Ho­vi­oi­keus lisäsi Oulussa kaup­pa­ryös­tö­jä tehneen van­keus­ai­kaa – pää­tök­sen taus­tal­la miehen aiemmat tuomiot

Rovaniemen hovioikeus on määrännyt vuonna 1998 syntyneen miehen viiden vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeuteen.

Rovaniemen hovioikeus on määrännyt vuonna 1998 syntyneen miehen viiden vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeuteen.

Hovioikeuden mukaan mies on syyllistynyt yhteen törkeään ryöstöön ja neljään ryöstöön, jotka tapahtuivat Oulussa vuoden 2018 aikana.

Mies oli ryöstänyt kaksi grilli-kioskia, kaksi Sale-myymälää sekä yhden huoltoasema-kahvilan.

Syyttäjä haki kaikissa tapauksissa tuomiota törkeästä ryöstöstä, sillä mies oli uhannut ryöstöjen yhteydessä aseella. Käräjäoikeuden mukaan vain helmikuussa tapahtuneen grilli-kioskin ryöstön yhteydessä aseenkäyttö voitiin todistaa. Siksi neljän tapauksen kohdalla rikosnimikkeeksi jäi ryöstö.

Hovioikeus oli käräjäoikeuden kanssa samoilla linjoilla, eikä koventanut neljää ryöstöä törkeiksi ryöstöiksi. Syyttäjä oli vaatinut hovioikeutta muuttamaan rikosnimikkeitä ja korottamaan miehen tuomiota.

Törkeän ryöstön yhteydessä mies uhkasi ampua grilli-kioskin työntekijää käsiaseella, ellei hän luovuta kassaa. Muissa tapauksissa mies oli pitänyt asetta muistuttavaa esinettä taskussaan tai muovipussissa.

Oulun käräjäoikeus oli tuominnut miehen yhteensä 19 rikoksesta. Hovioikeus hylkäsi kuitenkin syytteen moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta. Käräjäoikeus oli tuominnut miehen moottoripyörän varastamisesta, mutta hovioikeuden mukaan tekoa ei pystytty todistamaan riittävän hyvin.

Hovioikeus lisäsi mies vankeustuomion kestoa. Hovioikeus otti tuomiossaan huomioon miehen aiemmat vuosina 2018 ja 2019 saamat tuomiot. Niiden perusteella se määräsi miehelle aiemmin tuomitun jäännösrangaistuksen täytäntöönpantavaksi.

Mies oli valittanut käräjäoikeuden tuomiosta myös törkeän ryöstön ja neljän ryöstön osalta.

Juttua muutettu 20.11. kello 9.10. Tuomitun nimeä ei julkaista läheisten suojelemisen vuoksi.