Terveys: Ou­lu­lai­nen Olli Jun­tu­nen meni vat­sa­ki­vun takia lää­kä­riin, samalla löytyi keuh­ko­ve­ri­tulp­pa

Polttoaine: Die­se­lin hinta painui Poh­jois-Poh­jan­maal­la­kin alle kahden euron

Hol­lan­ti kielsi Turkin ul­ko­mi­nis­te­riä las­keu­tu­mas­ta maahan - maiden välillä il­mi­rii­ta mi­nis­te­rin kam­pan­join­nis­ta

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo vastaavansa Hollannin kampanjointikieltoon samalla mitalla.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan syytti Hollantia fasismista.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan syytti Hollantia fasismista.
Kuva: ANATOLY MALTSEV

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo vastaavansa Hollannin kampanjointikieltoon samalla mitalla. Hollannin hallitus eväsi tänään Turkin ulkoministeriltä laskeutumisluvan maahan.

– Kieltäkää ulkoministeriämme lentämästä niin paljon kuin haluatte, mutta katsotaan tästä eteenpäin, kuinka teidän lentonne laskeutuvat Turkkiin, Erdogan sanoi Istanbulissa.

Lisäksi Erdogan syytti Hollantia fasismista ja sanoi, että maan toiminta muistuttaa natseista. Hän on aiemmin kohdentanut samanlaisia syytöksiä Saksaa kohtaan, kun turkkilaisministerien kampanjatilaisuuksia on peruttu.

Ulkoministeri Mevlüt Cavusoglun oli tarkoitus matkustaa tänään Rotterdamiin pitämään kampanjatilaisuutta, jossa hän aikoi kampanjoida Erdoganin valtaoikeuksien laajentamisen puolesta. Turkissa järjestetään asiasta kansanäänestys huhtikuussa.

Aiemmin tänään Turkin CNN:n televisiohaastattelussa Cavusoglu ehti jo uhata Hollantia pakotteilla, jos vierailu estetään.

Hollannin hallituksen mukaan ulkoministerin laskeutumislupa evättiin juuri uhkailujen vuoksi.

– Turkin viranomaiset ovat julkisesti uhkailleet pakotteilla. Sen vuoksi on mahdotonta saavuttaa perusteltu ratkaisu, hallitus toteaa tiedotteessaan.

Hollannin ulkoministeri Bert Koenders sanoi torstaina, ettei Hollanti aio millään tavalla osallistua Cavusoglun kampanjavierailuun. Rotterdamin pormestari Ahmed Aboutaleb oli ilmoittanut jo sitä ennen, että kampanjatilaisuus perutaan. Rotterdamissa asuu huomattavan kokoinen turkkilaisyhteisö.

Kampanjointia vastustettu

Turkkilaispoliitikkojen kampanjavierailuja on vastustettu myös muissa Keski-Euroopan maissa. Esimerkiksi Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä eri paikkakunnat ovat peruneet Turkin kampanjatilaisuuksia.

Keski-Euroopassa asuu paljon turkkilaisia, joilla on äänioikeus huhtikuun kansanäänestyksessä. Turkkilaisministerit yrittävät houkutella äänestäjiä kannattamaan Erdoganin valtaoikeuksien laajentamista.

Asiantuntijat ovat kuitenkin esittäneet huolensa, että presidentin valtaoikeuksien laajentaminen tietäisi takapakkia Turkin demokratialle ja heikentäisi maan parlamentin asemaa merkittävästi.

Presidentin valtaoikeuksien laajentaminen johtaisi muun muassa pääministerin pestin lakkauttamiseen.