Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Onnettomuudet : Metsä Fibren Kemin bio­tuo­te­teh­taan työ­maal­la kuo­le­maan joh­ta­nut ta­pa­tur­ma

Hovi ei muut­ta­nut Kärk­käi­sen tuo­mio­ta juu­ta­lais­kir­joi­tuk­sis­ta - katso ai­ka­ja­na

Rovaniemen hovioikeus on pitänyt voimassa Juha Kärkkäisen tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Rovaniemen hovioikeus ei ole muuttanut Juha Kärkkäisen juutalaisvastaisista kirjoituksista saamaa tuomiota.

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus tuomitsi Kärkkäisen viime vuoden lokakuussa 90 päiväsakon rangaistukseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Juha Kärkkäinen julkaisi J. Kärkkäinen Oy:n kustantamassa Magneettimedia-lehdessä ja sen verkkosivuilla artikkeleita, jotka käsittelivät juutalaisuutta. Käräjäoikeuden mukaan kirjoitukset olivat omiaan herättämään suomalaisessa lukijassa suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja mahdollisesti jopa vihaa juutalaisia kohtaan.

Tänään antamassaan tuomiossa hovioikeus ei ole nähnyt syytä arvioida artikkeleita toisin. Hovioikeuden mukaan Juha Kärkkäisen kertomat syyt kirjoitusten julkaisulle eivät oikeuttaneet julkaisemaan kirjoituksia, jotka selkeästi panettelevat tai solvaavat juutalaisia kansanryhmänä.

Firma maksaa yhteisösakon

Juha Kärkkäinen valitti tuomiostaan hovioikeuteen ja vaati sen muuttamista. Myös J. Kärkkäinen Oy valitti tuomiosta. Käräjäoikeus tuomitsi sen maksamaan 45 000 euron yhteisösakon kirjoitusten vuoksi.

Tänään antamallaan tuomiolla hovioikeus ei ole muuttanut myöskään yhteisösakkoa koskevaa ratkaisua.

Hovioikeuden mielestä J. Kärkkäinen Oy:n tuomitsemista yhteisösakkoon ei ole pidettävä kohtuuttomana. Sen mukaan sillä ei ole edellytyksiä jättää yhteisösakkoa tuomitsematta.

Oikeuskulut omasta pussista

Juha Kärkkäinen ja J. Kärkkäinen Oy vaativat hovioikeudessa, että Suomen valtio määrättäisiin maksamaan heidän oikeudenkäyntikulunsa sekä käräjäoikeudessa että hovioikeudessa.

Juha Kärkkäisen oikeudenkäyntikulut ovat yhteensä noin 34 000 euroa ja J. Kärkkäinen Oy:n noin 20 000 euroa. Hovioikeus päätti, että kumpikin taho saa maksaa oikeuskulunsa itse.

Jutun alla oleva liikuteltava aikajana valottaa Magneettimedian ympärillä vuosien varrella olleet kohut.

Internet Explorerilla aikajana ei toimi kunnolla versiota 8 vanhemmilla selaimilla. Aikajana ei toimi välttämättä oikein myöskään kaikilla mobiililaitteilla.