Mainos

Hoi­va­ko­ti On­nen­rin­teel­lä voidaan hyvin poik­keuk­sel­li­ses­ta ti­lan­tees­ta huo­li­mat­ta – ”Mi­nus­ta on ihanaa, että meidän ikä­ih­mi­set saavat nauttia elä­mäs­tä”

Viime vuonna laajennuksen tehneen hoivakoti Onnenrinteen asiakaspaikkoihin on jatkuva jono, joten uutta laajennusta on jo suunniteltu.

Onnenrinteen Lilli Kirjava kuuntelee tarkalla korvalla, mistä ikäihmiset pitävät ja suunnittelee hoivakodin toimintaa sen mukaan. Ainolassa esimerkiksi askarrellaan, lauletaan, ulkoillaan ja musisoidaan. Välillä järjestetään pitsaperjantai tai vietetään elokuvailtaa.
Onnenrinteen Lilli Kirjava kuuntelee tarkalla korvalla, mistä ikäihmiset pitävät ja suunnittelee hoivakodin toimintaa sen mukaan. Ainolassa esimerkiksi askarrellaan, lauletaan, ulkoillaan ja musisoidaan. Välillä järjestetään pitsaperjantai tai vietetään elokuvailtaa.

Aurinkoisena perjantaiaamuna Onnenrinne Ainolan keittiöstä kantautuu iloista puheensorinaa ja naurua. Kuten joka perjantai, hoivakodin emäntä Anne Ahonen on laittanut pötyä pöytään ja keittiössä leijailee herkullinen tuoksu.

On kuin olisi hienossa hotellissa aamupalalla. Palvelukodin asiakkaat ja hoitajat istuvat yhdessä syömässä ja muistelevat mennyttä viikkoa.

”Nämä aidot, ihanat, luonnolliset hetket ja yhteisöllisyys ovat kaikkein parasta meillä Onnenrinteellä”, Onnenrinteen palvelujohtaja Lilli Kirjava sanoo.

Onnenrinne Ainola on vuonna 2018 avattu tehostettu asumispalvelu, jossa asuu ympärivuorokautista hoivaa ja huolenpitoa tarvitsevia ikääntyneitä.

Myllytullissa, keskeisellä ja luonnonkauniilla paikalla sijaitsevaan Ainolaan tehtiin viime vuonna laajennus. Aikaisemmin Ainolassa oli 56 asiakaspaikkaa, ja toimintaa laajennettiin 14 asiakaspaikalla. Paikat täyttyivät nopeasti ja nyt pidetyn hoivakodin asiakaspaikkoihin on jatkuva jono.

”Yhteisölliselle hoivakodille on selvästi tarvetta. Koska olemme saaneet yhteydenottoja jatkuvasti, olemme suunnitelleet laajentamista myös tulevaisuudessa”, Onnenrinteen kehitysjohtaja Anne Keinänen sanoo.

Onnenrinteellä nautitaan keväästä. Tulevaan pääsiäiseen on valmistauduttu leipomisen ja rairuohojen istutuksen parissa.
Onnenrinteellä nautitaan keväästä. Tulevaan pääsiäiseen on valmistauduttu leipomisen ja rairuohojen istutuksen parissa.

Ainolassa nautitaan niin arjesta kuin juhlasta

Onnenrinteen toiminta perustuu sille, että hoivakodissa jokaisella asiakkaalla on lämmin, kotoisa ja turvallinen olo. Asumisyksikössä on panostettu kodinomaisuuteen sekä viihtyisiin oleskelu- ja ruokailutiloihin.

”Tämä on näiden ihmisten koti ja me olemme näiden ihmisten kotona töissä. Meidän asiakkaamme kokevat, että heillä on itsemääräämisoikeus ja me kunnioitamme sitä niin pitkälle kuin se on turvallista”, yli 30 vuotta hoitoalalle työskennellyt Kirjava sanoo.

Tulevan pääsiäisen juhlatunnelmaan on valmistauduttu Onnenrinteellä askartelun ja leipomisen parissa. Myös tulevaa kesää odotetaan innolla – asiakkaat ovat päässeet tekemään jo ensimmäiset kukkaistutuksetkin.

”Minusta on ihanaa, että meidän ikäihmiset saavat nauttia elämästä”, Kirjava kertoo hymyillen.

Välillä juhlan vastapainona saattaa olla myös koti-ikävää ja jopa ahdistaviakin tunteita. Myös vaikeita tunteita on lupa tuntea eikä niiden kanssa tarvitse jäädä yksin.

”Me hoidamme asiakkaamme rakkaudella. Moni ikääntynyt, jolla on muistisairaus, elää jälleen lapsuuden maisemissa isän ja äidin kanssa. Ikääntynyt tarvitsee hoivaa ja läheisyyttä, silittämistä ja halaamista, jotta paha mieli tai koti-ikävä taittuu. Ketään ei jätetä yksin omien tuntojensa kanssa – tärkeintä on, että asiakkaat kokevat olevansa turvassa”, Kirjava kertoo.

Onnenrinteellä panostetaan turvallisuuteen

Ainola tarjoaa hoivapaikan niin lyhyeen kuin pidempiaikaiseen asumiseen. Onnenrinne voi olla myös loppuelämän koti, ja hoivakodissa taataan käypähoidon mukainen saattohoito.

Jokaisella asiakkaalla on omahoitaja, joka pitää huolen asiakkaan asioista.

Viimeisen vuoden aikana korona on aiheuttanut paljon huolta ja murhetta hoivakotien arkeen. Hyvä omaisyhteistyö on auttanut myös vaikean vuoden aikana. Onnenrinteellä noudatetaan tarkasti Oulun kaupungin antamia ohjeita koronan torjumiseksi.

”Meidän tehtävämme on valvoa, että asiakkaillemme ei aiheudu vaaraa. Vierailuja hoivakodissamme ei tällä hetkellä suositella, mutta ehdotonta vierailukieltoa meillä ei ole”, Lilli Kirjava kertoo.

Tutustu Onnenrinteen toimintaan osoitteessa www.onnenrinne.fi.