Hor­net-ka­lus­ton käy­tet­tä­vyys ollut huip­pu­luok­kaa

F-18 Hornet -hävittäjien käytettävyys on ollut Ilma 2002 -sotaharjoituksessa erittäin hyvä, kertoi Ilmavoimien komentaja Jouni Pystynen tänään Pirkkalassa. Kenraaliluutnantti Pystynen johtaa meneillään olevaa harjoitusta.

"F-18 Hornet -hävittäjien käytettävyys on ollut Ilma 2002 -sotaharjoituksessa erittäin hyvä", kertoi Ilmavoimien komentaja Jouni Pystynen keskiviikkona Pirkkalassa. Kenraaliluutnantti Pystynen johtaa meneillään olevaa harjoitusta.

Pystysen mukaan yli 80 prosenttia koneista on ollut käytettävissä koko ajan. Hän luonnehti käytettävyysprosenttia "todella hyväksi". Ilmavoimien tavoitteena on ollut pitää 70 prosenttia Horneteista rivissä, mikä sekin olisi kansainvälisestä korkeaa luokkaa.

Keskiviikkoaamuna Oulunsalon kentällä tapahtunut Hornetin lasku yhdellä moottorilla oli Pystysen mukaan normaali varotoimi.

"Yhdellä moottorilla pääsee hyvin laskuun. Näitähän silloin tällöin sattuu", Pystynen kuittasi tapahtuneen.

Kaksimoottorinen Hornet pystyy lentämään hyvin yhdelläkin moottorilla. Hornet laskeutui keskiviikkona Oulunsalossa yhdellä moottorilla, koska toisen moottorin varoitusjärjestelmä varoitti alhaisesta öljynpaineesta. Ohjaaja pudotti öljynpaineongelmista kärsivän moottorin kierrokset tyhjäkäynnille, jotta moottoriin ei tulisi vaurioita.

Turmakoneen korjaus vuosien päässä

Ilmavoimille hankittujen 64 Hornetin vahvuudesta puuttuu meneillään olevassa sotaharjoituksessa kaksi konetta. Viime vuoden marraskuussa sattuneessa yhteentörmäyksessä tuhoutui yksi kone ja toinen kone vaurioitui.

Tuhoutuneen koneen tilalle ei aiota hankkia uutta. Törmäyksessä vaurioituneen koneen korjaus on suunnitteilla, mutta siihen ei ole vielä varattu määrärahoja. Edes korjausvuotta ei vielä tiedetä.

"Vuosia menee ennen kuin se on kunnossa", Pystynen arvioi.

Korjauksen arvioidaan maksavan noin seitsemän miljoonaa euroa. Meneillään oleva lähes 13 000 miehen Ilma 2002 -harjoitus maksaa saman verran.

Kaskealakin seuraa harjoitusta verkosta

Laajat ja hyvin toteutetut verkkosivut ovat olleet Ilma 2002 -harjoituksen uutuus. Verkkosivut eivät ole pelkkää Puolustusvoimien suhdetoimintaa, vaan niillä on myös sotilaallista merkitystä. Harjoituksen teemana on strategisen iskun torjunta, ja informaatiosota on yksi torjunnan osa-alue.

Puolustusvoimien komentaja amiraali Juhani Kaskeala kiittelee verkkosivuja.

"Itsekin mielelläni hyppään niille web-sivuille ja katson, kuinka harjoitus etenee", Kaskeala kertoi.

Amiraali Kaskealan mukaan Ilmavoimien vetämä sotaharjoitus on sujunut hyvin. Merkittävää on ollut, että lähes koko ilmapuolustus on ollut mukana. Harjoituksesta tehdään jälkikäteen tarkka analyysi, jossa myös mahdolliset puutteet paljastuvat.

Kitkerin yleisöpalaute harjoituksesta on tullut Heinolan pohjoispuolella sijaitsevan Lusin maantietukikohdan käytöstä ruuhka-aikana. Liikenne jumiutui perjantaina pahoin Lusin kohdalla.

Kaskealan mielestä Lusin käyttö ruuhka-aikaan oli välttämätöntä.

"Kyllä se oli tämän harjoituksen kannalta välttämätöntä. Lusi oli tässä harjoituksessa tärkeitä tukikohtia.

Tietysti voi aina valittaa sitä vaivaa ja hankaluutta, mitä suurelle yleisölle tulee. Mutta täytyy toivoa, että ymmärretään, että se on puolustuksen kannalta tärkeätä."

Kenraali Hederstedt tutustui harjoitukseen

Kaskeala isännöi keskiviikkona Pirkkalan tukikohdassa Ruotsin puolustusvoimien komentajan kenraali Johan Hederstedtin tutustumista Ilma 2002 -harjoitukseen. Hederstedtin kolmipäiväinen Suomen-vierailu päättyy torstaina.

Suomen ja Ruotsin puolustusvoimien komentajat ovat vierailun aikana keskustelleet mm. yhteisistä hankinnoista. Esimerkiksi tulevien valmiusprikaatien kaluston arviointi ja testaus voidaan tehdä yhteistyössä.

Valmiusprikaatit ovat Kaskealan mukaan jonkin verran myöhässä aikataulustaan. Prikaatien piti olla varustettuna vuonna 2006, mutta aikataulu näyttää venyvän vuoteen 2008.

"Olemme laskeneet, että 2008:aan mennessä olemme suurin piirtein saaneet kaikkien kolmen yhtymän varustamisohjelman valmiiksi", Kaskeala kertoi.