Kolumni

Hoidetaan yhdessä koko Suomea

Hallitusohjelman hyvien asioiden toteuttaminen edellyttää työllisyyden nostamista, elinvoimaan satsaamista ja vastuullista taloudenhoitoa.

Eduskunnasta

-

Matkustan täpötäydessä bussissa vehreän naapurimaamme Viron halki. Palaan juhannuksen vietosta takaisin Helsinkiin. Eduskunnassa toimii eri maiden ystävyysryhmiä, joiden tehtävänä on lujittaa maiden yhteistyötä. Toimin Viron ystävyysryhmässä ja osallistun myös eri pohjoismaiden ystävyysryhmien toimintaan.

Eduskuntatyön alku on ollut mielenkiintoinen ja yllätyksellinen. Koin vaalien tuloksen kahtalaisesti. Iloitsin saamastani luottamuksesta, samalla puolueen vaalitappio hämmensi kovasti.

Keskusta suuntasikin selkeästi vaalien jälkeen oppositioon. Kun vaalivoittajien kesken ei kuitenkaan löytynyt yhteistä säveltä, mietimme tilanteen uudelleen. Asetimme kymmenen kynnyskysymystä ja päätimme olla käytettävissä. Halusimme edistää ja kantaa vastuuta meille tärkeistä asioista.

Istuin yllättäen Säätytalolla, kun koko keskustan eduskuntaryhmä osallistui hallitusneuvotteluiden ilmiöpöytiin. Neuvottelin nuorisoasioista, liikunnasta ja kulttuurista. Kun pelkästä unelmoinnista edettiin asioiden kokonaisvaltaiseen tarkasteluun, meille tärkeät asiat löysivät paikkansa hallitusohjelmasta.

Lasten ja nuorten harrastusmahdollisuudet paranevat. Liikkuva koulu -ohjelma laajenee liikkuva Suomi -ohjelmaksi. Kirjastoihin panostetaan, ja nuoria rohkaistaan lukemaan. Etsivä nuorisotyö ja nuorten työpajatoiminta saavat lisärahoitusta. Ammatillisen koulutuksen urheilevien nuorien opintojen ja urheilun yhdistäminen helpottuu.

Osallistuin myös koulutusasioiden neuvotteluihin. Suomalaista koulutusjärjestelmää halutaan kehittää kokonaisuutena. Perustaidot opitaan kunnolla pienten lasten koulussa. Oppivelvollisuus pitenee, jotta kaikki nuoret pidetään mukana. Ammattikoulutukseen palkataan lisää väkeä, ja opiskelijahuoltoa vahvistetaan. Maakunnallisten yliopistokeskusten asema turvataan.

Hallitusohjelma tukee monin tavoin alueellista elinvoimaa. Suomen hyvinvointi syntyy koko maassa. Perusteiden kunnostukseen osoitetaan 300 miljoonaa euroa joka vuosi. Kuntien talous on luvattu turvata ja harvaan asuttujen seutujen elinvoimaan on luvattu panostaa.

Valtion lisätalousarvio tuokin elinvoimaa edistäviä investointeja Pohjois-Pohjanmaalle. Oulun satama ja ratapiha saavat lisärahoitusta. Ylivieskan ja Iisalmen välistä junarataa aletaan sähköistää. Haapajärven ja Saarijärven välistä rataa kunnostetaan.

Hallitusohjelman hyvien asioiden toteuttaminen edellyttää työllisyyden nostamista, elinvoimaan satsaamista ja vastuullista taloudenhoitoa. Emme voi palata velkaantumisen tielle, josta edellinen hallitus auttoi meitä pois. Suomesta huolehtiminen on koko eduskunnan, puolueiden ja meidän kaikkien yhteinen tehtävä.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Reisjärveltä.