Turun hovioikeus kertoi päättävänsä syyskuun loppuun mennessä, saako Pohjoismainen vastarintaliike jatkaa vai ei.
Turun hovioikeus päättää 30 päivän kuluessa siitä, nauttiiko uusnatsistisena pidetty järjestö Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) sanan- ja kokoontumisvapauden suojaa vai pitääkö se lakkauttaa.
Liikkeen lakkauttamista käsittelevä oikeudenkäynti päättyi keskiviikkoiltapäivällä noin kello 15 Turun hovioikeudessa.
Lakkauttamista ajavan Poliisihallituksen asianajaja Markku Fredman arvioi loppulausunnossaan, että erityisesti PVL:n toiminta on lakkauttamisvaatimuksen perusteena.
– Lakkauttaminen ei voi seurata pelkästä tavoiteohjelmasta ja uhkailemalla kovien keinojen käytöstä, hän sanoi.
Fredman mainitsi muun muassa liikkeen tilaisuuksien yhteydessä tapahtuvat väkivaltaiset yhteenotot ja sen verkkosivujen rasistisiksi tulkittavat kirjoitukset.
Hän myös viittasi oikeudessa Suomen allekirjoittamiin kansainvälisiin sopimuksiin, jossa edellytetään puuttumista rasistisiin liikkeisiin.
"Kyllä tämä loppuun asti katsotaan"
Pohjoismaisen vastarintaliikkeen edustajat ovat jo Pirkanmaan käräjäoikeuden antamasta lakkautuspäätöksestä saakka pitäneet kannetta perusteettomana.
Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen-osaston valtuuston puheenjohtaja Antti Niemi pitää oikeudenkäyntiä poliittisena, ja hänestä sillä pyritään rajoittamaan sananvapautta.
Niemi sekä lakkautusuhan alla olevan Pohjoinen perinne ry:n varapuheenjohtaja antoivat myös omat loppulausuntonsa oikeudelle, joissa kiistettiin liikkeen olevan fasistinen ja rasistinen. Lisäksi he sanoivat, että verkkosivujen kirjoitukset eivät ole johtaneet rikostutkintaan.
Niemi totesi Lännen Medialle oikeudenkäynnin jälkeen olevansa valmis pyytämään valituslupaa Korkeimmalta oikeudelta, jos hovioikeus päätyy lakkauttamaan PVL:n.
– Kyllä tämä loppuun asti katsotaan, Niemi sanoi.
Vastarintaliikkeen loppulausunnossa asianajaja Tommi Koivistoinen puolestaan nosti esiin, ettei Suomessa rikollisjärjestöiksi luettavia vaadita lopettamaan toimintaansa niitä tai niiden jäseniä koskevien oikeusjuttujen yhteydessä.
– Kieltoa on kohdistettu PVL:een, jonka on katsottu olleen helpompi kohde, Koivistoinen sanoi.
Supon asiantuntija: noin 100 aktiivijäsentä Suomessa
Turun hovioikeudessa kuultiin keskiviikkona kaikkiaan viisi henkilötodistajaa lakkauttamisoikeudenkäynnissä. Oikeudenkäynti sujui kaikkiaan rauhallisesti. Noin 10-henkisessä yleisössä oli PVL:n kannattajia, ja heistä muutama oli saapunut paikalle Ruotsista.
Niemen ja Pohjoisen perinteen varapuheenjohtajan lisäksi PVL:n ideologiaa ja toimintaa selvittivät liikkeen Suomen verkkosivujen pyörittäjä ja Ruotsista saapunut Ruotsin PVL:n parlamentaarisen siiven johtaja. Ruotsissa PVL toimii puolueena, ja hän esitteli liikkeen ajamaa politiikkaa ja kansallissosialismia.
– Kansallissosialismin pohjana on se, että haluamme suojata kansamme hävitykseltä, hän sanoi ja myöhemmin lisäävänsä sen, ettei PVL:n ideologiaan kuulu rotuvihaa.
Päivän aikana kuultu Niemi totesi myös, että liike tavoittelisi Suomessa puolueen asemaa, jos tarvittavat kannattajakortit saadaan kerättyä.
Poliisihallituksen kutsumana oikeudessa kuultiin myös Suojelupoliisin ääriliikkeiden asiantuntijaa arvioimaan liikettä ja sen tavoitteita.
Asiantuntijan arvion mukaan PVL:llä on noin 100 aktiivijäsentä Suomessa. Aktiivien määrä on hänestä kasvanut siitä, kun lakkautusta puitiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa.
Kansallissosialismia ajava liike
Pohjoismainen vastarintaliike on perustettu vuonna 2008. Suomessa se toimii rekisteröimättömänä yhdistyksenä.
PVL:n tavoitteena on verkkosivujen mukaan yhtenäinen, pohjoismainen kansallissosialistinen yhteiskunta. Liike kirjoittaa avoimesti muun muassa rotuopista.
Sillä on Suomessa Supon asiantuntijan mukaan noin 100 aktiivijäsentä. Liikkeen edustajat eivät kommentoi aktiivijäsenten määrää.
Pirkanmaan käräjäoikeus päätti marraskuussa 2017 lakkauttaa Pohjoismainen vastarintaliike. Riitaoikeudenkäynnin kannetta ajaa Poliisihallitus. Hovioikeuskäsittely päättyi tänään keskiviikkona.
Lakkautettavaksi vaaditaan myös Pohjoinen perinne -yhdistystä, jonka katsotaan ohjaavan taloudellista tukea PVL:lle ja vastaavan sen rahoituksesta. Yhdistyksen edustajat vastustavat lakkautusta.