Pääkirjoitus

Hongkongin yllä on nyt aseiden uhka – kurinpalautuksen hinta olisi kuitenkin Pekingillekin kova

Hongkongin tilanne on yhä jännittyneempi. Kiinan väliintulon riski on tällä hetkellä todellinen.Sotilasvoiman käyttö johtaisi todennäköisesti verenvuodatukseen.

Mielenosoittajat ja poliisit ovat ottaneet yhteen Hongkongissa jo kuukausien ajan.
Mielenosoittajat ja poliisit ovat ottaneet yhteen Hongkongissa jo kuukausien ajan.

Hongkongin tilanne on yhä jännittyneempi. Kiinan väliintulon riski on tällä hetkellä todellinen. Sotilasvoiman käyttö johtaisi todennäköisesti verenvuodatukseen.

Kiinan eteläreunalla Hongkongissa tuli on irti. Kiinaa ja paikallista johtoa vastustavat, kaduille lähteneet kansalaiset puhuvat mielenosoituksista ja syyttävät poliisia väkivallan käytöstä, Kiinan ja Hongkongin johto taas puhuvat mellakoinnista ja kaaoksesta.

Kuvat Hongkongin kaduilta kertovat kiistatta, että rauhanomaisten mielenilmausten vaihe on vaihtunut rajuihin yhteenottoihin, kiviin ja kyynelkaasuun.

Hongkongissa eletään vaaran päiviä. Moni Kiinan-tuntija on verrannut kehityskulkua vuoden 1989 tapahtumiin Taivaallisen rauhan aukiolla Pekingissä. Tuolloin Kiinan johto seurasi jonkin aikaa opiskelijoiden liikehdintää ja vaatimuksia.

Kärsivällisyyttä riitti noin kuudeksi viikoksi. Sen jälkeen tankit pantiin liikkeelle. Uhreja oli vähintään satoja, ehkä tuhansia.

Hongkongin mielenosoitukset roihahtivat alkukesästä. Ne laukaisi lakiesitys, jonka mukaan rikoksesta epäillyt henkilöt voitaisiin tietyin ehdoin luovuttaa Hongkongista tuomittavaksi myös Manner-Kiinaan. Moni erityisalueella epäili, että lakia käytettäisiin Kiinan arvostelijoiden vaientamiseen.

Mielenosoitusliikkeen voimistuttua Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam ilmoitti, että lakiesitys jäädytetään. Kun mielenosoitukset jatkuivat ja muuttuivat rajummiksi, Lam ilmoitti syyskuussa koko lakiesityksen perumisesta.

Tämä päätös tuli kuitenkin liian myöhään, jotta se olisi rauhoittanut tilanteen. Kaiken lisäksi ne yhteenotot, joita Hongkongissa on viime päivinä nähty, liittyvät paljon perustavampaan jännitteeseen kuin karkotuslakiin. Vapaan maailman elämään tottuneille hongkongilaisille Pekingin kasvavat vaikutusyritykset alueen asioihin ja tulevaisuudessa siintävä lopullinen siirtyminen keskusvallan alle ovat myrkkyä.

Jännitteitä Hongkongin sisällä aiheuttavat toki myös sosiaaliset ongelmat kuten elämisen kalleus.

Manner-Kiinan ylläpitämään kertomukseen tapahtumista kuuluu väite ulkomaiden rahoittamasta toimista ja puuttumisesta Kiinan sisäisiin asioihin. Väite on vanha tuttu ja nostetaan yleensä aina esiin tapahtumissa, joissa autoritaarinen hallinto selittää muutosta vaativien kansalaisten liikehdintää.

Kiinan johdolle Hongkong on poikkeuksellisen kiperä asia hoidettavaksi. Pitkään jatkuva kapinointi ja epäjärjestys rapauttaa maan johdon auktoriteettia ja voi toimia vaarallisena ennakkotapauksena.

Kiinan yhtenäisyyttä Peking varjelee presidentti Xin johdolla äärimmäisen kovaotteisesti. Xinjiangin maakunnassa väitetään jopa miljoonan uiguurimuslimin joutuneen uudelleenkoulutusleireille, joissa opetellaan uskollisuutta Kiinan kommunistiselle puolueelle.

Sotilaallinen väliintulo Hongkongissa sisältää kuitenkin isoja riskejä. On vaikea nähdä, että sotilasoperaatio voisi onnistua ilman verenvuodatusta.

Jos veri alkaa virrata, se johtaisi ulkomaailman vastatoimiin tilanteessa, jossa Kiinan talouskasvu yskii muutenkin. Tämä jarru todennäköisesti pidättelee nyt presidentti Xitä.