Housut nyt ko­ko­naan pois

Oulun kaupunginteatteri on päättänyt järjestää toukokuussa alastonesityksiä myös Mikko Koukin ohjaamasta Housut pois -musikaalista.

-

Oulu Oulun musiikkijuhlien etukäteen kiistelty Riisuttuna-tanssiesitys sai yleisöltä niin hyvän palautteen, että Oulun kaupunginteatteri on päättänyt järjestää toukokuussa alastonesityksiä myös Mikko Koukin ohjaamasta Housut pois -musikaalista.

Luvassa on yksi kokonaan alaston ilta vapunpäivänä 1. toukokuuta. Silloin muun muassa naulakkopalvelut on helpompi järjestää saliin, kun yleisöllä todennäköisesti on jo kevyempi kevätvaatetus päällä.

Alastonesityksen jälkeen kesäkuuhun saakka Housut pois -esityksissä riisuuntuvat vain näyttelijät.

”Ajatus syntyi viime syksynä ennen musikaalin ensi-iltaa, kun suunnittelimme Housut pois -poikakalenteria. Silloin kaiken pois riisuminen tuntui vielä liian uskaliaalta, joten pehmensimme vähän näyttämökuvaa vastavaloilla. Oulun musiikkijuhlien alastoman tanssiesityksen jälkeen ajatuksemme muuttuivat. Nyt olemme valmiit menemään loppuun saakka”, Kouki sanoo.

Kokonaan alastomassa esityksessä yleisön ei tarvitse olla alusta asti kelteisillään. Tarkoitus on, että katsojat reagoivat näyttämön tapahtumiin heittämällä omatkin housunsa spontaanisti pois. Ketään ei siihen pakoteta.

Jotain Riisuttuna-tanssiesitykseen liittynyt mediakohu kuitenkin opetti teatterilaisille. Toukokuun Housut pois -näytöksiin tulee kulttuuri- ja sivistyslautakunnan (KuSi) vaatima K18-ikäraja, vanhempien seurassa K16 ja isovanhempien K12.

Esitys edustaa kommunikatiivis-reaktiivista teatteria

”Alastonesitys edustaa niin sanottua kommunikatiivis-reaktiivista teatteria, joka on vähitellen leviämässä Suomeen Keski-Euroopasta ja Yhdysvalloista”, Kouki selvittää.

”Ilmiö ei rajoitu pelkästään tanssi- ja teatteritaiteisiin. Laulukeikoilla tietyt näyttelijämme ovat jo tottuneet vastaavaan. Stringejä lentää vähintään yhtä paljon kuin ehdotuksia. Tosin kaupunginteatterin vakituiset bändärit, lehtorit ja rehtorit, saattavat joskus olla villimpiäkin.”

Päätös ohjauksen muutoksesta tehtiin hyvissä ajoin ennen kuin Kari-Pekka Toivonen ottaa vastaan taiteellisen johtajan tehtävät 1. huhtikuuta.

”Tarkoituksenamme on, ettei uusi johtaja heti turhaan leimautuisi, onhan hänen ansiolistallaan aika uskallettuja elokuvaroolejakin. Parempi että mies pääsee syksyllä aloittamaan puhtaalta pöydältä – ja tuoleilta.”

Uudessa Housut pois -esityksessä näyttelijät luopuvat housuistaan vasta lopussa, kuten aiemminkin, mutta nyt he jatkavat ilkosillaan vielä neljän musiikkikappaleen ajan kierrellen samalla yleisön joukossa.

”Tällaisesta on esitetty paljon toivomuksia. Uskon ettei ilta keikahda roisin puolelle, koska pyrimme välttämään turhaa hyppimistä ja loikkimista. Yleisön toiveiden mukaan lisäsimme loppuun aiheeseen sopivaa musiikkia, kuten Ami Aspelundin Apinamiehen ja encorena amerikkalaisen räppärin Chief Keefin biisin April Fools”, Kouki kertoo.

Esityksen harjoituksiin jaetaan ilmaisia pääsylippuja

Sen verran epävarmuutta uuteen Housut pois -versioon Mikko Koukin mukaan vielä liittyy, että esityksen toimivuutta on päätetty kokeilla tänään tiistaina 1.4. avoimissa harjoituksissa kaupunginteatterin Tervaporvarit-näyttämöllä kello 19.

Ilmaisia pääsylippuja harjoituksiin jaetaan teatterin ovelta aamulla kello 10 lähtien. Näyttämön olemattomuudesta johtuen paikkoja on hyvin rajallisesti. Harjoitusyleisön ei tarvitse riisuuntua.