Yritykset: Kemp­pai­sen ken­kä­kaup­pa Oulun kes­kus­tas­sa täyttää 100 vuotta

Kulttuuri: Ou­lu­lai­nen Emilia Laa­ti­kai­nen kisaa Sar­ja­ku­va-Fin­lan­dias­ta

Luitko jo tämän: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Ho­mo­ge­noin­ti ei auta mai­toy­li­herk­kiä

Maidon homogenoinnilla ja pastöroinnilla ei ole yhteyttä ruoansulatuskanavan oireiluun. Aihetta tutkineen Laura Paajasen mukaan onkin ilmeistä, että suomalaisia vaivaa jokin toistaiseksi tuntematon maitoyliherkkyyden muoto. Monet homogenoidusta maidosta oireita saavat kertovat voivansa käyttää oireitta homogenoimatonta maitoa, esimerkiksi luomu- ja tilamaitoa.

-

Kuhmolaissyntyisen Laura Paajasen (o.s. Piirainen) väitöstutkimus Maitoyliherkkyys - lehmänmaidon ja sen käsittelyn vaikutus suolisto-oireisiin ja viivästyneeseen maitoallergiaan tarkastetaan 9.12. Helsingin yliopistossa.

Maidon homogenoinnilla ja pastöroinnilla ei ole yhteyttä ruoansulatuskanavan oireiluun. Aihetta tutkineen Laura Paajasen mukaan onkin ilmeistä, että suomalaisia vaivaa jokin toistaiseksi tuntematon maitoyliherkkyyden muoto.

Monet homogenoidusta maidosta oireita saavat kertovat voivansa käyttää oireitta homogenoimatonta maitoa, esimerkiksi luomu- ja tilamaitoa.

"Vatsakipua, ilmavaivoja, vatsan löystymistä", Paajanen luettelee oireita. Jotkut kertovat myös iho-oireista.

Maitoa on homogenoitu maailmanlaajuisesti 1960-luvulta lähtien, koska se estää rasvakerroksen muodostumisen maidon pintaan ja parantaa maidon aistittavaa laatua.Taustalla monia tekijöitä


Paajanen ei havainnut homogenoidun ja homogenoimattoman maidon siedossa eroa laktoosi-intoleranteilla aikuisilla eikä myöskään niillä, jotka kyselyssä kertoivat saavansa oireita homogenoidusta maidosta.

"Tulosten perusteella ei ole tieteelliseen näyttöön perustuvaa syytä suositella homogenoimatonta maitoa oireileville henkilöille", Laura Paajanen tiivistää.

"Toki jos joku kokee sen sopivan itselleen, niin sitä saa juoda", Paajanen lisää.

Maidon homogenoinnilla ei havaittu olevan vaikutusta myöskään maitoa kohtaan esiintyvien vasta-aineiden määrään veressä.

"Tutkimuksissa potilaiden kokemat oireet olivat todellisia, heillä on ruoansulatuskanavan oireita", Paajanen tähdentää.

Maidon homogenoinnilla ja pastöroinnilla ei kuitenkaan havaittu olevan yhteyttä oireisiin.

"Valitettavasti tällä tutkimuksella ei selvinnyt ilmiön mekanismi, mutta maito-oireiden taustalla voi olla monia erilaisia tekijöitä", Paajanen kertoo.Oulun nuoret tutkittavana


Tutkimukseen liittyi haastatteluja ja kliinisiä tutkimuksia, joista suuri osa on tehty Oysissa. Yli 800 Oulun ja lähikuntien nuorta aikuista osallistui haastatteluihin ja vajaa sata tarkempiin tutkimuksiin.

Joka kymmenes vastaaja kertoi kärsivänsä vakavista ruoansulatuskanavan oireista ja joka neljäs koki saavansa oireita maidosta. Sokkokokeissa lehmänmaidon aiheuttamat oireet olivat kuitenkin harvinaisia, ja lumesoijajuoma aiheutti vastaavanlaisia oireita.

Paajasen mukaan ruokaan liittyvät ruoansulatuskanavan oireet näyttävät useimmiten aiheutuvan puolustusjärjestelmän välittämästä tuntemattomasta syystä eikä maidosta, vaikka potilaat usein epäilevät maidon yhteyttä oireisiin.

"Ainakin osalla potilaista kyseessä voi olla autoimmuunitauti, jossa puolustusvaste reagoi elimistön omia kudoksia kohtaan", Paajanen arvioi.