HS: Eh­dok­kai­den ri­kos­taus­tat liit­ty­vät usein vä­ki­val­taan - pe­rus­suo­ma­lai­sil­la sel­väs­ti suurin osuus syyt­teis­tä

Jos kuntavaaliehdokas on joutunut oikeuden eteen, hän on ollut siellä todennäköisimmin epäiltynä pahoinpitelystä tai muusta henkeen ja terveyteen kohdistuvasta rikoksesta, kertoo HS:n laaja selvitys.

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan kuntavaaleissa ehdolla olevat ovat hieman nuhteettomampia kuin Suomen väestö keskimäärin.
Helsingin Sanomien selvityksen mukaan kuntavaaleissa ehdolla olevat ovat hieman nuhteettomampia kuin Suomen väestö keskimäärin.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Jos kuntavaaliehdokas on joutunut oikeuden eteen, hän on ollut siellä todennäköisimmin epäiltynä pahoinpitelystä tai muusta henkeen ja terveyteen kohdistuvasta rikoksesta, kertoo Helsingin Sanomien laaja selvitys.

Lehden mukaan toiseksi yleisin syy joutua käräjille ovat rattijuoppoudet ja törkeät rattijuoppoudet.

Tarkastelun kohteena oli 10  169 kuntavaaliehdokasta ja heitä vastaan nostetut rikossyytteet kaikissa Suomen käräjäoikeuksissa. Selvitys kohdistui 28 suureen kuntaan.

Selvityksessä löytyi yhteensä 544 syytettä, jotka on nostettu nykyistä kuntavaaliehdokasta vastaan käräjäoikeudessa kuluneen valtuustokauden aikana.

Ehdokkaiden määrään verrattuna syytteitä saaneiden luku on pieni eli noin neljä prosenttia tutkitusta joukosta, HS kirjoittaa. Ehdokkaat ovat hieman nuhteettomampia kuin Suomen väestö keskimäärin.

Ehdokkaiden ja muun kansan välillä on kuitenkin se iso ero, että useimmiten oikeuteen joudutaan rattijuoppoudesta, mutta ehdokkaiden yleisin syyte on pahoinpitely tai muu väkivaltarikos.

Perussuomalaisilla ylivoimaisesti suurin osuus

Suurin osuus nostetuista 544 syytteestä kohdistui perussuomalaisten ehdokkaisiin.

Lehden mukaan perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaat ovat saaneet noin 28 prosenttia kaikista syytteistä, vaikka heidän osuutensa selvityksen ehdokkaista on 11 prosenttia.

Perussuomalaisten osuus on suuri varsinkin silloin, kun ehdokkaat ovat vastanneet syytteisiin pahoinpitelyistä tai törkeistä pahoinpitelyistä.

Suurimman kuntapuolueen kokoomuksen ehdokkaiden osuus syytteistä on 14 prosenttia, mikä on puolet perussuomalaisten syytteiden osuudesta.

Lehden mukaan toiseksi suurimman kuntapuolueen SDP:n ehdokkaat ovat saaneet 13 prosenttia syytteistä ja keskustaehdokkaat yhdeksän prosenttia nostetuista syytteistä.

Kymmenen prosenttia on mennyt vasemmistoliiton ja seitsemän prosenttia kristillisdemokraattien ehdokkaille.