, joissa oli mukana yhteensä 575 aikuista.

Kolmessa tutkimuksessa koehenkilöt käyttivät flunssan aikana sinkkiasetaattia. Niissä flunssien kesto lyheni keskimäärin 40 prosenttia.

Neljässä tutkimuksessa koehenkilöt käyttivät puolestaan sinkkiglukonaattia sisältäviä tabletteja, ja flunssat lyhenivät keskimäärin 28 prosenttia.

Hemilän sanoo keskiarvojen eron selittyvän satunnaisvaihtelulla. Hän muistuttaa, että flunssaa aiheuttavat monet eri virukset. Sitä ei hänen mukaansa tiedetä, pureeko sinkki eri viruksiin eri tavoin.

Hänen tarkastelemissaan tutkimuksissa sinkin päivittäinen annos vaihteli 80–207 milligramman välillä. Teho ei näyttänyt paranevan enää yli 100 milligramman päiväannoksilla.

Hemilä antaa HS:n jutussa myös kolme ohjetta sinkin käyttöön.

– Tarkista sinkkitabletteja ostaessasi, että niiden vaikuttava aine on jokin muu kuin sinkkisitraatti.

– Aloita imeskelytablettien käyttö heti flunssan alkaessa. Ennalta niitä ei kannata imeskellä.

– Jatka imeskelytablettien käyttöä niin kauan kuin flunssa jatkuu. Jos kuitenkaan viikossa ei apua tunnu tulevan, tablettien syömisen voi lopettaa.