Hiuk­siin pu­reu­tu­vat hir­vi­kär­pä­set ovat jo riesana poh­joi­ses­sa – jee­sus­tei­pil­lä­kin tais­tel­laan hyön­teis­tä vastaan

Missä on hirviä, siellä on nyt myös hirvikärpäsiä, kiteyttää ympäristöasiantuntija Reima Leinonen Kainuun ELY-keskuksesta. Viime talvi oli hyvä hirvikärpästen kannalta.

Hirvikärpäsen nitistäminen läimäisemällä ei usein onnistu. Hyönteinen on litistettävä sormien välissä.
Hirvikärpäsen nitistäminen läimäisemällä ei usein onnistu. Hyönteinen on litistettävä sormien välissä.
Kuva: Maikkola Tapio

Missä on hirviä, siellä on nyt myös hirvikärpäsiä, kiteyttää ympäristöasiantuntija Reima Leinonen Kainuun ELY-keskuksesta. 

Viime talvi oli hänen mukaansa hyvä hirvikärpästen kannalta: ei ollut rajuja pakkasia ja lumipeitekin oli kattava. 

Syksyn hirvikärpästen määrää ei pystytä kuitenkaan ennakoimaan. Hirvien määrä vaikuttaa asiaan, yhdessä hirvessä on laskettu olevan toistakymmentätuhatta hirvikärpästä.

Hyönteisellä on myös luontaiset kannanvaihtelunsa. 

– Päästäiset ja tiaiset syövät hirvikärpäsiä. Päästäiset pitävät juhlia, kun ne löytävät koteloitumisvaihteessa olevia hirvikärpäsen toukkia.

Muuten hirvikärpäset ovat Leinosen mukaan sitkeitä sissejä. Jos pesukoneeseen laittaa metsästysvaatteet, hirvikärpänen kömpii pesun jälkeen hengissä koneesta ulos.

Lämmin syyssää pitää hirvikärpäset aktiivisina pitkään. Kun aikuiset hirvikärpäset kuoriutuvat koteloistaan, ne roikkuvat pää alaspäin puista odottaen hirveä tai muuta eläintä, josta voi imeä verta.

Metsässä liikkuva ihminen saa ikävästi pistävän, siipensä pudottaneen hyönteisen helposti hiuksiinsa, josta se ei hevillä irtoakaan. 

– Ihmiseen takertuminen on hirvikärpäselle harakiri.

Hirvikärpänen ei lisäänny ihmisen iholla, vaikka pistääkin ja yrittää imeä verta.

Osa ihmisistä reagoi vahvasti hirvikärpästen puremaan. Iho kutisee ja voi tulehtua raapimisesta, purema saattaa aiheuttaa jopa kuukausia kestävän ihottuman.

– Toiset sanovat, että hirvikärpäsen piston jälkeen edellisenkin vuoden pistokohdat alkavat kutista.

Keinoja hirvikärpäsiä vastaan

Reima Leinonen kehottaa pitämään hyttyshattua ja pitkähihaista puseroa, jos hirvikärpäset vaivaavat. Lisäksi vaaleiden vaatteiden on huomattu auttavan hirvikärpäsongelmaan.

Hätä on keksinyt monenlaisia keinoja hirvikärpästen torjumiseksi. 

– Väittävät toimivaksi systeemiksi, että jeesusteippiä laittaa väärinpäin takin kaulukseen. Kärpäset tarttuvat teippiin.

Tiukka tuubihuivi päässä ja täikampa kuuluu joidenkin metsässä kulkevien vakiovarusteisiin tähän aikaan vuodesta.

Metsästä pois tultaessa vaatteet kannattaa tuulettaa ulkona, jotta hirvikärpäset eivät kulkeudu sisälle.