Mainos

Hoi­va­ko­ti On­nen­rin­teel­lä on lupa tuntea kaikkia tun­tei­ta – ”Tämä on näiden ih­mis­ten koti ja me olemme heidän ko­to­naan töissä”

Myllytullissa sijaitseva Onnenrinne Ainola on laajentunut. Yhteisöllisen hoivakodin uusiin huoneisiin on vielä muutama paikka jäljellä.

Onnenrinteellä panostetaan rentoon yhdessäoloon, turvallisuuteen ja huolenpitoon. Kuvassa Onnenrinteen palvelujohtaja Lilli Kirjava (vas.) ja lähihoitaja Jatta Vähäkuopus.
Onnenrinteellä panostetaan rentoon yhdessäoloon, turvallisuuteen ja huolenpitoon. Kuvassa Onnenrinteen palvelujohtaja Lilli Kirjava (vas.) ja lähihoitaja Jatta Vähäkuopus.

Perjantaiaamuna Onnenrinne Ainolan keittiöstä kantautuu iloista puheensorinaa ja naurua. Kuten joka perjantai, hoivakodin emäntä Anne Ahonen on laittanut pötyä pöytään ja keittiössä leijailee herkullinen tuoksu.

On kuin olisi hienossa hotellissa aamupalalla. Valittavana on smoothieita, puuroa, munakasta, leikkeleitä ja salaatteja. Palvelukodin asiakkaat ja hoitajat istuvat yhdessä syömässä ja muistelevat mennyttä viikkoa.

”Nämä aidot, ihanat, luonnolliset hetket ja yhteisöllisyys ovat kaikkein parasta meillä Onnenrinteellä”, Onnenrinteen palvelujohtaja Lilli Kirjava sanoo.

Onnenrinne Ainola on vuonna 2018 avattu tehostettu asumispalvelu, jossa asuu ympärivuorokautista hoivaa ja huolenpitoa tarvitsevia ikääntyneitä.

Myllytullissa, keskeisellä ja luonnonkauniilla paikalla sijaitsevassa Ainolassa on tehty hetki sitten laajennus. Kun aikaisemmin Ainolassa oli 56 asiakaspaikkaa, nyt toimintaa on laajennettu 14 asiakaspaikalla. Onnenrinteellä on Ainolan lisäksi Päivärinteen hoivakoti Muhoksella. Yksiköissä on yhteensä noin 110 asiakasta ja 120 työntekijää.

Onnenrinteen toiminta perustuu sille, että hoivakodissa jokaisella asiakkaalla on lämmin, kotoisa ja turvallinen olo. Asumisyksikössä on panostettu kodinomaisuuteen sekä viihtyisiin oleskelu- ja ruokailutiloihin.

”Tämä on näiden ihmisten koti ja me olemme näiden ihmisten kotona töissä. Meidän asiakkaamme kokevat, että heillä on itsemääräämisoikeus ja me kunnioitamme sitä niin pitkälle kuin se on turvallista”, yli 30 vuotta hoitoalalla työskennellyt Kirjava sanoo.

Onnenrinne Ainolan asumisyksikössä on panostettu kodinomaisuuteen sekä viihtyisiin oleskelu- ja ruokailutiloihin.
Onnenrinne Ainolan asumisyksikössä on panostettu kodinomaisuuteen sekä viihtyisiin oleskelu- ja ruokailutiloihin.

Hoivaa sydämellä ja ammattitaidolla

Ainolassa nautitaan niin arjesta kuin juhlasta.

Päivisin ulkoillaan Ainolan puistossa, lauletaan, musisoidaan ja askarrellaan. Välillä järjestetään pitsaperjantai tai vietetään elokuvailtaa, ja toisinaan kaivetaan kukkarot esiin ja lähdetään kauppaan ostamaan mieleisiä herkkuja tai Valkeaan shoppailemaan.

Aina välillä käydään ihailemassa viereisen taidemuseon maalauksia tai piipahdetaan yhdessä Tietomaahan.

”Meillä myös juhlitaan paljon: syntymäpäiviä, arkipyhiä ja vuodenaikojen juhlia. Kun vietettiin itsenäisyyspäivää, asiakkaamme sanoivat, että taasko meillä on juhlat. Minusta on ihanaa, että meidän ikäihmiset saavat nauttia elämästä”, Kirjava kertoo hymyillen.

Välillä juhlan vastapainona saattaa olla myös koti-ikävää ja jopa ahdistaviakin tunteita. Myös vaikeita tunteita on lupa tuntea eikä niiden kanssa tarvitse jäädä yksin.

”Me hoidamme asiakkaamme rakkaudella. Moni ikääntynyt, jolla on muistisairaus, elää jälleen lapsuuden maisemissa isän ja äidin kanssa. Ikääntynyt tarvitsee hoivaa ja läheisyyttä, silittämistä ja halaamista, jotta paha mieli tai koti-ikävä taittuu. Ketään ei jätetä yksin omien tuntojensa kanssa – tärkeintä on, että asiakkaat kokevat olevansa turvassa”, Kirjava kertoo.

Onnenrinteellä panostetaan turvallisuuteen

Ainola tarjoaa hoivapaikan niin lyhyeen kuin pidempiaikaiseen asumiseen. Onnenrinne voi olla myös loppuelämän koti, ja hoivakodissa taataan käypähoidon mukainen saattohoito.

Onnenrinteellä jokaisella asiakkaalla on omahoitaja, joka pitää huolen asiakkaan asioista.

Viime kuukausina korona on aiheuttanut paljon huolta ja murhetta hoivakotien arkeen. Hyvä omaisyhteistyö on auttanut myös vaikean vuoden aikana. Omaiset käyvät tapaamassa läheisiään maskit päällä ja yhteisissä tiloissa ei oleskella vierailujen aikana.

Onnenrinteellä noudatetaan tarkasti Oulun kaupungin antamia ohjeita koronan torjumiseksi.

”Meidän tehtävämme on valvoa, että asiakkaillemme ei aiheudu vaaraa. Siksi vaadimme koronatestin kaikilta uusilta asiakkailta. Se on yksi tapa, jolla haluamme pitää huolen, että korona ei pääse tänne meille”, Lilli Kirjava kertoo.

Tarvitseeko sinun läheisesi tehostettua asumispalvelua? Katso yhteystiedot osoitteesta http://www.onnenrinne.fi/yhteydenotto/.

Tutustu Onnenrinteen toimintaan tarkemmin osoitteessa http://www.onnenrinne.fi/.