Korona: Toimi näin, jos tulet ki­peäk­si tai epäilet ko­ro­na­tar­tun­taa – Ko­ko­sim­me PPSHP:n ja muiden toi­mi­joi­den ohjeet yhteen

Koronanyrkki: Ul­ko­ti­lo­ja kos­ke­via ra­joi­tuk­sia tar­kas­tel­laan uu­del­leen

Home sulki vanhan puu­kou­lun

Kolme Kempeleen Kirkonkylän koulun luokkaa on pantu käyttökieltoon homeongelmien vuoksi. Näin opetus Kirkonkylän vanhassa puukoulussa loppuu kokonaan ja oppilaille on järjestettävä uudet tilat välittömästi.

Vielä hetki. Kempeleen Kirkonkylän koulun 6A:n ei tarvitse enää monta päivää kärsiä homeisesta koulustaan. Hiihtoloman jälkeen opetus siirtyy tien toiselle puolen lukion tiloihin.
Vielä hetki. Kempeleen Kirkonkylän koulun 6A:n ei tarvitse enää monta päivää kärsiä homeisesta koulustaan. Hiihtoloman jälkeen opetus siirtyy tien toiselle puolen lukion tiloihin.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Kolme Kempeleen Kirkonkylän koulun luokkaa on pantu käyttökieltoon homeongelmien vuoksi. Näin opetus Kirkonkylän vanhassa puukoulussa loppuu kokonaan ja oppilaille on järjestettävä uudet tilat välittömästi. Muussa tapauksessa olisi vanhoissa tiloissa keploteltu vielä tämä kevätkausi loppuun.

Ratkaisu tilaongelmiin löytyi lopulta yllättävän läheltä. Hiihtolomien jälkeen opiskelu jatkuu lukiossa tien toisella puolen.

Käyttökiellosta päätti kunnan sosiaali- ja terveyslautakunta tiistaina.

Kirkonkylän koulua käydään useassa eri rakennuksessa. Ongelmat ovat olleet pahimpia juuri vanhassa puukoulussa, mutta myös uudemmassa 1980-luvulla rakennetussa koulussa on vaurioita. Sieltä evakkoon joutuu yksi luokka, kaksi muuta ovat puukoulusta.

Rakennus- ja korjausvirheistä aiheutuneista homeongelmista on kärsitty vuosikausia, mutta nyt ne olivat jo sitä luokkaa, ettei jäljellä olevaa kahta ja puolta kuukautta enää voi pahimmissa tiloissa viettää, kertoi sosiaali- ja terveysjohtaja Eeva Maarit Kiviniemi.

Sietämättömäksi koettua tilannetta on pyritty koulussa helpottamaan sisäisin järjestelyin, jättämällä osia koulusta käyttämättä ja siirtämällä Pirilään puutarhaoppilaitoksen tiloihin yhteensä seitsemän kakkos- ja kolmosluokkaa. "Heidän katsoimme kärsivän tilanteesta eniten", kertoo koulun rehtori Kari Taipaleenmäki.

Kirkonkylän koulun homeongelmista on valitettu jo vuodesta 1995. Pari vuotta sitten asiasta tehtiin isohko tutkimus, jonka perusteella koulussa ei pitänyt olla terveyshaittoja. Selvitys kävi myös valtuustossa. Sosiaali- ja terveyslautakunnalta lausuntoa ei pyydetty ja ongelmaa puitiin siellä ensimmäisen kerran vasta nyt, kun kunnan terveystarkastaja puuttui asiaan.

Uusissa selvityksissä todettiin, ettei ilmassa ollut mikrobeja, mutta sen sijaan kyllä seinissä ja lattioissa runsaasti sädesientä. Koulun reilusta 400 oppilaasta 140 on valittanut erilaisista oireista koulun terveydenhoitajalle ja 40 opettajasta 32.

Esimerkiksi 6A:n Kristiina Rytkyllä on ollut jatkuvasti poskiontelotulehduksia ja Hanna Siiralla puhjennut allergia. Timo Virta valitti väsymystä. Jonkinasteisia oireita on ollut luokassa melkein kaikilla.

Juuri 6A on yksi niistä luokista, jolle hiihtoloman jälkeen osoitetaan uudet tilat. Näin tehdään myös 4A- ja 6B-luokille. Tällä viikolla koulunkäynti jatkuu vielä entisellään.

Uudet tilat löytyivät keskiviikkona yllättävän helposti: hoksattiin, että vastapäisen lukion abithan ovat jättäneet luokkansa tyhjiksi. Vaikka koulunkäynti tunkkaisissa tiloissa on hankalaa, oli rehtori iloinen, ettei koko koulu saanut käyttökieltoa. Väliaikaisten tilojen etsiminen koko porukalle olisi ollut paljon suurempi ongelma, huomautti myös kunnan sivistystoimenjohtaja Seppo Hautanen.
Jo aiempien päätösten mukaan puukoulu puretaan huonon kuntonsa takia ja sen tilalle rakennetaan isompi, täysin uusi koulu. Myös kahta muuta ala-asteen rakennusta peruskorjataan. Tiilinen uudempi osa on korjattu jo ensi syksyyn mennessä. Uuden koulun pitäisi valmistua seuraavan vuoden syksyksi.