HS: Fa­ce­book sanoo vies­tien olleen en­nes­tään jul­ki­sia

Helsingin Sanomien mukaan vuodetuiksi väitetyt yksityisviestit ovat Facebookin mukaan aina olleet julkisia. Lehden haastattelema yhtiön edustaja sanoo, että viestit ovat vanhoja seinäkirjoituksia.

Facebookin aikajana-uudistus (Timeline) on saanut monet suomalaiset hermostumaan. Useat yhteisöpalvelun käyttäjät ovat viime päivien aikana kertoneet vuosina 2008-2009 vastaanotettujen yksityisviestien ilmaantuneen käyttäjän seinälle.

Vanha Facebook-profiili on myös hävittänyt useiden käyttäjien ennen vuotta 2010 julkaistut seinäkirjoitukset. Kirjoitukset ovat palanneet, kun käyttäjä on siirtynyt Timelineen.

Varmaa ei ole, näkyvätkö yksityisviestit pelkästään profiilin omistajalle vai myös muille Facebookin käyttäjille. Viestintävirastosta myös kerrotaan, ettei tietoa ole siitä, ovatko joillakin käyttäjillä näkyvät vanhat viestit niin sanottuja message-viestejä vai toisen seinälle suoraan kirjoitettuja.

Helsingin Sanomien mukaan vuodetuiksi väitetyt yksityisviestit ovat Facebookin mukaan aina olleet julkisia. Lehden haastattelema yhtiön edustaja sanoo, että viestit ovat vanhoja seinäkirjoituksia.

--?Jos käyttäjät olisivat selanneet profiiliaan vanhoihin viesteihin asti ennen Timelinen käyttöä, he olisivat nähneet samat viestit, sanoi yhtiön viestinnästä Ruotsissa ja Suomessa vastaava Jan Fredriksson Helsingin Sanomille.

Fredrikssonin mukaan kaikki tieto on yhtä näkyvää kuin se on ollut ennenkin, vain esitystapa on muuttunut.

Viestintäviraston tietoturvayksikön tietoturva-asiantuntija Ari-Matti Husa arveli myös, että viestit ovat olleet Facebookissa jo pidemmän aikaa.

--?Ne ovat vanhaltakin seinältä kaivettavissa, jos vain jaksaa tonkia tarpeeksi vanhoja postituksia. Timeline-uudistus tekee ne helpommin näkyviksi, Husa totesi STT:lle.

Oma profiili kannattaa tarkistaa

Tietotekniikka-asiantuntija, tietokirjailija Petteri Järvinen arvioi blogissaan, että kyseessä on aito bugi.

Hän kehottaa jokaista Facebook-käyttäjää varmistamaan oman tilanteensa selaamalla seinää taaksepäin vuoteen 2009 asti.

"Jos yksityiseksi tarkoitettuja viestejä on näkyvissä, pyydä kaveria katsomaan, näkyvätkö viestit oikeasti julkisina vai onko kyse vain harmittomasta bugista. Ja tietysti jos itse näet kaverin sivulla selvästi yksityiseksi tarkoitettuja viestejä, ilmoita hänelle asiasta", Järvinen kirjoittaa.

Timelinen käyttöön ottaneilla on seitsemän päivää aikaa tarkastella, mitä aikajanassa näkyy ennen kuin muut näkevät sen. Uuden profiilin voi julkistaa milloin tahansa viikon aikana.

Aikajanan uutisoitiin tulevan käyttöön kaikille 23.-26.12. Uuden Suomen mukaan takarajaa on kuitenkin siirretty ilmenneiden ongelmien vuoksi. Uutta siirtymäaikaa ei ole vielä määritelty.

Jos käyttäjä on jo ottanut Timelinen käyttöön, paluuta vanhaan profiiliin ei ole.

Tämä on uutta Timelinessa:

- Timeline tekee profiilisivusta kotisivumaisen.

- Aikajanalle voi kerätä haluamiaan asioita tietyiltä ajanjaksoilta. Tärkeimmät julkaisut voi kiinnittää seinälle tähtimerkinnällä.

- Julkaisuihin voi myös liittää paikan.

- Aikajana poimii käyttäjän päivityksiä koko siltä ajalta, kuin palvelu on ollut käytössä.

- Kuvat nousevat näyttävämmin esille. Profiilissa on paikka myös suurelle sivun pääkuvalle, joka näkyy profiilikuvan alla.

- Aikajanalle on lisätty valmiiksi muutamia kuvia ja päivityksiä. Julkaisuja voi piilottaa tai korostaa oman mielen mukaan.

Näin säädät vanhojen viestien näkymistä Timeline-profiilissa:

- Julkaisun yksityisyysasetuksia voi muokata julkaisun vieressä olevasta kynäsymbolista "Muokkaa tai poista". Toiminnolla voit piilottaa julkaisuja aikajanalta.

- Kaikkien julkaisujen näkymistä voi rajata "Yksityisyysasetukset"-välilehdeltä. Valitse kohta "Rajaa aiempien julkaisujen yleisöä". Näin voit valita, ketkä näkevät julkaisusi.

- Muille avautuvaa näkymää pystyy tarkastelemaan toimintalokissa olevalla "Näytä henkilönä" -toiminnolla. Kirjoittamalla avautuvaan kenttään henkilön nimen, näet kuinka profiilisi avautuu hänelle.

Näin säädät vanhojen viestien yksityisyysasetuksia vanhassa profiilissa:

- Valitse sivuston oikeassa yläkulmassa olevasta nuolesta "Yksityisyysasetukset"-välilehti.

- Valitse kohta "Rajaa aiempien julkaisujen yleisöä". Näin voit valita, ketkä näkevät julkaisusi.

- Jokaisen viestin yksityisyysasetuksia voi lisäksi muuttaa erikseen päivityksen vieressä olevasta nuolikuvakkeesta. Toiminnosta julkaisun voi rajata näkymään vain tietyille henkilöille tai poistaa sen kokonaan.

- Yksityisviestejä voi poistaa avaamalla viestiketjun ja valitsemalla oikealla ylhäällä olevasta "Toimet"-valikosta "Poista viestit".

Petteri Järvisen blogi

Aiheesta Uudessa Suomessa

Oletko törmännyt ongelmiin yksityisviestien kanssa? Kerro kokemuksesi sähköpostitse osoitteeseen verkkotoimitus@kaleva.fi.

Lue tiistain Kalevasta, kuinka tietoturva-asiantuntijat kommentoivat kohua.

Ilmoita asiavirheestä