Hiirosen henkirikos käräjillä: Ve­lan­pe­rin­näs­tä syy­tet­ty: "Jos huu­me­maail­mas­sa tekee rot­tai­lu­jut­tu­ja, silloin ta­pah­tuu"

Luonto: Rau­hoi­te­tut vii­ta­sam­ma­kot puo­lit­ti­vat Kaak­ku­riin suun­ni­tel­lun ison ra­ken­nus­hank­keen

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Hol­lan­de ja Merkel tuo­mit­se­vat Er­do­ga­nin nat­si­viit­tauk­set

Ranskan presidentti Francois Hollande ja Saksan liittokansleri Angela Merkel tuomitsevat Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin natsiviittaukset.

Ranskan presidentti Francois Hollande ja Saksan liittokansleri Angela Merkel tuomitsevat Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin natsiviittaukset. Erdoganin puheet ovat heidän mukaansa mahdottomia hyväksyä.

Hollande ja Merkel antoivat yhteisen lausunnon tuoreen puhelinkeskustelunsa jälkeen. Kaksikko tuomitsee Erdoganin Saksaa ja muita EU:n jäsenmaita kohtaan osoittamat aggressiiviset lausunnot.

Erdogan on viime aikoina verrannut Saksan ja Hollannin toimintaa fasismiin ja natseihin.

Turkki ja Hollanti ajautuivat viikonloppuna diplomaattisen kiistaan, kun Hollanti esti turkkilaisministerien kampanjoinnin maassa. Erdogan sanoi tänään, että Hollanti on menettänyt Turkin ystävyyden.

- Hei (pääministeri Mark) Rutte! Olet saattanut saavuttaa suurimman puolueen aseman vaaleissa, mutta sinun tiedettävä, että olet menettänyt Turkin ystävyyden, Erdogan sanoi televisioidussa puheessa.

Pöydässä myös joukkomurhakortti

Kiivaksi yltyneessä sanasodassa Erdogan on viime päivinä lyönyt pöytään natsikortin lisäksi myös Bosnia-Hertsegovinan sisällissodan aikaisen Srebrenican joukkomurhan. Erdogan väitti aiemmin tällä viikolla, että hollantilaisten moraali murtui Srebrenican myötä.

Bosnian serbijoukot surmasivat vuonna 1995 Srebrenicassa noin 8 000 muslimisiviiliä, eivätkä hollantilaiset YK-rauhanturvaajat kyenneet tuolloin estämään verilöylyä. Tapaus on edelleen arka asia Hollannille.

Pääministeri Rutte tyrmäsi Erdoganin väitteet iljettävänä historian vääristelynä.

- Erdoganin äänensävy käy yhä hysteerisemmäksi ei vain Hollantia vaan myös Saksaa kohtaan. Emme aio vajota tuolle tasolle, Rutte sanoi tiistaina.

Kampanjamatkoja estetty Euroopassa

Lauantaina Hollanti esti Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun kampanjamatkan Rotterdamiin ja saattoi kampanjoimaan pyrkineen Turkin perheministerin Fatma Betul Sayna Kayan ulos maasta.

Hollannin lisäksi muun muassa myös Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä on estetty turkkilaispoliitikkojen kampanjamatkoja. Presidentti Erdogania tukevat poliitikot pyrkivät Euroopan-matkoillaan houkuttelemaan Euroopassa huomattavia turkkilaisvähemmistöjä äänestämään Erdoganin valtaoikeuksien laajentamisen puolesta huhtikuussa pidettävässä kansanäänestyksessä.

Presidentin valtaoikeuksien laajentaminen toisi Erdoganille merkittävästi lisää valtaa.