Sunnuntaikäräjät: Onko uusien ta­va­roi­den os­ta­mi­nen van­ha­nai­kais­ta?

Vanhat kuvat: Nap­pu­lat ovat rie­muin­neet jal­ka­pal­los­ta Oulun tur­nauk­sis­sa 1970-lu­vul­ta lähtien

Mielipiteet: "Huo­ma­sin, että olin paljon po­si­tii­vi­sem­pi ilman ruutua" – Kai­kil­la nuo­ril­la pitäisi olla ruu­tu­ai­ka

Mainos: Black Friday -tarjouksena Kaleva Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Ho­vi­oi­keus ei muut­ta­nut vel­jes­ne­li­kon ja heidän uhrinsa tuo­mioi­ta rajusta yh­teen­otos­ta au­to­gril­lin luona Li­min­gan­tul­lis­sa

Käräjäoikeus oli tuominnut neljä veljestä törkeästä pahoinpitelystä ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Tilanteessa ilmaan ampunut pahoinpitelyn uhri tuomittiin myös ehdolliseen vankeuteen.

Rovaniemen hovioikeus ei muuttanut Oulun käräjäoikeuden langettamia ehdollisia vankeustuomioita jutussa, joka koski neljän veljeksen ja viidennen miehen välistä rajua välikohtausta Limingantullissa sijaitsevan autogrillin luona. 

Yhteenotto tapahtui heinäkuussa 2015.

Käräjäoikeus oli tuominnut  loppuvuonna 2017 neljä veljestä törkeästä pahoinpitelystä samanmittaisiin yhden vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Lisäksi heidät määrättiin maksamaan 6 000 euron korvaukset uhrilleen.

Yksi veljeksistä oli ensin ajanut tahallaan autolla uhrin päälle, minkä jälkeen miehet olivat potkineet ja lyöneet uhria useita kertoja. Yhdellä miehistä oli ollut mukanaan pesäpallomaila, jolla miestä oli myös lyöty. Vuonna 1981 syntynyt uhri sai pahoinpitelyssä ruhjevammoja päähän ja vartaloon. Lisäksi hänen kylkiluunsa murtui.

Törkeästä pahoinpitelystä tuomitut veljekset ovat syntyneet vuosina 1985, 1989, 1993 ja 1995. He kiistivät syyllistyneensä rikokseen. He vetosivat oikeudessa siihen, että kyseessä oli puolustustilanne.

Nelikon pahoinpitelemällä miehellä oli ollut hallussaan käsiase. Oikeuden mukaan vuonna 1981 syntynyt mies oli ampunut pistoolilla useita kertoja. Ainakin kaksi laukauksista oli kohdistunut kahden veljeksen yläpuolelle. Käräjäoikeus tuomitsi miehen ampuma-aserikoksesta, laittomasta uhkauksesta ja vaaran aiheuttamisesta yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Kaikki valittivat

Hovioikeus sai oikean valitusten ryöpyn jutun tiimoilta, sillä tuomioista valittivat syyttäjä, neljä veljestä sekä laukauksia ampunut, pahoinpitelyn uhriksi joutunut mies.

Kihlakunnansyyttäjä Jouko Heikkinen vaati hovia sekä korottamaan veljesnelikon tuomioita että määrämään ne ehdottomina vankeuksina. Hänen mukaansa käräjätuomiot olivat liian lieviä nelikon tekojen vakavuuteen nähden.

Veljekset vaativat vaihtelevasti törkeää pahoinpitelyä koskevien syytteidensä hylkäämistä tai tuomion lieventämistä sekä korvausvelvollisuudesta vapauttamista. He pitäytyivät näkemyksessään, että kyse oli puolustautumisesta.

Pahoinpitelyn uhriksi joutunut mies vaati niin ikään syytteidensä hylkäämistä tai tuomion lieventämistä ampuma-aserikoksesta, laittomasta uhkauksesta ja vaaran aiheuttamisesta sekä korvauksista vapautumista. Lisäksi mies vaati pahoinpitelijöidensä hänelle maksettavaksi tuomittujen korvausten korottamista.

Hovioikeuden käsittelyssä tuomiot eivät liikahtaneet suuntaan tai toiseen. Hovioikeus toteaa, että veljesten toiminta paikalla osoittaa, että kyse ei ollut heidän väittämästään hätävarjelutilanteesta tai puolustautumisesta.

Vankeuden tuomitsemista ehdollisena puoltaa hovin mukaan se, että veljeksillä ei ollut kontollaan aiempia rikoksia. Sinänsä pahoinpitely oli raaka, hovi toteaa.

Hovioikeus otti ratkaisussaan huomioon myös pistoolilla uhanneen ja ampuneen uhrin toiminnan veljeksiä kohtaan ennen pahoinpidellyksi joutumista.

Niin sanotun pitseriamafian vyyhteä vai ei?

Limingantullin yhteenottoon liittyy kiinnostava yhteys Oulun niin sanotun pitseriamafian toimintaan.

Oulun poliisi kertoi julkisuudessa pian autogrillin tapahtumien jälkeen, että esitutkinnassa selvitetään väkivaltaisuuksien mahdollista kytkeytymistä niin sanottuun pitseriamafiaan liittyvään rikosvyyhteen.

Pitseriamafia-nimitys sai alkunsa useita vuosia sitten, kun KRP kertoi tutkivansa ulkomaalaistaustaiseen sukuun liittyviä erilaisia talous-ja väkivaltarikoksia. Se luonnehti suvun edustajien yrittäneen savustaa muita pitseriayrittäjiä pois reviiriltään mafiamaisin ottein.

Limingantullin jutun syyttäjänä toiminut Jouko Heikkinen kuitenkin totesi käräjäoikeuden käsittelyn aikana, että tapahtumat autogrillin luona eivät liity kyseiseen vyyhteen. Hänen mukaansa kyse on ollut vain kahden miehen välisistä riitaisuuksista.